註冊 登入

[討論] 九號風球定義一討

引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-31 11:14 AM 發表

但記錄上貝姬既眼壁的確有段時間掃過維港既,應該同今年帕卡既情況相當接近,尤其係強度,路徑同移速上。只係當年貝姬個移速有冇帕卡咁誇張,行成40-45km/h  初入南海中部果下至登陸珠海,過程只需大半日

約克都 ...
其實有時唔知或者唔肯定的話呢, 就應該寫清楚係估. 其實又有資料可以搵的. 你講到"記錄上"咁 100%, 其他人唔知, 睇一大段重水份野, 魚目混珠以為珍珠冇咁真, 但其實 AV493 都 challenge 你啦.

貝姬距維港約 100 km, 又何來會眼壁掃過維港? 尼張野你地應該有參考下嘛, 點解唔識貼出黎?

我自己篤小畫家座標, 風眼半徑約 45 km, 的而且確已經好大下, 但圖中掃過維港的應該係雨帶來.

另外根據 hko best track, 貝姬接近香港時移速約 29 km/h.

另外貝姬最接近澳門時 SSW 45 km, 站最低海平面氣壓 982.3, 時風速 124 km/h, 睇唔倒點解可以 cat 2-3 咁誇張.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-24 08:37 PM 發表

貝姬係有移速因素喺到
風眼並唔算太大

反而約克風眼就真係大喇
我岩岩篤埋約克(用第二張):
https://www.youtube.com/watch?v=Jxym6fv-GJw

風眼(冇回波區)短軸半徑 33 km, 長軸 44 km, 平均約 38.5 km. 何來比貝姬大?

回覆 引用 TOP

"
引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-24 05:44 PM 發表

我都認同100公里唔代表咩,係未direct hit要睇返個風結構,風場,風圈同環流先做知,好似話經典既10,例如約克,愛倫,荷貝,溫黛呢類當然無可置疑,但仲有好多好多其他既存在灰色地帶
例子1:08鸚鵡咁嚴重既禿頭,基 ...
1. 黑格比 140 公里颶風圈? 又係你估下嘛??? 我睇番各預報中心 record, 冇人比高過 100 km 喎.

2. 長洲站都可以算海平面?

3. 咩"字面上距離直係唔洗睇肯定係"? (好似係)hko 冇講過 100 km 等同 direct hit, 唔好老屈. 不過 direct hit 咁"普及"的一個詞你要講成 100 km 又或者要重新厘定解釋, 講出去唔會比氣象界o既人笑, 因為 di 唔 direct hit 真係 WFC, 所有野只以風速為依歸.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccip310 於 2017-12-31 11:58 AM 發表

衛星圖唔代表咩既,環流大細同核心大細未必對等關係,我反而比較相信核心範圍同風眼大細既關係
天鴿望落去都唔係細,但可能係針眼關係,所以個核心區半徑得30公里咁大把,記得當時係香港東南130公里,風力都未算好 ...
1. 咩"比較相信核心區半徑同風眼大細關係", 又"天鴿核心區半徑 30 km", 睇黎睇去都係你自己作樣野出黎(核心=風眼)話番自己岩.

2. "環流大細同核心大細未必對等關係". 尼個係(根據你的定義, 其實即係咩呢...), tip 應該出過針眼但係大到乜咁啦. 但係眼都出埋, 睇衛星眼大細咪就係核心大細囉...

3. "港內南部海平面". 你係咪連乜野叫"港內"都唔識架其實?

引用:
原帖由 方九貞 於 2018-1-1 01:30 PM 發表

1. 咩"比較相信核心區半徑同風眼大細關係", 又"天鴿核心區半徑 30 km", 睇黎睇去都係你自己作樣野出黎(核心=風眼)話番自己岩.

