註冊 登入

廣東歌史上6首最入肉情歌 (add 2 more)

廣東歌史上6首最入肉情歌 (add 2 more) E-mail 此主題給朋友

6) 越難越愛
單戀金曲
5) 高山低谷
貧富懸殊社會不公義窮拎心聲
4) 到此為止
"我再沒勇氣對妳講舊時...."
3) 矛盾一生
港女勢利貪錢又扮L哂純情的PK嘴臉, 正一又做G又想做貞節牌坊
2) 傾心
如何在你心窗一角 朦朧呈現我的愛
1) 原來她不夠愛我
毒拎嘅人生

Optional
A) 吳雨菲---座右銘
祈求被愛的溫馨 呼天都不應 已經很適應
很冷靜 知道我愛的 定把我當佈景
平凡像我這一種 今天要認了命
才能學會不貪心 碰不到戀愛 也毫無反應
單戀相戀失戀 說穿了盡是陷阱 放手 得我有這本領

好痴線, 完全毒撚人生座右銘

B) 吳雨菲---生命樹
在這天 陽光將我喚醒新一天到訪
然後自然進睡
在這天 重新工作自己將光陰抱緊
存在不必為誰
明日練到 真的剛巧見你伴侶
面容並無畏懼
明日練到 不屈不撓到放下你
就算 痛能捱下去

痴L線嘅毒撚人生

熱門搜尋: 眼霜 減肚腩 皮膚 collagen
2號,比我諗一年我都作唔出呢一句。可能讀書少。
引用:
原帖由 highbury64 於 2017-11-13 12:18 PM 發表

6) 越難越愛
單戀金曲
5) 高山低谷
貧富懸殊社會不公義窮拎心聲
4) 到此為止
"我再沒勇氣對妳講舊時...."
3) 矛盾一生
港女勢利貪錢又扮L哂純情的PK嘴臉, 正一又做G又想做貞節牌坊
2) 傾心
如何在 ...

樓主好鍾意新一代歌手喎

錘若流星,喝似轟雷
引用:
原帖由 轟雷錘 於 2017-11-13 12:40 PM 發表

樓主好鍾意新一代歌手喎
傾心係老一代歌手,
不過overall 新一代 > 老一代

除了“傾心“外,其他都係垃圾歌。

引用:
原帖由 soonerorlater 於 2017-11-13 12:53 PM 發表

除了“傾心“外,其他都係垃圾歌。
請問以前有歌可以好似"矛盾一生"咁入肉,
刻畫港女勢利貪錢又扮L哂純情的PK嘴臉嗎?

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-11-13 01:02 PM 發表

請問以前有歌可以好似"矛盾一生"咁入肉,
刻畫港女勢利貪錢又扮L哂純情的PK嘴臉嗎?
你問有冇歌好似矛盾一生刻畫港女勢利,對,係冇。但唔代表首歌好聽,只係一首悶歌。我聽歌第一注重旋律,第二歌詞。矛盾一生基本上沒有旋律,只有節奏,而節奏沉悶,只靠JW將音調提高降低而成為一首歌。歌詞更加是初中生水平。講番歌詞,我又唔覺係講港女勢利,只是描繪戀愛中女人渴望結婚,我相信所有女人都會希望同自己喜歡的人結婚和有安全感。

引用:
原帖由 soonerorlater 於 2017-11-13 01:17 PM 發表

你問有冇歌好似矛盾一生刻畫港女勢利,對,係冇。但唔代表首歌好聽,只係一首悶歌。我聽歌第一注重旋律,第二歌詞。矛盾一生基本上沒有旋律,只有節奏,而節奏沉悶,只靠JW將音調提高降低而成為一首歌。歌詞更加是 ...
或者是你吾明新世代

非常認同soonerorlaterH意見  聽歌第一注重旋律,第二歌詞
我好怕而家呢d所謂H"新世代", 一有其他意見就即係會話"你地唔係呢個年代/老野, 你地唔明架啦...  講野要有point先得架 

冇越難越愛,此帖己完。

引用:
原帖由 破產中 於 2017-11-13 02:38 PM 發表

冇越難越愛,此帖己完。
有include越難越愛
please re-check

呢6隻歌入面,只認同“傾心”。而家的愛情易來易散,冇以前果種深刻的情歌的了,因為年青人想法唔同左啦我覺得陳百強眼淚為你流,長伴千世紀,當我想起你 都係好正的情歌仲有KARY 果隻逼得太緊個副歌都好入肉

熱門搜尋: 銀行估價 旅遊保 保險公司
...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?
引用:
原帖由 maggie1610 於 2017-11-13 02:18 PM 發表

非常認同soonerorlaterH意見  聽歌第一注重旋律,第二歌詞
我好怕而家呢d所謂H"新世代", 一有其他意見就即係會話"你地唔係呢個年代/老野, 你地唔明架啦... 講野要有point先得架 :smile ...
請你介紹一首老一代的歌但又足可比美矛盾一生, 謝謝
p.s. 除咗傾心

引用:
原帖由 psplayer 於 2017-11-12 09:46 PM 發表

呢6隻歌入面,只認同“傾心”。而家的愛情易來易散,冇以前果種深刻的情歌的了,因為年青人想法唔同左啦我覺得陳百強眼淚為你流,長伴千世紀,當我想起你 都係好正的情歌仲有KARY 果隻逼得太緊個副歌都好入肉
Kary愛你變成恨你,C allstar天梯,關淑怡 一首獨唱的歌也不錯

回覆 引用 TOP

史唔史上呢,就好個人既
如果90後聽歌有限,出世只係由twins聽起,就只係坐井觀天話係史上得咁多

呢d歌我唔會話差定點
反而覺得樓主d對答好小學雞
憤青mode

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。