註冊 登入

[討論] 九號風球定義一討

九號風球定義一討 E-mail 此主題給朋友

前言: 香港眾多熱帶氣旋中 , 九號風球是最受爭議的一個 ; 不少氣象迷也會指出 , 為何有熱帶氣旋以颱風級進入香港西南 100km / 東北 50km 範圍內 , 但不懸掛九號熱帶氣旋警告訊號?

個人估計定義:
1. 預料會正面吹襲香港
2. 颱風或以上級別進入香港東北 50km 又或者西南 100km 範圍內 (強颱風 / 超強颱風則西南 130km 範圍內已可懸掛九號風球)
3. 風力有顯著增強跡象 (例如:莫拉菲 韋森特 天鴿)
4. 海平面經折算後吹起一小時持續暴風 (例如: 杜鵑 鸚鵡)
5. 預料會懸掛十號風球

大家點睇? 歡迎討論

HT8193

回覆 引用 TOP

零分重作. 尼個問題剩係尼個討論區之前都講過好多, 你又好似當由頭開始咁, 講番都唔知自己重覆過幾多次, 人地又都唔知講得詳細過你幾多的野.

1. 之前都講過所有風球都不需和距離掛鈎, 吹颶風不一定要正面吹襲的. 即使是一號, 近年執行上也少見跟 800 公里的. 另外我不喜歡"正面吹襲". 有沒有側面吹襲和反面吹襲? 如正面吹襲是對應英文的 direct hit, 點解唔用"直接吹襲"或簡寫"直襲"? 

2. 同上. 風球不須和距離掛鈎的.

3. 尼個係白紙黑字有寫的. 無論你 buy (STS/T 直襲出九; 或九是十的預警)邊一套, 都是對的.

4. 如果你認係 3 同 5 係一定岩, 尼樣都幾多餘.

5. 乜講黎講去唔係得尼個問題咋咩?

最完滿的答案可能要在 1917 年找. 我就冇相關資料(如果在法庭, 根本就連發言的資格都冇 )

但係估下都可以, 不過要有點新意囉... 等我又估下先... (有人講過諗過絶對唔奇, 但起碼唔係常見的)

睇燈仔(答案A): 一號風球(白白白)頭尾加錄燈就變三號的(綠白綠). 九號的(綠綠綠)頭尾加紅燈則是十號的(紅綠紅). 如一號風球有稍後可能掛三號的意思(hko 九十年代的 forecast manual 是 24 小時內冇三號不用發一的. 但再之前同依家係點就唔知), 咁九號就應該係稍後可能十號的意思.

睇燈仔(答案B): 八號的燈有風向的信息, 東北(綠綠白), 東南(白白綠), 西南(綠白白), 西北(白綠綠), 綠色代表有風的方向. 東北+東南(或西北+西南)剛好就是( 綠綠綠), 即是九號風球的燈仔. 所以九號風球其實是各方八號(旋風)的意思, TS/STS/T 直襲都可以. 而這與颶風或十號無關.

1917 年, 9 號同 10 號係同時加上去的. 八號已包括了烈風或暴風(63-117), 如果 9 號只係(88-117)而唔係颶風預警, 咪多此一舉?
(答案A) 中文版 1934 年還有"颶風抵步", 咁九號即係颶風接近中. (自圓其說 )
(答案B) 其實並無衝突, 因為九號還有直接吹襲(迅速增強+旋風)的意思.

hko 的熱帶氣旋警告中, (62 溫黛 64 露比 68 雪麗), 九號的描述都是表示預料烈風將會增強. 71 年露絲至 83 年愛倫則變為表示預料當颱風接近本港時, 風力顯著增強. 究竟這是改了遊戲規則, 還是只是修正了字眼呢? 但如根據這個來說一定要颱風先可以九號, 我又認為不夠說服力, 因為後來臨門降格的九號風球 (例: 97 維克托), 如根據七/八十年代的寫法, 是絶對有可能會寫成表示預料當強烈熱帶風暴接近本港時, 風力顯著增強.