2. "環流大細同核心大細未必對等關係". 尼個係, tip 應該出過針眼但係大到乜咁 ...
其實橫瀾係唔可以計港內同要折算先係海平面
佢某程度上係前哨站嚟

睇泳灘仲實際啦

不過唔睇佢哋嘅起風風力掛波唔通睇市區咩?
而家城市化咁勁

熱門搜尋: 銀行估價 借貸 汽車保險 投資
HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-1 01:39 PM 發表

其實橫瀾係唔可以計港內同要折算先係海平面
佢某程度上係前哨站嚟

睇泳灘仲實際啦

不過唔睇佢哋嘅起風風力掛波唔通睇市區咩?
而家城市化咁勁
泳灘個站都可能有問題架, 會唔會長洲南北兩山夾住, 中間會大風左先... (要做模擬唔難).

引用:
原帖由 方九貞 於 2018-1-1 01:50 PM 發表

泳灘個站都可能有問題架, 會唔會長洲南北兩山夾住, 中間會大風左先... (要做模擬唔難).
泳灘個站起碼近海平面先
橫瀾係半個前哨站嚟 長洲又唔近海平面
咁梗係睇泳灘啦

HT8193

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方九貞 於 2018-1-1 01:30 PM 發表

2. "環流大細同核心大細未必對等關係". 尼個係(根據你的定義, 其實即係咩呢.. ...
其實你唔知你自己講咩架, 有啲野可以自己CHECK 清楚先再傾
知唔知風眼都有2種, 雲捲眼同CDO 直開風眼, 你咁講就咁用衛星圖睇未出硬事羅
開雲捲眼要求唔高, TS級以經可以初步見到, TY 級巳經係好明顯, 唔通你又話好勁? (通常TY級以上開雲捲眼仲係撞完菲律賓整合唔到開出黎) 係去到黑格比咁高強度既雲耗眼係比較小見, 掉返轉, CDO 直開要求好高, 通常要CAT4 以上高層先可以做到清空, 去到CAT5 CDO 同風眼擴張, 你講到好似書既理論有咩用?天鴿呢啲高層清唔切就登陸, 衛星圖唔算好清,唔通你又話係弱雞風. 仲有, 高底層一定100%重合? 除左風切搞事之外, 個風本身自己結構或者其他因素都會影響到. 你咁講,我反而諗起有啲人將llcc 外露當風眼一樣
我點作, 天文台有BLOG 分晰過, 圈過最大風雨區, 係就冇講實幾大範圍, 但唔該自己可以拉下尺. 仲有第2點, 除左天鴿, 仲有09年既天鵝同莫拉菲,仲有最香港最出名大風災,溫黛. 你都可以做參考,  環流唔必細但結構極緊密
3. 香港境內南部水域, 好難理解?
引用:
原帖由 方九貞 於 2018-1-1 12:15 PM 發表

其實有時唔知或者唔肯定的話呢, 就應該寫清楚係估. 其實又有資料可以搵的. 你講到"記錄上"咁 100%, 其他人唔知, 睇一大段重水份野, 魚目混珠以為珍珠冇咁真, 但其實 AV493 都 challenge 你啦.

貝 ...
AV493 就係講既野都有POINT, 我先願意繼續交流
當年既技術跟本追唔上個風, 真實係幾強冇人知, 我都係得呢張圖估. 只用澳門去講, 會唔會太過武斷? 如果用你既理由,可以話仲有45KM 距離,未入眼牆內側,未係最大風. 眼牆只係一條線咩? 不論係直向或者橫向層面, 本身都有一定厚度. (弱既風或者象限出現超薄眼牆當然唔能夠排除) , 好似運動場跑步徑咁, 圈都有分內圈外圈, 唔通外圈既你就唔當係跑道?
澳門風力問題, 我之前都有問過, 其實有機會因為係太過城市化或者影響, (又或者地形同南風唔夾?呢個唔知) , 用大潭山同長洲主站比, 大家一樣高左,公平啲掛, 耐唔耐就有西登風, 長洲風力可以高過大潭山既. 當然,極接近同中心極緊密既, 當然長洲都會被秒刹
仲有, 貝姬果度用張張圖係8點既圖? 唔該,最接近時間係7點. 當張圖一樣, 明顯睇到西,南側眼牆最為實, 其次北側都厚,但開始受陸地影響而開始破碎同有空隙 而係東至東北, 明顯係相對最弱一環, 唔多加說明,會唔會有誤導成份? AV493 上面有條LINK, 我就係睇果邊高手分晰既, 不過而家搵唔返出黎
引用:
原帖由 方九貞 於 2018-1-1 12:55 PM 發表

"

1. 黑格比 140 公里颶風圈? 又係你估下嘛??? 我睇番各預報中心 record, 冇人比高過 100 km 喎.

