註冊 登入

星如反勝懶人包 五大疑團一次解答

本主題由 YanNessIsMe 於 2017-10-8 11:18 AM 移動

星如反勝懶人包 五大疑團一次解答 E-mail 此主題給朋友

曹星如周六擊敗河野公平,贏得職業生涯22連勝,由於賽事在YouTube免費直播,高峰期有18萬人同時...

曹星如周六擊敗河野公平,贏得職業生涯22連勝,由於賽事在YouTube免費直播,高峰期有18萬人同時收看。不過當觀眾看着星如多個回合處於下風時,最終在第六回合後,拳證宣佈終止比賽,理由是曹星如左額角受傷腫脹至無法比賽,並以當時三位拳證的得分判決曹星如勝出。

由於戰果非常戲劇性,多位網民質疑拳賽造假,賽後更在網上流傳一張拳賽分紙;本報向賽會求證下,賽事主辦單位DEF證實分紙千真萬確。基於賽事有着太多問,如究竟拳手在一場比賽如何得分?意外撞頭應否被罰?「公平之戰」何解有第七回合?拳證在那些情況下可終止比賽?兩人會否重賽等因素,這段懶人包希望可以幫到大家。

1. 三名拳證一致判曹星如以68:66勝出,分數如何計算?
答﹕當拳手用拳峰部份對對手身體產生一次合理又清晰地擊中就得一分,如是擊中對方頭的正面或側面,以及上身正面和側面也可以,但擊中臂部就不算得分。以分紙推算,三名拳證認為曹星如得分較河野公平多,所以勝出今次賽事。

2. 在網上直播時,觀眾看見拳證在第六回合後宣佈終止比賽,為何分紙顯示有第七回合?
答﹕由於賽事於第七回合開始之際終止,故從分紙上看,兩人同獲10分,不分高下。

3. 拳證選擇終止比賽後,如何仍判星如獲勝?
答﹕遇上選手因傷不能比賽,拳證有權終止比賽,而台上拳證在頭四回合由於選手眼部受傷或類似原因終止比賽,賽事被判無效;若然超過四回合終止比賽,將通過累計點數判決比賽結果。

4. 星如眼部受傷是被拳擊中嗎?
答﹕星如因眼部腫脹被終止比賽,其實並非被河野公平擊中眼部,而是他在第二回合一次與河野公平埋身時,頭撞頭弄傷的。根據賽例,撞頭可分為有意及意外兩種,若然是有意撞頭,撞人一方會被扣兩分,反而意外撞頭則不被扣分。今次河野公平撞到曹星如眼部屬意外撞頭。

5. 兩人會否重賽?
答﹕因賽前河野公平與曹星如簽下合約,若然星如一方落敗,可以選擇重賽權利;而今次河野落敗,理論上是沒有合約條文必需重賽,但因今場戲劇性戰果關係,河野亦希望可以再次一戰,坊間亦有留言星如勝之不武,所以重賽機會很大。

網上率先流傳出三拳證均判星如獲勝的分紙

希望大家去評論做假時,先去認識下個樣運動赛例,
或睇openskytv個重播有旁術的。
係咪出拳多就叫佔上風?就可赢點數?
打唔打中呢?打中邊到?計分?
人地贏時又話人地對手弱,又話做假......
拿分纸出來証明,又話假!
等陣又話睇電影唔係咁!
不如你自己試下任你係boxrec到找22個對手赢番來假下先la.
救命呀香港人!
曹星如咁努力幫香港人打咁多硬仗,你地係唔認識賽例下,又話人做假做成。
希望大家好好珍惜,我地香港運動員la!

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20171008&s=7032049&a=57304428

引用:
原帖由 jfavejfave 於 8-10-2017 05:05 發表

曹星如周六擊敗河野公平,贏得職業生涯22連勝,由於賽事在YouTube免費直播,高峰期有18萬人同時...

