註冊 登入

[路線討論] 930 葵盛圍特別班次係咪唔想做呀

930 葵盛圍特別班次係咪唔想做呀 E-mail 此主題給朋友

葵盛特班開線至10月頭,班車大約0755至0800能到達葵盛圍,班次正常。但係10月16日,班車未有準時開出,去到0820都沒有出現,(已去信,連城巴自己都承認),等車的人走晒。另外今日,班車竟然0745衝上葵盛圍,當然無人等車,因班次表註明0750至0755到達。架車走左幾分鐘後就有人等車。心唸,咁做落去,班熟客應該走得7788喇。

引用:
原帖由 DK1367 於 2017-11-14 08:35 AM 發表

葵盛特班開線至10月頭,班車大約0755至0800能到達葵盛圍,班次正常。但係10月16日,班車未有準時開出,去到0820都沒有出現,(已去信,連城巴自己都承認),等車的人走晒。另外今日,班車竟然0745衝上葵盛圍,當然無人 ...
一個比梨木樹交通更垃圾的地方...
城巴無apps睇ETA,本身已經麻煩,唯一特班都做得咁差,睇佢都唔稀罕葵盛班客。

其實好心佢搵個地方擺之後夠鍾先開車上葵盛圍都好過咁樣整個唔準時H"定時點"

引用:
原帖由 TwelfthLane 於 2017-11-14 11:08 發表

其實好心佢搵個地方擺之後夠鍾先開車上葵盛圍都好過咁樣整個唔準時H"定時點"
呢個特班索性改葵涌邨開仲好過

引用:
原帖由 kmb71k 於 2017-11-14 12:05 PM 發表

呢個特班索性改葵涌邨開仲好過
葵涌邨有沒有坑?

如果有位就最好開條 930B 專門服務葵涌邨和葵盛圍。

如果得一班,最好擺葵盛東開,總站無位,但後面小巴站有足夠空間,果度擺一架巴士仲要只係擺幾個字,完全無問題。得一班又無 ETA,比我都盡量去總站搭,無車都識得行落去呀。

城巴有心做既直接開條937啦!揾930其中一班車上葵盛班次根本冇保障,沿線有咩意外又遲/早咗上到葵盛,萬一個司機唔記得自己班車要上葵盛就直頭冇埋班車~不過睇個款城巴應該志在插旗,有冇心做起往後開條獨立線就另一回事!不過睇嚟成個荃葵應該得番象石呢個沙漠區,連城巴都冇見佢建議係嗰邊插旗

回覆 引用 TOP

你又知嘅?

00857 !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TwelfthLane 於 2017-11-14 11:08 AM 發表

其實好心佢搵個地方擺之後夠鍾先開車上葵盛圍都好過咁樣整個唔準時�"定時點"
即係好似978B

個個按時按候排好隊上車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-11-14 03:37 PM 發表

如果得一班,最好擺葵盛東開,總站無位,但後面小巴站有足夠空間,果度擺一架巴士仲要只係擺幾個字,完全無問題。得一班又無 ETA,比我都盡量去總站搭,無車都識得行落去呀。
點解一定要有坑先可以做總站?總站只係一條巴士線的頭/尾站,求其一個巴士站,甚至不阻人的地方都得啦。

引用:
原帖由 yanshing87 於 2017-11-14 10:21 PM 發表

點解一定要有坑先可以做總站?總站只係一條巴士線的頭/尾站,求其一個巴士站,甚至不阻人的地方都得啦。
葵盛圍路比較窄,唔擺總站得一兩度有位停。

https://www.google.com.hk/maps/@22.364084,114.1274397,3a,87.8y,118.82h,101.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1sslBmmhBcFp9OD3ot7Bzv7A!2e0!7i13312!8i6656?hl=zh-TW

呢度算一個。另一個係的士站。
唔係就要擺巴士站,比如李一諤對面果款,但果D 站位只夠一架巴士停,930 塞住其他九巴入唔到

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-11-14 10:28 PM 發表

葵盛圍路比較窄,唔擺總站得一兩度有位停。

https://www.google.com.hk/maps/@22.364084,114.1274397,3a,87.8y,118.82h,101.86t/data=!3m6!1e1!3m4!1sslBmmhBcFp9OD3ot7Bzv7A!2e0!7i13312!8i6656?hl=zh-TW

呢 ...
其實得一班車,擺邊個巴士站都無所謂。只要架車日日準時到,停泊時間 maximum must be within 3 mins。唔會太阻。

Furthermore, 如果擺總站九巴有機會反對。

引用:
原帖由 yanshing87 於 2017-11-14 10:31 PM 發表

其實得一班車,擺邊個巴士站都無所謂。只要架車日日準時到,停泊時間 maximum must be within 3 mins。唔會太阻。

Furthermore, 如果擺總站九巴有機會反對。
所以擺葵盛東後面個位就搞掂。下面林護果D 客去搭普通 930 就得。

不過我覺得城巴應該schedule 架車最少早二十分鐘到。只預佢早三分鐘,準時就無野,但萬一路上阻一阻,唔準時呢
即係話 750 係葵盛東開,你749 左右去到,無車,等到 755 都係車影都無,咁你都等得唔安心啦。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2017-11-14 10:37 PM 發表

所以擺葵盛東後面個位就搞掂。下面林護果D 客去搭普通 930 就得。

不過我覺得城巴應該schedule 架車最少早二十分鐘到。只預佢早三分鐘,準時就無野,但萬一路上阻一阻,唔準時呢
即係話 750 係葵盛東開,你749 ...
認同葵盛東總站後面嗰坑位最好。呢個位十幾年前擴闊葵聯路後新整的,當時九巴曾經裝過有蓋巴士站,只不過冇任何巴士停站,再過多大約一年就拆走個巴士站。即表示九巴自動放棄該站位直至現在。如果城巴做總站相信九巴無理由反對掛。個坑位可停到大約3部12米車,城巴停一部車應該唔會影響到小巴站。當然,最重要的係城巴肯唔肯放部車由葵盛東開出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TwelfthLane 於 2017-11-14 11:08 AM 發表

認同
就算準時開車, 荃灣上到山都可能有其他因素影響車程, 咁樣令葵盛客比較難預時間搭車

就好似樓主話班車早左到, d人白等一大輪仲要無車搭, 慘 !

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。