註冊 登入

請救我的魚

請救我的魚 E-mail 此主題給朋友

今天早上死了兩條波子馬甲,已養一年,其中一爛旗及全身轉淺色,現在我的兩條紅魔鬼神仙也是其中一條旗爛了,另一旗冇事是否有寄生蟲?如何解決?魚缸24x12x12約60升水,温度28度,co2約1秒1泡,no2 0.5 no3 50開缸一年,6條新燈 3條玫瑰旗,2條紅
魔鬼神仙,條珍珠老鼠及7條大和蝦及水蟲,1L環,Led燈。

回覆 引用 TOP

受內外寄生蟲感染較小會出現爛尾既病徵
爛尾係受細菌感染同病毒感染既可能應該較高

但我唔教人用藥 , 可以從呢個方向Search一下
唔太難可以搵到你需要既資訊

加油了

PS , 有D牌子既藥物係對水草冇傷害的

引用:
原帖由 georgemkw 於 2017-10-7 11:11 AM 發表

今天早上死了兩條波子馬甲,已養一年,其中一爛旗及全身轉淺色,現在我的兩條紅魔鬼神仙也是其中一條旗爛了,另一旗冇事是否有寄生蟲?如何解決?魚缸24x12x12約60升水,温度28度,co2約1秒1泡,no2 0.5 no3 50開缸一年 ...
你幾耐換一次水同份量?有魚缸及魚魚相片其他師兄先可提供意見。

回覆 引用 TOP

醫魚唔識
不過見到水草缸+燈皇一定要

熱門搜尋: 結婚對戒 眼部護理 粉底 鑽石 西裝訂造 新娘化妝 婚宴
引用:
原帖由 mudbody 於 2017-10-7 11:25 發表

醫魚唔識
不過見到水草缸+燈皇一定要
係...好令望落好舒服

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nanase 於 2017-10-7 11:20 AM 發表

受內外寄生蟲感染較小會出現爛尾既病徵
爛尾係受細菌感染同病毒感染既可能應該較高

但我唔教人用藥 , 可以從呢個方向Search一下
唔太難可以搵到你需要既資訊

加油了

PS , 有D牌子既藥物係對水草冇傷害的
最近三日換一半水,未死魚前度no2是0

回覆 引用 TOP

目前雖除水還有咩可做,有冇高手可解答?btw我轉頭ps魚缸相比你地看看,睇下有冇咩線索。

回覆 引用 TOP

點換水方法。之前一樣換咁多水?

熱門搜尋: 韓國女裝 折扣 手錶品牌 韓國時裝 眼鏡 免費試用
No2 , No3 同病菌 , 病毒 , 病蟲無關係
數字幾令都好 , 菌同蟲都存在
魚夠健康就有抵抗性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 959in141 於 2017-10-7 01:55 PM 發表

點換水方法。之前一樣換咁多水?
之前一個星期先換一半,但個咩星期前唔知點解no3 升至100,同爆藻,所以試下3日換一半,結果no3為50。而換水我是早一天前打一晚氣先換水。

回覆 引用 TOP

假設水質出問題,所以大量換水,但水又已經被處理,真係好難搵原因。水草缸,認識唔深。唔敢俾太多意見不過覺得唔關細菌或,寄生蟲事(除非之前有死魚而升no3)。理解no3在水草缸應該好穩定。
之前有冇過份清洗濾水系統?

引用:
原帖由 959in141 於 2017-10-7 02:35 PM 發表

假設水質出問題,所以大量換水,但水又已經被處理,真係好難搵原因。水草缸,認識唔深。唔敢俾太多意見不過覺得唔關細菌或,寄生蟲事(除非之前有死魚而升no3)。理解no3在水草缸應該好穩定。
之前有冇過份清洗濾水 ...
冇洗過濾系統

回覆 引用 TOP

死馬甲前的一天,死了兩條珍珠鼠,所以先換水換水再死兩條馬甲

熱門搜尋: 韓國女裝 折扣 手錶品牌 韓國時裝 眼鏡 免費試用 online shopping

回覆 引用 TOP

同埋上上個星期五晚上一共加了5條珍珠鼠,。

熱門搜尋: 結婚對戒 眼部護理 粉底 鑽石 西裝訂造
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。