註冊 登入

[討論] 自1990年起 , 大家認為邊個8號或9號波喺港澳需要掛9號或10號波

引用:
原帖由 黑野大熊 於 2018-1-12 01:46 AM 發表

要有站F11先會考慮吧 得F10冇需要9號
不過HKO 會考慮埋陣風都未定 否則按持續風計 莫拉菲其實可以唔發9
其實去年尼妲也應9号

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-1-12 01:51 PM 發表

其實去年尼妲也應9号
可以唔掛,實測冇莫拉菲咁好,莫拉菲假假地本港北部都有持續10級風,而且仲係短時間而由清勁急升至暴風下限,呢點妮坦做唔到。

熱門搜尋: 梳化 空氣清新機 漏水 銀行估價 通渠 鋁窗工程 service apartments
引用:
原帖由 黑野大熊 於 2018-1-12 01:46 AM 發表

不過HKO 會考慮埋陣風都未定 否則按持續風計 莫拉菲其實可以唔發9
瑪姫更加唔需要

回覆 引用 TOP

引用:

1. 莫拉菲風圈緊密
2. 而且距離較近 , 唔好忘記其實佢未入哂眼牆 , 萬一佢有短期波動嘅話到時就...... (分分鐘流浮山11級風都嚟)

所以莫拉菲仍然要掛九號風球

其實我覺得 1995 海倫都有需要掛..

HT8193

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2018-1-12 02:23 PM 發表

可以唔掛,實測冇莫拉菲咁好,莫拉菲假假地本港北部都有持續10級風,而且仲係短時間而由清勁急升至暴風下限,呢點妮坦做唔到。
妮妲? 算吧啦....
海平面站中 , 流浮山 橫瀾島都冇暴風 (橫瀾要折算)

HT8193
引用:
原帖由 黑野大熊 於 2018-1-9 10:35 AM 發表

但十號信號係需要持續颶風,海平面吹短暫颶風係不足以掛10,所以呢個問題未必存在
真係有颶風出現的話可以用9號做緩衝,以往9上10可以是30至1小時內的事
不過如果SCM 真係定義9係颶風戒備(即海平面有F12先考慮出9)的 ...
森姆也没有?

一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-12 07:41 PM 發表

妮妲? 算吧啦....
海平面站中 , 流浮山 橫瀾島都冇暴風 (橫瀾要折算)
帕卡D威力仲勁過佢,整體威力同莫拉菲睇整

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2018-1-13 10:05 AM 發表

莫拉菲係勁,但唔係帕卡個層次
帕卡係近代經典超強8, 新制下係3甲位置,同黑格比,巨爵齊名
莫拉菲同返8號比較,只屬強8
帕卡只差一點點,增強多10km/h風力,可以名正言順比個9佢

精彩的一年,希望可以好似......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 13/1/2018 10:05 AM 發表

妮妲我覺得唔錯但冇莫拉菲甘勁掛
始終莫拉菲系流浮山有暴風
尼樣系妮妲做唔到
個人認為妮妲同風神同一level
帕卡威力比莫拉菲更強

K社=垃圾企業
引用:
原帖由 sakaru1218 於 2018-1-22 06:46 PM 發表

妮妲我覺得唔錯但冇莫拉菲甘勁掛
始終莫拉菲系流浮山有暴風
尼樣系妮妲做唔到
個人認為妮妲同風神同一level
帕卡威力比莫拉菲更強
帕卡係大尾督塔門長洲風力較莫拉非好,其他例如維港,啟德就差唔多,而流浮山就莫拉菲較勁

熱門搜尋: 孕婦奶粉 媽媽會 DHA 尿片 bb會 奶粉
引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 25/1/2018 08:59 PM 發表

帕卡係大尾督塔門長洲風力較莫拉非好,其他例如維港,啟德就差唔多,而流浮山就莫拉菲較勁
流浮山専食西北風多d
對東登風暴較敏感
只計新制除爛花同苗柏外其餘東登風都有烈風
反而西登如帕卡系可以連烈風都冇

K社=垃圾企業
引用:
原帖由 sakaru1218 於 2018-1-25 09:56 PM 發表

流浮山専食西北風多d
對東登風暴較敏感
只計新制除爛花同苗柏外其餘東登風都有烈風
反而西登如帕卡系可以連烈風都冇
而啟德就反而係西登風較敏感

回覆 引用 TOP

引用:

其實我唔太認同得F10係冇需要9號
就好似啲西登風咁 , 基本上啲站(橫瀾島 長洲)如果經折算嘅話 , 其實 F10 風力已經達到 >110km/h (1hr minimum)
又或者好似杜鵑咁 , 流浮山得99km/h(1hr minimum)風速 , 但佢個十分鐘平均風力已達颶風程度 (120km/h)
咁如果喺咁嘅情況下又點呢?

所以個人認為F10係可以掛9號風球

HT8193

回覆 引用 TOP

,森姆應發九号

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-4-12 04:14 PM 發表

,森姆應發九号
根本就係大交台太遲掛八號先上唔刧九號

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。