講左咁多理據, 我仍較為接受正式文件(80年代電話薄 + 97 年漁民卡 + 澳門 + 90 年代的 forecast manual)才是貼近 1917 的原意,即 STS 直襲也可以 8 上 9, 而唔需要考慮十號或颶風的可能性的, 只是後來 hko 在執行時"可能"(是不是 STS 就不能 8 變 9, 我就未聽過 hko 官方說法的)改了做法. 因為如果 hko 一直都係得一個寫法/做法/諗法(九是十的預警)的話, 我是不相信電話薄果度會無啦啦小學雞地將臨門降格成 STS (又或唔排除 STS 會一路埋黎一路升格 T)都考慮埋, 而將 STS 寫埋落九號果欄的. 另外澳門亦唔會寫成"其強度足以嚴重影響"咁灰色的。

其實兩種定義(九是 STS/T 直襲; 九是颶風預警)都一樣有其意義的, 一鬆一緊罷了, 只在於執行上後者好似較明確. 如用前者, 怎樣才算是直襲, 用那個風速和廣泛性做指標, 又會另問題變得太複雜(雖然 forecast manual 同漁民卡又確實有相關定義, 但執行性成疑).

講左咁耐, 其實咪又係要搵番 1917 年果陣的資料. 問下智明.

回覆 引用 TOP

方九貞縱橫風壇三十多年,一直對風球的燈號不以為然,除了小時候硬記了一段短日子外,之後都是不記得。

竟然要在 2017 年 12 月 19 日下午 4 時 40 分才看得明燈號的心思。

三盏燈,要填綠色,總共有 7 種填法。 三號風球用了第一種(綠白綠).

四個八號,燈原來不是亂填的! 天阿,怎麼我從沒聽過以下說法? 定還是只是自己偏聽,聽過看過也不上心呢?

八號東北和西北,都比八號東南和西南較有潛在危險,因為風暴可能還在接近中。因此用兩盞綠燈。東北用了(綠綠白),西北就只能用(白綠綠)了。

東南通常會跟東北,所以東南的燈號(白白綠)就是要補足東北的(綠綠白),才會全綠。 同理,西南通常跟西北,所以燈號(綠白白).

是不是自作聰明,我不知道。但以後我都會記得這些燈號了。

十二號風球,就可以用紅紅紅。

熱門搜尋: 股票入門 借貸 股票即時報價 外匯
引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-18 08:42 PM 發表

1. 之前都講過所有風球都不需和距離掛鈎, 吹颶風不一定要正面吹襲的. 即使是一號, 近年執行上也少見跟 800 公里的. 另外我不喜歡"正面吹襲". 有沒有側面吹襲和反面吹襲? 如正面吹襲是對應英文的 direct hit, 點解唔用"直接吹襲"或簡寫"直襲"? 

2. 同上. 風球不須和距離掛鈎的.
如果個風係泰培就話啫
但係你覺得泰培有冇機會吹嚟香港吖? (雖然唔少風迷都好想)
定係你想泰培吹襲香港?

所以有啲風球係要同距離掛鉤

HT8193
1917 年 6 月 30 日的 china mail 都有公告 hko 更改信號:

仍然看不到任何"九號是颶風預警"的信息/暗示.

另當時的一號只以時間來發, 其實和現在實際執行一樣. 咁倒不如走回頭路好了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-19 11:04 PM 發表

如果個風係泰培就話啫
但係你覺得泰培有冇機會吹嚟香港吖? (雖然唔少風迷都好想)
定係你想泰培吹襲香港?

所以有啲風球係要同距離掛鉤
其實你估的意思, 是要估 hko 諗乜? 之前又話唔明點解人地唔發, 跟住果五條又相互抵觸又相互多餘, 根本人地個定義就唔會係咁混亂... 咁你當人地 hko 係乜野先得架?

我點睇都係你將自己的意願(睇法), 夾硬認為人地的定義來, 然後再去話人地點解唔根據定義(其實只是你自己的睇法)去做野喎. 我完全搞唔清, 覺得好似睇緊人地討論九陰真經定九陽神功邊樣好打咁上下野姐.   

人地冇寫出黎冇講出黎的, 我就唔去多估了. 我看的只有白紙黑字和"案例". 成個問題我就覺得一字咁淺, 我之前講過, 依家都講多次: 九號是十號預警這個做法合理, 白紙黑字要"釋/修法"亦非常簡單.

任何熱帶氣旋警告信號只以風速為依歸. 風速得一個, 但對應的距離就每個熱帶氣旋都不一樣, 咁應該點定個距離呢? 95%? 90%? 是根據多少年,哪一區的統計資料? 如氣候出現變化(例如台風越來越大)又點算?

