註冊 登入

日本人是否不再禮貌 香討焦點

本主題由 4仔太郎 於 2017-12-7 09:40 AM 移動

日本人是否不再禮貌 E-mail 此主題給朋友

今年去過日本兩次,兩次都係東京自駕遊,
第一次由成田去輕井澤、立山黑部及金沢
旅程當中,
發覺揸車既日本人好急燥,
曾經見過快線有一架私家車,
俾後面部車貼住車尾推住行,
大家距離非常接近大約只有二呎,
最後被迫駛返慢線讓後車過,
又見過有前車想轉入油站入油,
但對面線既車雖然車速好慢,
但係冇一D讓路意慾,
而係一架接一架向前行,
最後前面塞車行唔到先至讓人,
喺香港大部分司機都會收慢讓車啦,
我當時以為只係一少部分日本人既行徑。

但到今年我倆公婆第二次去東京,
首晚去一間燒肉店食晚飯,
店員帶我地入咗一間房,
房入面已有十個日本人既家庭,
佢地喺度嘻嘻哈哈好大聲講野,
聲浪起碼有90分貝,令到耳都聾,
足足不停講足個半鐘頭,嘈到我地都傾唔到計,
佢地完全冇理會其他食客既感受。

另外喺八日行程入面都遇到唔少既事,
有一次喺pa出大路,喺倒後鏡見到一架大貨車,
大約150公呎後方黎緊,我就打右燈出慢線,
點知架大貨車突然加油抽頭出中線,
去到我架車旁邊時,將架車過哂我條行車線,
壓過黎迫我扭軚避佢,心諗依度係唔係日本黎呀,
又去到另外一個PA交滙處,
有一架私家車好快從pa出口駛出黎,
冇打燈直出慢線再過埋中線,差D撞到我架車,
我追上前叫老婆睇下揸車果個人係唔係後生仔,
心諗年青嘅日本人大多係暴走族,
點知老婆話係一個六十幾歲嘅阿伯。

我之前喺冲繩丶九洲丶中部及北海道,
自駕遊都冇依D驚歷,
唔通關東地區既日本人係咁嘅品格😑
對比起部分關東司機黎講,
我覺得我地香港司機已經係好好啦👍

有冇師兄師姐喺日本自駕遊有我既相同經驗呢?

PS: 我仍然喜歡日本人。

通常都係(日本大男人)
關西比較好,關東差D
見過有上班族JR會無啦啦小遊客
PS:其實普通話留學生店員仲西(親身經驗

其實你有無渣開車?
快線撚行得慢比人推入慢線是常迫
轉入油站對面線當然有優先權行先啦
你出highway 都唔識出,好難幫你
我覺得你好無知,唔好覺得世界要圍繞著你走先得嫁

引用:
原帖由 nihonjindesu 於 2017-12-7 12:21 AM 發表

其實你有無渣開車?
快線撚行得慢比人推入慢線是常迫
轉入油站對面線當然有優先權行先啦
你出highway 都唔識出,好難幫你
我覺得你好無知,唔好覺得世界要圍繞著你走先得嫁
師兄,我都揸咗三十幾年車,
我見到果架前車都開成過百咪,
聽聞日本人好忍讓,就算前車阻路唔會推住人,
估唔到喺唔同地域既人有唔同性格。

引用:
原帖由 maxmok123 於 2017-12-7 00:13 發表

通常都係(日本大男人)
關西比較好,關東差D
見過有上班族JR會無啦啦小遊客
PS:其實普通話留學生店員仲西(親身經驗
我經驗係留日大陸學生比我印像係加左大陸人唔少分
有一次我臨急臨忙珊門之際 因為老公肚痛要搵藥 衝左入間拉左半閘藥妝度買藥 咁橋遇到個大陸女生係度執貨 我說明因由 就二話不說陪我走去車站主動叫我老公入舖坐 借埋廁所 倒暖水比佢送藥 仲話如果要去醫院可以陪埋我地去幫手翻譯
又有一次 係御徒町入左間燒肉 遇個半工讀大陸男仔服務生 知道我地香港人 主動講解有咩野好食 我又覺得佢好主動成日走埋黎問我地有冇需要 幫我地執下檯咁樣樣 最後我老公埋單個時塞左千yen落佢褲袋

我是鳳凰我是豬
引用:
原帖由 simwona 於 2017-12-7 12:33 AM 發表

師兄,我都揸咗三十幾年車,
估唔到係唔同地域既人有唔同性格。
你呢單馬路的事堅碎料啦

我有一次系日本,吾記得好似北海道,落微雨,自己同朋友企路邊便利店旁煲煙,見到離大約500-600米遠有架私家車來緊,但我地大家話,架私家車甘得意嘅,好似車後面拖住個車卡既物體?因微雨看吾清楚。

甘車來到我地面前一睇,架私家車太約行緊60km,但後面原來一路比架貨車推緊,兩車距離目測兩呎左右,架貨車後面又比另一架大貨車推住。

三架車好似火車甘一架推ㄧ架,三車距離都係全程兩三呎甘慢慢行,我地就目送呢架小火車離開視線範圍。

學好三年學壞三日,希望日本政府可以限制遊客人數

燒肉店飲酒吹水好多時都好大聲, 似係你唔識野以為好似法國餐廳姐.

引用:
原帖由 李振藩 於 2017-12-7 02:44 AM 發表

學好三年學壞三日,希望日本政府可以限制遊客人數
咁你唔好去

熱門搜尋: 皮膚敏感 中醫 醫療保險 激光矯視
引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2017-12-7 03:37 AM 發表

咁你唔好去
哈哈愛國愛港,唔係講中你個玻璃心呱,哈哈

回覆 引用 TOP

日本人只會係做你生意、收你錢嘅時候對你提供有禮貌,佢哋對自己人都係咁。

熱門搜尋: 折扣 情侶戒指 耳環 韓國女裝
引用:
原帖由 simwona 於 2017-12-7 12:33 AM 發表

師兄,我都髐T十幾年車,
估唔到係唔同地域既人有唔同性格。
我老友係東京十幾年
佢話 日本人 同 大陸人 一d分別都冇!
周街痾尿 肯定唔少! 我都見過好多次
聞名世界既埼京線 呢樣誇張過大陸未?
我親眼睇住 架妹係clubbing比幾條架仔渣波 仲要係伸隻手入去摸 條女不斷反抗 周圍咁多人係度 完全冇人理
然後 搭JR 冇位坐 直接坐地下
居酒屋食飯 緊係嘈嫁啦! 樓主係根本唔了解日本 我fd住左十幾年 形容同大陸人 一d分別都冇 日本咪一樣通街風俗店 

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
你遇到既都係香港去既遊客

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。