註冊 登入

明朝到底是怎麼滅亡的?哪個皇帝的責任最大?

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2017-12-27 02:12 AM 發表

個人覺得祟禎責任最大吧,佢手上唔係無名將平唔到戰亂,但祟禎都唔識用或者死於不明不白。盧象昇基本上比楊嗣昌屈死,孫傳庭就比祟禎催到戰死,洪承疇、吳三桂、祖大壽統軍戰力唔差但祟禎就係唔識用或者係無一個堅實 ...
戚繼光 死時, 祟禎未出世

當時仲有戚家軍??

其實明朝最慘是受到內外夾攻
對外有清兵, 對內有起義軍

如果當時明朝只需要對付一個敵人
例如 清兵攻明朝, 而國內無起義軍......又或是國內有起義軍, 而國外無清兵
明朝都未必會死

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2017-12-30 01:03 發表

戚繼光 死時, 祟禎未出世
當時仲有戚家軍??
有,戚家軍系到祟禎時仲未斷,戰鬥力仲唔係差。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2017-12-30 01:05 發表

其實明朝最慘是受到內外夾攻
對外有清兵, 對內有起義軍

如果當時明朝只需要對付一個敵人
例如 清兵攻明朝, 而國內無起義軍......又或是國內有起義軍, 而國外無清兵
明朝都未必會死
係祟禎傻姐,對內明軍初期可以打到李自成滅亡咁滯,但佢玩放虎歸山,自己把平亂困難度升級。戰爭時又唔明白自己朝堂上官員無個曉打仗,但個個後方好似孫武上身指點前線軍略。己巳之變唔比回援既關寧鐵騎入城,局袁祟煥九千關寧軍係北京城外同近三倍於己既清軍戰野,袁祟煥當時唔輸算朱元璋保佑。松山之戰又玩指點江山,傕洪承疇速戰速決,結果戰事的確好快結束,不過係廿萬參戰明軍死剩吳三桂部咁解。潼關戰,祟禎就變左天寶年既李隆基上身。明明有史為鑑,兵部尚書同統帥孫傳庭都反對下,照樣迫孫傳庭開關決戰。結果孫傳庭就同哥舒翰一樣,守城時四平八穩,以一檔十。野戰時就全軍覆歿。但凡祟禎有成祖一半軍事才能,無呢幾場敗仗。明朝都唔會咁快亡。

回覆 引用 TOP

明朝其實亡於李自成

熱門搜尋: 眼部護理 婚宴 化妝學校 婚紗晚裝
引用:
原帖由 西西積叻 於 2017-12-30 03:56 PM 發表

明朝其實亡於李自成
不計南明嗎?

熱門搜尋: 期指 物業貸款 貸款 借貸 借錢
其實魏忠賢是不是奸臣?但是天啟帝很重用他

熱門搜尋: 眼部護理 婚宴 化妝學校 婚紗晚裝 wedding 新娘化妝 懷孕
引用:
原帖由 yin848 於 2017-12-30 11:36 PM 發表

不計南明嗎?
史書以崇禎帝上吊,為明朝終結

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 yin848 於 2017-12-31 12:59 AM 發表

其實魏忠賢是不是奸臣?但是天啟帝很重用他
明朝中後期,皇帝已開始同內閣鬥爭,

明朝那些太監實則是內庭的意思,以抗衡外庭

如沒有崇禎帝的剛愎自用,大殺大臣,
太祖帝所創的這套,很好的平衡皇權

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-12-31 11:01 AM 發表

明朝中後期,皇帝已開始同內閣鬥爭,

明朝那些太監實則是內庭的意思,以抗衡外庭

如沒有崇禎帝的剛愎自用,大殺大臣,
太祖帝所創的這套,很好的平衡皇權
明亡,係亡於內有民變加清兵外攻。呢方面宋就醒得多,一有天災,就招攬曬D災民入軍隊,有飯食就吾會造反。李自成就因被裁員又欠債先去造反。

回覆 引用 TOP

如果李如松不早死,薩爾滸之戰明軍能否獲勝?

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-12-31 10:57 AM 發表

史書以崇禎帝上吊,為明朝終結
其實李自成攻克北京後,華南還是明朝所控制的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yin848 於 2017-12-31 21:20 發表

唔會,除非成個伐金戰術改變,如果唔係咩人上都輸。

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2017-12-31 11:51 PM 發表

唔會,除非成個伐金戰術改變,如果唔係咩人上都輸。
薩爾滸之戰明軍犯了甚麼戰術錯誤?

熱門搜尋: 助聽器 心理醫生 牙科診所 濕疹治療 婚前檢查 中醫診所
引用:
原帖由 yin848 於 2017-12-31 09:20 PM 發表

努兒哈赤隴斷東北貿易權及一統建州女真後,羽翼已成,海西女真+科爾沁,還有林丹汗蒙古本部兵力都輸俾後金,李如松亦冇能為力

熱門搜尋: 課程 業餘進修中心 日語 學日文
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。