註冊 登入

[裝修過程] 裝修過程俾師父騙了,不知如何是好

裝修過程俾師父騙了,不知如何是好 E-mail 此主題給朋友

父母落了車,再上車,諗住細裝,只是油牆同番新所有木門,因為都租緊樓諗住細裝,所以只是找了之前幫我全屋果個裝修師父。

報價單,工程一個月
拆1間房床和櫃,其中一格客廳地板加英泥浆,地板、門、傢俬做中空板保護:4300元。
全屋鏟底批灰油乳膠(立幫五合一二代)22000元。
門、框油叻架(4套門)油1間房衣櫃、1張床、1張書^:13000元。
加1個電掣、廁所改窗裝浴室寶、裝5個天花燈:3700元。
共43000元

因為都是諗住細裝加埋我地都急住入住,加上之前見師父果個手勢幾好,所以無認真價格照俾佢做
但到了第一個星期,發現佢只是做了加英泥浆,周圍做保護。我地都無特別去追
之後幾日再追問佢幾時先至可以提供油牆顏色俾佢,佢話仲要俾多10日,果陣已經有D奇怪
再過多兩日上去,我地見到佢只是鏟了個底,見到有發霉的地方就咁油左防潮,無同我地批左D霉。打去問裝修佬,佢話平時都是咁,只要油上去再加五合一就OK。但我地覺得面積都好大,根本就無同我地去做好做鏟底(見圖)
打去同師父講,叫佢鏟左落去再批埋發霉位再做,佢話要做多五日。我有同佢商量話不如你先做客廳其他部份或者是油叻架,佢話唔得,一定要做好所有鏟底野先至再做叻架,之後唯有照做
傾電話後今日再上去,發現師父根本無開工,發霉的牆照樣,而工程只餘下兩星期。

1. 我想問師父是否騙我,我已經交了一半的錢俾佢,所以我是否應該把握時間找過第二個師傅?
2. 想問上面的報價如何,正常價錢應該是幾多?
3. 師父所講發霉可以照唔鏟底就咁油上去是否正確

萬分感謝

附件

PIC A.jpeg (69.78 KB)

2017-11-14 12:47 AM

PIC A.jpeg

PIC B.jpeg (57.46 KB)

PIC B.jpeg

PIC C.jpeg (54.91 KB)

PIC C.jpeg

PIC D.jpeg (64.4 KB)

PIC D.jpeg

引用:
原帖由 cheungliu941 於 2017-11-14 12:47 AM 發表

父母落了車,再上車,諗住細裝,只是油牆同番新所有木門,因為都租緊樓諗住細裝,所以只是找了之前幫我全屋果個裝修師父。

報價單,工程一個月
拆1間房床和櫃,其中一格客廳地板加英泥浆,地板、門、傢俬做 ...
報價單,工程一個月拆1間房床和櫃,其中一格客廳地板加英泥浆,地板、門、傢俬做中空板保護:4300元。合理價全屋鏟底批灰油乳膠(立幫五合一二代)22000元。(二,三百呎內合理價剷底,但相不見剷底門、框油叻架(4套門)(油力架$800套,4套$3200油1間房衣櫃(如力架$3000、1張床如力架$2800、1張書^$2500:13000元。(合理價加1個電掣$750(小量一细、廁所改窗裝浴室寶(安窗口式封玻璃$600左右,裝5個天花燈(看燈款式難$250至$350盞,易$120盞了,5盞一般$1500一工人己好好了:3700元。(亦不貴)共43000元不貴了,師傅做開無话不做敵手,只能追他工程快D及幫忙找多個師傅幫忙快D完工您如期入伙,甘情況您轉找其他師傅難接手

回覆 引用 TOP

分明係一個仆街冇責任的所謂師傅

你呢d叫執油

回覆 引用 TOP

油完咁核突,大開眼界

熱門搜尋: cosmetic 粉餅 eyeliner 豐胸療程 make up mascara liposuction

回覆 引用 TOP

不剷底。照掃油
是偷雞方法(先洗走發霉部份。用油封了發霉牆身。後上油)

留名學野先

回覆 引用 TOP

剷底唔係應該剷到見石屎層咩,佢咁樣好似只係剷咗浸舊油。

分明同時接幾單工程,拖住做

熱門搜尋: 懷孕 身體檢查 粉底 婚宴 化妝學校 西裝訂造 新娘化妝
引用:
原帖由 cheungliu941 於 2017-11-14 12:47 AM 發表

報價單,工程一個月
拆1間房床和櫃,其中一格客廳地板加英泥浆,地板、門、傢俬做 ...
你無講尺數,22k剷底批灰,如果你層樓係二三百尺就正常,如果再大啲呢個價只係做到執油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吉伯利 於 2017-11-14 07:48 AM 發表

剷到見石屎?即係批蕩都要打,呢個價吾夠做呱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吉伯利 於 2017-11-14 07:48 AM 發表

剷底會剷到見石屎層,梗利害?

熱門搜尋: 甩頭髮 頭皮 染髮 假髮

回覆 引用 TOP

剷店、剷清、起批盪,好大分別,要講清楚喎

回覆 引用 TOP

鏟咗個底, 都見到發霉................D 霉好勁, 蝕到去石屎牆入面,.........樓主師話要多5 日, 咁你有問要加多幾錢 ?..........

熱門搜尋: 保濕精華 黑頭 make up 美白精華 遮瑕膏 去印 beauty
好嘢........轉運喇......
- 一買邊隻, 邊隻就大升
- 一賣邊隻, 邊隻就大跌

回覆 引用 TOP

你直接問佢班師夫幾時可以過來開工,  你話比佢知你地唔可以太遲入伙.
搵熟人都會出現的相同情況, 好難避免.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。