註冊 登入

太太休息,都係要我落手煮餸。 香討焦點

太太休息,都係要我落手煮餸。 E-mail 此主題給朋友

太太都算係懶得過份!

唔好講佢嗰筆住,睇下買咗乜嘢餸先。
買咗三種蟹,紅蟹、藍蟹和奄仔蟹:

紅蟹160元一斤,買咗兩隻,剛好一斤:

奄仔蟹就128元一斤,買咗一隻,100元:

藍蟹128元一斤,買咗兩隻,190元:

生猛海中蝦128元一斤,買咗斤半,檔主收我190元:

白灼海中蝦,非常鮮甜:

紅蟹都好多膏:

藍蟹和奄仔蟹就清蒸:

完成品,紅蟹要留返嚟煲蟹粥:

打包拎去老人院比阿媽食:

太太煮就唔願煮,但我一煮好,佢就飛撲埋嚟,好快就食清光:

好彩重有一大煲蟹粥:

清蒸非洲鯽,檔主有少少劏爆咗膽,但我懂得處理:《25元》

清蒸荀殼魚:《40元》

清蒸非洲鯽完成品:

清蒸荀殼魚完成品:

打包拎去餵爸爸吃:

我老花,挑魚骨一定再除低眼鏡:

蟹粥一定好鮮甜 辛苦晒

存好心,說好話,做好事,以樂觀心境面對一切。
諗下諗下,我都覺得自己係非常苦命㗎。

為咗麻醉自己,今日一個人走咗去戲院睇《戰狼II》:

明天一個人又去戲院睇《人造天劫》:

好豐富海鮮餐。

魚蝦蟹齊哂章

不過夠唔夠食?睇開師兄放題帖,突然見到咁份量有點唔習慣

東風夜放花千樹,更吹落、星如雨。
寶馬雕車香滿路。鳳簫聲動,玉壺光轉,一夜魚龍舞。

蛾兒雪柳黃金縷,笑語盈盈暗香去。
眾里尋他千百度。驀然回首,那人卻在,燈火闌珊處。
禾愛海鮮宴

辛苦哂!

入得廚房又照顧到屋企先係真男人!

10個男人9個壞,還有一個想作怪;
10個男人9個嫖,還有一個在治療.

唔賭唔知時運高,唔屌唔知身體好.
引用:
原帖由 lomond2017 於 2017-10-12 09:50 PM 發表

魚蝦蟹齊哂章

不過夠唔夠食?睇開師兄放題帖,突然見到咁份量有點唔習慣
師兄,我是個苦命人,也是個滄桑客。

買咗七百零五元餸,貴過喺出邊食。

當然唔飽啦,所以我要勒緊褲頭囉

引用:
原帖由 jimmyszeto 於 2017-10-12 09:49 PM 發表

好豐富海鮮餐。
我自己食得最少,根本就唔飽。

所以點解我要經常一個人去吃午市放題,就係咁嘅原因囉。

引用:
原帖由 柳.吟.情 於 2017-10-12 09:58 PM 發表

辛苦哂!

入得廚房又照顧到屋企先係真男人!
真男人好難做㗎。

回覆 引用 TOP

marco兄家庭至上,家人巧幸福

引用:
原帖由 winnie_rabi 於 2017-10-12 10:16 PM 發表

marco兄家庭至上,家人巧幸福
兔兔師妹,我遇人不淑,中咗大伏咋。

師兄!我真心敬佩你對家人既愛,特別係對你既父母,睇咗你咁耐post,見你經常都犧牲休息時間去探佢地,喂食飯,陪傾計👍!
我相信我地依代都唔多,莫講下一代會仲少人做得到

成日覺得非洲鯽係坑渠魚,啲南亞人坑渠釣交魚檔

熱門搜尋: bb bb用品 bb會
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。