2. 長洲站都可以算海平面?

3. 咩"字面上距離直係唔洗睇肯定係"? (好似係)hko 冇講過 100 km 等同 direct  ...
jma 同cwb 定天鴿得140km/h, 同145km/h, 咁你又係未當係普通風一個?
hko 認得係指定測風站就一定有佢理由, 官方機構有既資料數據一定比我地多, 成日咁講咁本為反而反, 況且仲有個長洲泳灘都有暴風上限, 咁又可以點講?
3.除左風力, 仲要睇有冇受眼牆影, 最後先睇距離, 我想講, 唔同既氣象機構對DIRECT HIT 個定義都有出入. 有啲會計埋半圓. 唔該睇多小小資料先串人
我唔講啦, 唔該自己睇hko 既賽後報告

精彩的一年,希望可以好似......
引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-1 07:32 PM 發表

其實你唔知你自己講咩架, 有啲野可以自己CHECK 清楚先再傾
知唔知風眼都有2種, 雲捲眼同CDO 直開風眼, 你咁講就咁用衛星圖睇未出硬事羅
開雲捲眼要求唔高, TS級以經可以初步見到, TY 級巳經係好明顯, 唔 ...
* 你自己講"核心", 根本冇人知你想講乜, 然後依家先好似話係講緊最大風的地方. 係咪架? 定係眼牆厚度?眼大眼牆厚,好似好理所當然喎。但係環流咪一定大囉。

* "你咁講就咁用衛星圖睇未出硬事羅", 真係多謝晒. 直開眼原來要 CAT4 以上高層先可以清空, 咁黑格比果隻雲捲眼應該清左未? 真係冇乜留意添. (不過離題, 所以都係零分. 依家唔係講緊"核心"同環流大小咩, 做乜講左清空?)

* 天文台有 blog 分析過個"核心區"係 30 km? 其實你一路講的核心區, 係咪講黃色果舊回波呀? 好厚喎我覺得. 咁如果唔係, 咁係用乜標準圈出黎?

* "環流唔必細但結構極緊密". 又無啦啦乜野"結構極緊密"? 即係乜野?

* "港內"係人都知係指維港內喎

* "真實係幾強冇人知". 好似香港同澳門都乃得幾應喎, 仲冇人知? 人地澳門響正風眼危險半圓 29 km/h 果邊喎, 都仲係武斷? 忽然間你又咁保守o既???????

* "未入眼牆內側, 未係最大風". 當係先. 你講咁多, 其實係咪想話香港果條你睇倒係"眼牆外側"黎?

* "唔多加說明, 係咪有誤導?" 我用張圖黎度風眼直徑咋喎, 誤導乜野? 來來去去得你睇住張黑白相話 cat 2-3, 反而走去話人地澳門實測唔可靠. 貝姬我比 130-140 km/h.

* 畏, 貝姬個 124 唔係大潭山黎喎.

* "hko 認得係指定測風站就一定有佢理由". 個理由咪就係錯囉.

* 黑格比 140 km 颶風圈果度你點估出黎架?

* "唔同既氣象機構對DIRECT HIT 個定義都有出入". 我講過美國啦(不過有修正,係用最大風半徑,唔係眼牆半徑,多謝提醒), 咁我等你講其他... Hko 尼度想話 direct hit 即係 10 號添
https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.hko.gov.hk/m/article_e.htm%3Ftitle%3Dele_00145&ved=0ahUKEwjU6azSvLfYAhXCFZQKHVBKCJoQFggoMAI&usg=AOvVaw1O_LQLwykFAxIjW3CrI3OQ
我都話 WFC ,叫你唔好咁執着姐。

畏, 你講到好似自己 100 分咁, 其實就呀.......

