註冊 登入

水晶蝦缸 - 兒時夢想

水晶蝦缸 - 兒時夢想 E-mail 此主題給朋友

自中2,3開始小弟都好想養翻缸蝦, 去到中4有個機會係個水池仔度搞下, 但係因爲要離開香港一排所以死哂...
到而家終於獲批可以養缸蝦係屋企, 個缸開咗幾日, 整咗好耐但係到好似唔係好靚...

買咗d陶瓷東西遲啲癡埋啲莫絲就搵位攝落去希望多啲窿罅俾蝦b匿

莫絲膠水好似重手咗d, 應該要砍掉重練順便執下位
小弟對於魚街既舖都唔係好熟, 淨係知x草店同熱帶x林有水草賣, 賣蝦就熱帶x林同新自x好似齊d
小弟諗住紅水晶蝦同金背或者烤漆混養咁就唔會雜交啦
希望各師兄指導一下小弟

PH水妖...富貴缸 , 唔用Ada有D可惜

濾桶入水位條膠喉...最好再插深D

引用:
原帖由 Nanase 於 2017-12-6 12:40 AM 發表

PH水妖...富貴缸 , 唔用Ada有D可惜

濾桶入水位條膠喉...最好再插深D
小弟揀咗用PH泥, 好似幾好睇落好得意
佢有舊入水口架,但係啱啱落咗莫絲好多飛下飛下所以拆咗佢吸吸啲飛下飛下,已經裝翻,離泥面2cm左右
師姐小弟見妳有啲陶瓷屋俾啲琶,想問喺邊度買架?

引用:
原帖由 shingtsunbb 於 2017-12-6 01:12 發表

小弟揀咗用PH泥, 好似幾好睇落好得意
佢有舊入水口架,但係啱啱落咗莫絲好多飛下飛下所以拆咗佢吸吸啲飛下飛下,已經裝翻,離泥面2cm左右
師姐小弟見妳有啲 ...
Sudo樽13樓有 , 3個Size
萬0 水渠果邊 Yan Fight都有

再唔係...偉大既逃跑網 Search "琵琶屋" 之類既字眼就有

玩蝦...上13樓望下D配備

引用:
原帖由 Nanase 於 2017-12-6 01:24 AM 發表

Sudo樽13樓有 , 3個Size
萬0 水渠果邊 Yan Fight都有

再唔係...偉大既逃跑網 Search "琵琶屋" 之類既字眼就有

玩蝦...上13樓望下D配備
小弟爬過下文, 13樓係咪信用13樓?
我就係喺逃跑網買咗幾舊,臭到呢
小弟明晚再去逛下先

回覆 引用 TOP

D人成日話邊間價錢平過邊間
邊間質量好過邊間
真正識買 一定唔會同實體店買

實體店 唔會夠FB群組或論壇 平&抵
組常有好心蝦友
將高級蝦自家繁殖 低價出售
平過實體店的

希望幫到各師兄

引用:
原帖由 shrimpgirlhk 於 2017-12-6 01:47 AM 發表

夢想實現
點慶祝阿師兄
無錢慶祝了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shingtsunbb 於 2017-12-6 12:22 AM 發表

自中2,3開始小弟都好想養翻缸蝦, 去到中4有個機會係個水池仔度搞下, 但係因爲要離開香港一排所以死哂...
到而家終於獲批可以養缸蝦係屋企, 個缸開咗幾日, 整咗好耐但係到好似唔係好靚. ...
咁你而家幾多歲呀?

個缸的確有點怪,不過慢慢設計啦,去下魚街睇下,影下相參考,之後先放蝦

支持
泥2cm 定 2吋? 睇落好厚咁

引用:
原帖由 Jenny藍月女神 於 2017-12-6 04:32 AM 發表

咁你而家幾多歲呀?

個缸的確有點怪,不過慢慢設計啦,去下魚街睇下,影下相參考,之後先放蝦
年齡係男人既秘密
放棄啦,佢已經山泥傾瀉咗3次我受唔住
但都會小執既
多謝女神指導

看圖片來說師兄養水晶的經驗應該不少丶根本不需要太多提案了
今次打算養什麼品種呢?^ ^

不如試試Pinto 🤗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mudbody 於 2017-12-6 07:16 AM 發表

支持
泥2cm 定 2吋? 睇落好厚咁
2吋有突手多落哂8L幾泥
我都覺太厚但係當時太想開缸,落哂水太衝動
偷窺過你啲post,你缸蝦草好靚呀,希望我有朝一日都可以好似師兄你咁
仲有小弟pm了你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kenjimimi 於 2017-12-6 08:44 AM 發表

看圖片來說師兄養水晶的經驗應該不少丶根本不需要太多提案了
今次打算養什麼品種呢?^ ^
小弟在此區做cd rom多年,只有1年戶外缸既慘痛經驗
小弟諗住到時去睇啱先算pinto好似好高級

引用:
原帖由 shingtsunbb 於 2017-12-6 09:01 AM 發表

小弟在此區做cd rom多年,只有1年戶外缸既慘痛經驗
小弟諗住到時去睇啱先算pinto好似好高級
戶外缸? 請問怎麼可以養活水晶蝦呢?
pinto的樂趣在於其變化多端的花紋丶顏色丶繁殖的難度

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。