註冊 登入

沒引擎=環保?專家實測:電動車比掀背小車「更污染」

沒引擎=環保?專家實測:電動車比掀背小車「更污染」 E-mail 此主題給朋友

《ETtoday東森車雲》
消費中心/綜合報導
不少車廠投入研發電動車,無非是為了響應環保議題,但電動馬達取代燃油引擎真的會比較環保嗎?對此麻省理工(MIT)直接實測,找來純電車與傳統引擎車進行碳排放測試,結果發現電動車在發電時和生產過程中,碳排放表現竟不如參與實驗的另一台燃油掀背車。
麻省理工這次找來討論度頗高的Tesla(特斯拉)Model S、堪稱北美最節能的燃油掀背車Mitsubishi(三菱)Mirage、BMW(寶馬)750 xDrive,研究從生產至使用整個過程,連報廢到回收也要測試數據;經實測結果顯示,Model S的二氧化碳排放量為226 g/km,而Mirage碳排放量為192 g/km,明顯相差許多。
不過750 xDrive採用較大排量引擎,加上生產流程複雜,因此碳排放量則是更高來到385 g/km;上述這些數字乃是由車廠數據綜合車輛生產、使用過程、以及發電時產生的二氧化碳進行分析,讓整體結果能更全面。
對此研究人員也特別指出,公佈這項實驗結果並不是為了要污名化電動車,或打壞電動車招牌,僅是以科學、現實角度來看,打著零排放口號的電動車,絕非百分之百比燃油車來得環保。
(圖1/Tesla)電動車真的完全比燃油車環保嗎?實測結果其實並不盡然。
(圖2/BMW) 750 xDrive因生產過程複雜,加上採用大排量引擎,因此碳排放量較大。
(圖3/Mitsubishi)Mirage的碳放量為192 g/km,表現勝過Model S。

附件

2017-11-14 09:06 AM

嘩衆取寵。

攞架等於3000cc嘅電車同架1500cc比唔係好公道喎!不如攞架哥爾夫球電車同架1500cc比
不過電車講環保傻都知呢啲只係取巧嘢嚟啦!
燒煤比燒汽油產生更多二氧化碳,發完電仲要經長長電纜去幾個變電站再去差機先到個電池再產生動力比人食幾家茶禮已經浪費好多能源啦!點都唔夠直接燒汽油產生動力環保掛。

唔覺電車環保,尤其目前來講如果都係火電為主,燒煤仲衰但始終都係替代能源,而發電H方式相信會越來越多

回覆 引用 TOP

我成日講, 講環保唔好渣車, 渣車已經係唔環保仲要1500CC 比

回覆 引用 TOP

1開始就知呢D所謂環保電動車根本就係搵笨7

你估發電唔洗用燃料? 只不過係唔同既地方生產姐

發完電仲要經條咁Q長既電纜傳送, 當中損耗不知幾多.

多舊魚

引用:
原帖由 冰神仔 於 2017-11-14 10:39 AM 發表

1開始就知呢D所謂環保電動車根本就係搵笨7

你估發電唔洗用燃料? 只不過係唔同既地方生產姐

發完電仲要經條咁Q長既電纜傳送, 當中損耗不知幾多.

多舊魚
其實唔止電動車, 好多講環保既野, 賣貴D又賺多D錢, 只係商業利益

佢地唔用同級油車比較? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 candycrush2017 於 2017-11-14 10:46 AM 發表

其實唔止電動車, 好多講環保既野, 賣貴D又賺多D錢, 只係商業利益
其實係, 加環保2個字又賣貴幾成

熱門搜尋: 生髮 頭髮護理 hair 髮尾油 染髮

回覆 引用 TOP

生產電池本身已經好污染,仲未計癈棄電
池!

熱門搜尋: 耳環 西裝訂造 眼部護理 懷孕 結婚 wedding 證婚
豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長
同一部電動車, 在歐洲行駛和在香港行駛污染地球都有分別,歐洲如德國行智能電網, 及有 50%電係再生能源.車充電時配合智能電網, 可選電網有多餘電力才充電.香港係不停掘路加電纜, 電力公司再投資百億建發電廠,仲要屈特衰正苦送個無人小島比佢建天然氣儲存罐.

AV  ___ 正

回覆 引用 TOP

嚮香港從來唔覺得任何電動車環保. 原因上面已講咗!要環保,除咗行路同踩單車之外,搭公交就比較環保.話時話,部三菱Mirage有啲似Morning.

環保就唔好揸車,只要唔係公共交通工具就唔環保

引用:
原帖由 860 於 2017-11-14 07:08 PM 發表

環保就唔好隅恣A只要唔係公共交通工具就唔環保
有寵物或危險品要帶埋 仲搭到車

回覆 引用 TOP

大部份或絕大部份環保科技
都係將污染轉移

有無人講環保電的製做過程
同棄置過程
會帶來什麼程度的污染

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。