註冊 登入

今日收到加人工信,谷九氣,純粹呻下

今日收到加人工信,谷九氣,純粹呻下 E-mail 此主題給朋友

本身做公司司機,今日收到加人工信(其他公司一般加人工係每個年度4月已經知,呢間仆x公司到12月先通知你加幾多,追加返由今年4月1起計),加500大元,即3%,本來如果因為公司生意差,其他同事都加咁上下我都算,但其餘2個公司司機(一個年資比我長2年,一個比我短2年)居然都加到4位數,只有我加得500,真係吊七個仆x老細,真心想即刻今個月尾拎埋花紅就遞信劈炮,但仆x老細諗埋D縮數,要做到出年3月尾,否則按比例要嘔返份花紅,宜家真係好谷氣,怪就怪自己跟嗰個老頂冇牙力,完全幫晤到我fight,唉……呻完

原來是O甘的, 典解唔能做九巴?

小林悠 X 周永恆

岡本, 可能係世界上最好既安全套.
引用:
原帖由 nigolden 於 2017-12-7 02:52 PM 發表

原來是O甘的, 典解唔能做九巴?
九巴出名折墜,窮西公司連舊車冇錢裝泊車cam
真係乞米都唔做九巴

我仲慘啦, 今年加人工加$2!
係$2!!!
係生意差, 但係老闆鍾意嗰啲, 有關係嗰啲, 都加4位數!
前面嗰兩個唔做野又遲到幾個鐘又早走, 淨係狂睇股票, 手機煲劇的八婆同我一樣加$2!!!
我從冇遲到佢叫我做乜我都即刻做晒俾佢都一X樣啦
有條八婆到而家先開電腦咋! 死未!

引用:
原帖由 szymanowskiyip 於 2017-12-7 03:14 PM 發表

係$2!!!
前面嗰兩個唔做野又遲到幾個鐘又早走, 淨係狂睇股票, 手機煲劇的八婆同我一樣加$2!!!
我 ...
2蚊我會直頭出聲叫佢留返俾老細自己做帛金

唉,打工幾時都係有後台好過乜

不知不覺呢間公司做左五年,今年望完加人工真係心能淡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szymanowskiyip 於 2017-12-7 03:14 PM 發表

係$2!!!
我 ...
你同佢講,留2蚊比佢每個月可以飲杯凍飲啦

引用:
原帖由 20687254 於 2017-12-7 02:28 PM 發表

本身做公司司機,今日收到加人工信(其他公司一般加人工係每個年度4月已經知,呢間仆x公司到12月先通知你加幾多,追加返由今年4月1起計),加500大元,即3%,本來如果因為公司生意差,其他同事都加咁上下我都算,但其餘 ...
其實加人工3%係好正常,如果你將自己嘅加幅同人地比較之後心理唔平衡,咁樣又係另外一回事
真係咁真心想走咪走囉,你講到間公司咁樣,分花紅都唔慌多啦

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-12-7 06:01 PM 發表

其實加人工3%係好正常,如果你將自己H加幅同人地比較之後心理唔平衡,咁樣又係另外一回事
真係咁真心想走咪走囉,你講到間公司咁樣,分花紅都唔慌多啦
如果大家都加3%我唔出聲
又或者年資高就加多D我亦冇所謂

但宜家係年資高同年資低都加得比我多
我夾係中間反而加最少?

如果公司唔滿意我,我寧願佢直接同我講,甚至炒我或勸我自己走,就唔好玩埋D分化嘢同工不同酬

BTW  花紅都有半個月至一個月,唔通益返間仆x公司咩,宜家都十二月,捱多三個月者

比你知人哋加幾多便岸膠囉!

熱門搜尋: 心理輔導 保安課程 學日文 澳洲留學 dse bba 補習介紹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-12-7 06:45 PM 發表

如果大家都加3%我唔出聲
又或者年資高就加多D我亦冇所謂

但宜家係年資高同年資低都加得比我多
我夾係中間反而加最少?

如果公司唔滿意我,我寧願佢直接同我講,甚至炒我或勸我自己走,就唔好玩埋D分化 ...
師兄你第一日撈野呀?同工同酬?你搞清楚加人工係酌情,唔係法定。淨係唔加比你都仲得!係,係唔爽皮,但事實如此,有骨氣咪走囉。
公司用咩基準去量化員工既表現你知唔知?有無問過了解過?我聽落似係輸打贏要多啲。

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-12-7 07:06 PM 發表

師兄你第一日撈野呀?同工同酬?你搞清楚加人工係酌情,唔係法定。淨係唔加比你都仲得!係,係唔爽皮,但事實如此,有骨氣咪走囉。
公司用咩基準去量化員工既表現你知唔知?有無問過了解過?我聽落似係輸打贏要多&# ...
我20歲打工,今年都3張半
我梗係明世上冇同工同酬,所以咪叫純粹九呻

至於表現,係我唔係最勤力嗰個,但一定唔會蛇先
否則唔會係呢間公司撈到第五年

OT冇補水我嘈都冇嘈過

怪係怪自己跟個老頂係外聘顧問,唔係親生仔,冇牙力

佢地一位司機跟大老細,一位跟公司第二把交椅,大老細一定睇返住跟自己嗰位,而另一位有公司no2撐亦當然冇問題

點都好,一切成定局,宜家開始咪按章工作到三月,仲想我ot同放假日子開工,含卵啦

仲有呢D唔係輸打贏要
爭五舊水,一年爭6000,計埋花紅先爭12000
阿叔我玩場波都4,5皮落樓
爭皮二嘢一年好少事

係條氣唔順

引用:
原帖由 KowaxFan 於 2017-12-7 05:01 PM 發表

你同佢講,留2蚊比佢每個月可以飲杯凍飲啦
衹係套餐加凍飲至係加「2蚊」,淨係叫一杯「凍飲」、價錢係爭好遠果隻...。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-12-7 02:28 PM 發表

本身做公司司機,今日收到加人工信(其他公司一般加人工係每個年度4月已經知,呢間仆x公司到12月先通知你加幾多,追加返由今年4月1起計),加500大元,即3%,本來如果因為公司生意差,其他同事都加咁上下我都算,但其餘 ...
有成萬七八人工,夠日日玩中出啦!

回覆 引用 TOP

引用:

冇耳嫁能力係咁,轉做 烏爸轉下運

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。