正面吹襲(direct hit?)等同 100 km 內, 方九貞縱橫風壇三十多年, 亦未有聽聞有這樣定義過的.

(大聲講)唔好走住! 我比個機會你同 hko 解釋. 我就無謂多講, 費事人話我恰後輩了.

[當年今日]
問: 1917 年,如 STS 直襲,會否發 9?
答: 一定會。

Case 1: hko 認為 9 只是直襲或暴風信號
Case 2: hko 認為 9 是 10 的預備信號

Case 1 當然要發,但其實 Case 2 都要發,因為當年的科技水平(得氣壓計同風速計)無法判別 STS 或 T 強度的,甚至可能沒有為熱帶氣旋分級。

這問題想指出的是即使後來(如二戰後) hko "很可能" STS 不會發 9,也不一定就是改了定義或做法。可能只是科技水平進步了。

報紙看了等如沒看。1917 原意是怎樣,終極滿意答案可能只能在當時的具體操作上找到。例如有沒有客觀指標: 氣壓跌得多急,風速升得多快,是否要有直指颶風之勢才發。

但當年的文件可能都銷毀了吧。問下智明。

個標準會隨住社會發展而改變

熱門搜尋: 日語課程 業餘進修中心 日本留學 diploma 私人補習 學日文
香港最無良企業: 港鐵
香港服務最差企業: 港鐵
香港重大事故最多的企業: 港鐵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-20 06:13 PM 發表

任何熱帶氣旋警告信號只以風速為依歸. 風速得一個, 但對應的距離就每個熱帶氣旋都不一樣, 咁應該點定個距離呢? 95%? 90%? 是根據多少年,哪一區的統計資料? 如氣候出現變化(例如台風越來越大)又點算?

正面吹襲(direct hit?)等同 100 km 內, 方九貞縱橫風壇三十多年, 亦未有聽聞有這樣定義過的.
任何熱帶氣旋警告訊號都只以風速為依歸
但九號點依歸?
九號係烈風或暴風風力增強訊號 , 係要顯著增強先掛得
咁由一小時平均烈風下限無啦啦彈到上烈風上限 又或者好伕貝姬咁長洲由90升到上115都可以叫顯著增強㗎喎  
咁點依歸呀?

對應嘅距離每個熱帶仔旋唔同我唔否定
但一定要喺香港西南 130km 內先掛得九號風球囉 (除非果個係泰培)
你見大交合會唔會為個 130km 範圍外嘅颱風走嚟掛九號風球? 唔會囉 (除非他日有個泰培級環流及其強度嘅颱風 , 咁就證明到你嘅講法係啱喇 )
就算強如 08 黑格比咁 , 佢個颶風圈成 130km 咁大 , 但大交合都唔會為佢九號風球 (佢當時喺香港西南 180km 掠過)

至於正面吹襲 , 建議你睇睇以下網址:
http://www.hko.gov.hk/informtc/historical_tc/histtypc_uc.htm
大交合定義 100km 內為正面吹襲香港

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-21 10:37 PM 發表

任何熱帶氣旋警告訊號都只以風速為依歸
但九號點依歸?
九號係烈風或暴風風力增強訊號 , 係要顯著增強先掛得
咁由一小時平均烈風下限無啦啦彈到上烈風上限 又或者好伕貝姬咁長洲由90升到上115都可以叫顯著增強&# ...
有一點必須澄清,按你提供的網頁,hko 並沒有定義 100 公里內即正面吹襲。但寫了 100 km 後,的確容易發生像你一樣的誤解(感覺上 hko 近年也開始混亂了 )。

其他的唔得閒答你(都是錯的),你參透下正面吹襲點解先啦。

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-21 03:17 PM 發表

[當年今日]
問: 1917 年,如 STS 直襲,會否發 9?
答: 一定會。

Case 1: hko 認為 9 只是直襲或暴風信號
Case 2: hko 認為 9 是 10 的預備信號

Case 1 當然要發,但其實 Case 2 都要發,因為當年的科技水平 ...
原來(根據維基) 1917-1930 年的 14 年間,平均每年就發 1 次 9 號。咁應該都幾大可能不是看着有颶風的威脅才發 9 了。