7421912 7421913

曹星如周六擊敗河野公平,贏得職業生涯22連勝,由於賽事在YouTube免費直播,高峰期有18萬人同時 ...
正所謂「內行看門道,外行看熱鬧」。
閣下分折詳盡,但應理解其他〈旁觀者〉
只係睇當時實況,因〈叫停〉理由係〈曹〉
因〈眼角額頭〉腫,傷而引起,有人質疑
係好平常,

鷄动

回覆 引用 TOP

死好運啫,無咩咁值得高興

Oh No

漢奸太多

China 東亞普夫終於打敗大日本國高手

禾巧滾凍

大家都中計了,曹星如宜家H商業價值高過碧咸,商家唔會俾佢輸,輸咗就無大錢搵,佢要幫佢製造新聞吸引人注意,只要佢一路赢,一路有新聞,咁就大把錢賺,至於佢啲對手,輸下有乜所謂?打得咁辛苦又爆晒缸又性,為乜?輸一場有一億落袋,你會赢嗎?

引用:
原帖由 qe9263 於 2017-10-8 05:35 AM 發表

正所謂「內行看門道,外行看熱鬧」。
閣下分折詳盡,但應理解其他〈旁觀者〉
只係睇當時實況,因〈叫停〉理由係〈曹〉
因〈眼角額頭〉腫,傷而引起,有人質疑
係好平常,

:handsha ...
認同
但好多事後孔明既出黎話你地識唔識睇拳,唔識就唔好柒啦!
但亦想問啲教練,助教有冇諗過Rex仲打唔打到落去,點解唔選擇堂堂正正棄權,係咪因為唔輸得,要靠呢條rule贏?

運動好多時都講運氣或策略...
如頭6場係'河野公平'的總分高, 咁曹星如咪一樣被判輸...

回覆 引用 TOP

仙道彬2

講真,我做體育咁多年,都唔會樣樣野都識,唔識就問,就學,最忌扮專家;但從來冇見過社會咁反智,大家一齊打幾粒字就判一個辛苦多年,打到幾乎盲的拳手落敗。
渣的對手你話渣,勁的對手你話老,開頭跌低你話抵死,打到眼腫你話輸梗,到最後死頂贏左點數,你又話造馬。成日話政府唔支持本地運動員,你地呢?撫心自問平日有幾留意,定係一年一次先裁判上身?
大佬,有拳例有醫生有裁判,一致判星如點數贏68:66,有網上16萬人+現場8,000人睇住,點樣造馬?你估香港政府,話搬龍門就搬咩。
唔識例可以學,少睇運動可以多D睇,香港人都唔撐自己香港人,網民個個都十足李司棋上身,「呢度唔係法庭,唔需要證據,我對眼就係證據!」嘩,真心威。唔少傳媒亦都鬥快出事,有錯post要更正,有23連勝,鬥快就係咁,同網民一齊未打先判。
你可以話我盲撐曹星如或者香港任何一位運動員,我認,因為我睇得太多佢地有幾辛酸。平日無人理,打生打死又話假,拍廣告搵食又睇唔過眼,真心為香港運動員悲哀,甚至係為整個香港悲哀。

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2017-10-8 05:05 發表

網上率先流傳出三拳證均判星如獲勝的分紙

希望大家去評論做假時,先去認識下個樣運動赛例,
或睇opensk ...
贏到肉L酸,咪L叫自己做香港人

寧死型去輸,不願醜去贏

以後所有運動都改用拳擊運動這條賽例最好,由拳証話你不適合打,終止比賽,再判你贏

咁我立即同林單打場羽毛球,贏得第一分之後大叫肚痛要痾屎,球証「配合」終止比賽,判我贏了埸比賽呀

我係Rex就自己棄權今場認輸,但要求重賽,咁先贏得尊重

現在,食屎啦,新香港精神

引用:
原帖由 爭...D 於 2017-10-8 06:05 發表

認同
但好多事後孔明既出黎話你地識唔識睇拳,唔識就唔好柒啦!
但亦想問啲教練,助教有冇諗過Rex仲打唔打到落去,點解唔選擇堂堂正正棄權,係咪因為唔輸得,要靠呢條rule贏?
非常同意,應該棄賽!D廢L成日話賽例係咁你唔識咪亂up

現在,寫入歷史了,不過會咁寫

「Rex係贏,但贏得肉L酸

無咩咁值得高興!
我支持香港人,但並非盲撐.

回覆 引用 TOP

謝正解,另外贏了就好了

請骷髏頭堡賜我力量......我已經充滿力量喇  v@_@v  !!!

回覆 引用 TOP

三拳證分紙的字跡一樣?

吾公平,系曹吾打得,無理由佢贏

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。