註冊 登入

搵極工都係冇人請,我真係好想死

搵極工都係冇人請,我真係好想死 E-mail 此主題給朋友

我係一個2016尾海歸既畢業生,讀社科既.
咁我畢完業番黎搵左3個月工
有份shipping文員做
但做左差唔多3個月就裸辭左
因為份工又要番overnight shift
自己個身體頂唔著
之後休息左一個月再搵
9月到呢加 
in左8-9份工
都冇offer
呢加我日日係屋企sd cv
好迷茫.....
年底個jobsdb比起之前少左勁多opeing
見到個個同期2017grad個D人都上哂岸咁
再望下自己,望下屋企人
真係好想喊....

唔好喊啦~

話唔定聽日會有 offer 呢~ 希望在明天丫嘛~

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
樓主加油啦

繼續找吧

可能是你CV有問題,你可以修改一下

你也可以叫你朋友幫你找啊

唔搵返社科的工?一般文職競爭大
9月尾到宜家見得8-9份工,少囉!

熱門搜尋: 韓國代購 保濕產品推介 雙眼皮 cosmetic 雙眼皮手術 粉底
引用:
原帖由 RReenn 於 2017-12-6 02:23 PM 發表

唔搵返社科的工?一般文職競爭大
9月尾到宜家見得8-9份工,少囉!
唔想做番果行
我都唔想...
因為真係得8-9份叫我去interview....
平均一星期要有幾多interview先正常....

引用:
原帖由 hunt000 於 2017-12-6 01:41 PM 發表

樓主加油啦

繼續找吧

可能是你CV有問題,你可以修改一下

你也可以叫你朋友幫你找啊
我本身個cv有3頁紙
之後比人改番個cv做一頁

and than d interview開始直線降低
我都唔係好明白發生咩事
我再比我個hr朋友睇個新cv都話冇乜野

引用:
原帖由 Susaoo 於 2017-12-6 05:24 PM 發表

唔想做番果行
我都唔想...
因為真係得8-9份叫我去interview....
平均一星期要有幾多interview先正常....
要睇返你send了幾多cv而定

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Susaoo 於 2017-12-6 05:27 PM 發表

我本身個cv有3頁紙
之後比人改番個cv做一頁

and than d interview開始直線降低
我都唔係好明白發生咩事
我再比我個hr朋友睇個新cv都話冇乜野
fresh grad一兩page就ok

回覆 引用 TOP

其實好多人去interview 只以為份CV 寫得靚仔,自己符合哂份工要求,就坐定立六以為請硬。但事實係HR 揀人除學歷同經驗外,仲要睇埋臨場表現同求職者預備功夫。如是否了解公司業務,新聞或歷史等,HR 仲會睇求職者談吐,衣荂A態度及舉止,仲有是否主動或健談,所謂見微知著,無論你CV 幾靚,如果臨埸撻Q, 就喊都無謂。舉個例,上星期見過Can 各方面都乎合要求,但一做interview, 居然一路in 時一路 Un 腳! 睇到HR 眼都突!1st in 都過唔到!真可惜!

唔好亂諗, 年尾搵工係難, 個個等雙糧唔走,過左新年就逃亡潮
年尾有工都唔會好野, 有雙糧都唔要

引用:
原帖由 Susaoo 於 2017-12-6 12:34 PM 發表

我係一個2016尾海歸既畢業生,讀社科既.
咁我畢完業番黎搵左3個月工
有份shipping文員做
但做左差唔多3個月就裸辭左
因為份工又要番overnight shift
自己個身體頂唔著
之後休息左一個月再搵
9月到呢加
...
做咩唔做司機?

回覆 引用 TOP

我舊時都試過幾個月找不到工做,多數人都試過,不只你,此段時間做下運動,會給你正面思想再迎接新工作,有朋友也等了7個月,才找到。 找不到工,不用死。生命可貴。 學下新知識,技能。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dannysir 於 2017-12-6 09:34 PM 發表

其實好多人去interview 只以為份CV 寫得靚仔,自己符合哂份工要求,就坐定立六以為請硬。但事實係HR 揀人除學歷同經驗外,仲要睇埋臨場表現同求職者預備功夫。如是否了解公司業務,新聞或歷史等,HR 仲會睇求職者談吐 ...
咁好彩我interview技巧都ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中環可愛的隊長 於 2017-12-6 10:02 PM 發表

唔好亂諗, 年尾搵工係難, 個個等雙糧唔走,過左新年就逃亡潮
年尾有工都唔會好野, 有雙糧都唔要
過咗年拎埋雙糧急不及待走都唔好得幾多

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。