即係無論從定義或操作上,當年的 9 都不是 10 的預警,"可能"是戰後改了做法,但未改定義。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2017-12-22 01:17 PM 發表

有一點必須澄清,按你提供的網頁,hko 並沒有定義 100 公里內即正面吹襲。但寫了 100 km 後,的確容易發生像你一樣的誤解(感覺上 hko 近年也開始混亂了 )。

其他的唔得閒答你(都是錯的),你參透下正面吹襲點解先啦。
正面吹襲嘅嘢我就搵唔到好多資料
但我搵到舊 post 有人講過正面吹襲係指颱風的暴風圈橫掃香港境內先為之正面吹襲

如果咁為之正面吹襲嘅話
咁好多遠距西登風長洲 (主站) 同橫瀾島折算後都達暴風標準 , 但都唔掛九號風球喎 , 你又點計先?
所以根本係要睇距離

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-23 07:14 PM 發表

正面吹襲嘅嘢我就搵唔到好多資料
但我搵到舊 post 有人講過正面吹襲係指颱風的暴風圈橫掃香港境內先為之正面吹襲

如果咁為之正面吹襲嘅話
咁好多遠距西登風長洲 (主站) 同橫瀾島折算後都達暴風標準 , 但 ...
根據 hko 的網頁,正面吹襲即英文 direct hit,而網頁說這是很"一般"的說法,即係都應該有幾廣泛共識個喎,有乜理由揾唔倒料呀。。。

你講果個舊 Post ,講果個人係引述人地定係自己創作架先? 如果係自己作,咁就要問問果個人係乜水喇,因為尼家野人地專業界別都有左共識的話,就唔係求其一個"網上專家"可以亂 up 的。佢又唔係方九貞。

我估大多數(唔包括網上論壇)人講 direct hit,都會認為係指眼牆直襲,即係通常約是 4-40 km (按 hko 颱風果本書)。Hko 的網頁都有提到尼樣野,只係唔夠明確姐。

美國那邊 direct hit 的定義是: 危險半圓那邊是眼牆半徑的兩倍; 可航半圓那邊是眼牆半徑。每個風不同,不是一個硬數字。

如你說 100 km 內就是正面吹襲,咁一個眼牆半徑 20 km ,距 hko 總部 SW 90 km 的風,是不是正面吹襲呢? 一般來說一定唔算(差 70 公里),按美國的定義(半徑兩倍)都唔算(差 50 公里),你用埋長州做中心都唔算(差 30 公里)。

所以最好就唔好 100 km 內或者暴風半徑(如颶風)就叫 direct hit ,因為違反常識(包括先進國家的做法)。

回覆 引用 TOP

我都認同100公里唔代表咩,係未direct hit要睇返個風結構,風場,風圈同環流先做知,好似話經典既10,例如約克,愛倫,荷貝,溫黛呢類當然無可置疑,但仲有好多好多其他既存在灰色地帶
例子1:08鸚鵡咁嚴重既禿頭,基本上要完全登陸後先感受到威力,如果當時係南面30公里略過並平西,冇主要雨帶影響帶起風力,最強風雨區冇影響到,是否叫direct hit?
例子2:93貝姫,08黑格比
貝姫:係110公里距離外巳經係導致長洲吹起60分鐘平均115km/h風力(換算10分鐘平均極大機會>118)並且眼牆持續掃到維港
黑格比:巨形風眼,巨形眼牆,巨形颶風圈
180公里距離長洲巳經暴風上限,以140半徑颶風圈加長洲同總部距離差計算,160-170km距離:南部吹颶風,140-150km距離,市區吹暴/颶,120km颶風圈覆蓋香港境內大部分地方 ,咁呢啲情況又是否direct hit?
例子3: 17天鴿 ,呢個近代最強“直襲”風暴又是否真係direct hit?. 字面上距離直係唔洗睇肯定係,得果 60公里。但再睇多啲,天鴿極極極緊密既環流,眼牆係完全冇入過香港,最西南面既大嶼山都冇,當時風雨比預期有落差(從強10變中弱10+ 有記錄最小雨既10睇到)咁樣又是否direct hit

個人結論,風力,直襲同距離3者上又未必掛鈞, 是否直襲有好多因素影響住,呢個term亦有需要重新厘定解釋

精彩的一年,希望可以好似......
 104 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。