引用:
原帖由 方九貞 於 2018-1-1 11:40 PM 發表

* 你自己講"核心", 根本冇人知你想講乜, 然後依家先好似話係講緊最大風的地方. 係咪架? 定係眼牆厚度?眼大眼牆厚,好似好理所當然喎。但係環流咪一定大囉。

* "你咁講就咁用衛星圖睇未出硬事羅", 真係多謝 ...
我真係有啲懷疑你係未真係了解講緊咩.本來之前一直只係討論緊直襲同是否等於受最強風雨區域影響. 點知你亂入,搞到成件事咁複習. 天文台巳作官方定義,我都係分享下我既睇法, 只係用啲過往既例子做支持,完全唔明你只係攻擊啲例子係咩用意. 你連官方都推反我冇野好講啦. 我都係用官方定義延伸討論啫.好似黑格比咁, 我都只係用可能呢啲字眼, 明唔明咩係假設性? 上面都專登唔答你,唔明你又死咬住係咩居心. 仲有, 我都有講過黑格比係用呢種形色增強上高強度係旱見, 你仲有冇其他例子, 有就一定有既, 不過比例上有幾多? 或者我搵個相對比較似既, 14年威馬遜,但後期都變左整合做CDO 開既風眼啦.
1.你講既只會係書本上理論層面, 你用既係理論,可以唔洗需要任何氣象機構. 總之入800 就係要發1 咁. 但完全唔考慮移動方向,移速,係香港既方位, 風場大細同分佈,結構, 環流大細........ 個個風都一定係5級超颱? 所有既野都係最佳既平衡, 最大風就一定係環形整個眼牆咁? (如果係就唔會出現洛克事件啦)
2. 每一個風都係獨一無二, 唔明你點解要咁死話咁就咁. 情況等如 (當同一強度)點解有啲風可以300公里外起到烈風, 有啲要入100先起到. 你講到風眼, 眼牆, 環流係等同關係, 啫係唔比大環流細眼,或者細環流大眼既風, 緊密結構又唔得, 增強緊又或者外面環境變差又唔比咁專制架. 風眼同眼牆既闗係你又掉轉講, 大既風眼會得細既眼牆或者細風風開個大眼牆出黎? 果個係置換緊風眼,雙重眼壁黎架. 如果繼續雙重標準, 再講都冇意思
3. 貝姬我都係話用張圖去評, 你又明唔明咩叫爆發增強, 唔該你再睇下韋森特, JTWC 都只係睇形態跳級升CAT4, 所以呢?呢個情況風速追唔到形態又有咩問題
4.hko 認得係指定測風站就一定有佢理由". 個理由咪就係錯囉.  呢句我真係無話可說

最後,我當然唔係100分啦, 而家仲有係其他地方跟緊高手學野咁啫 我只係想理性咁講, AV493 有POINT 既CHALLENGE 我係接受既

引用:
原帖由 AV493 於 2017-12-31 10:34 PM 發表

紅字: 咁愛倫係咩嚟?
愛倫中心風力得 165 左右 , 但長洲 (主站) 吹東南風果陣十分鐘平均吹到成 171 咁高喎
咁又點計先?
所以長洲 (主站) 係要折算

森姆橫瀾暴風下限都可以理解 , 佢個 120 其實可能係  ...
話說呢個, 我自己再睇資料都搵唔到答案. 2 邊都有人講, IN CASE放係愛倫係岩, 但帕卡果邊又點講?
STS 上限吹暴風上限就咁睇完全冇問題, 但帕卡既移速係冠軍級候選風,點搞??

熱門搜尋: kid baby maternity children 母乳 bb用品 產後修身

回覆 引用 TOP

見樓上講起約克我又想講講
其實我同意佢嘅中心風力唔只 130 咁少

因為既然大交合俾佢965hpa 橫瀾島一小時平均又151 點都唔會係一個中心風力得130嘅熱帶氣旋做到嘅嘢嚟

而且不論氣壓同風力折算都冇可能咁誇張呱

加上中心風力得 130 又有咩可能令香港境內吹起持續颶風?約克又行咁慢

HT8193

回覆 引用 TOP

因為既然大交合俾佢965hpa 橫瀾島一小時平均又151 點都唔會係一個中心風力得130嘅熱帶氣旋做到嘅嘢嚟

而且不論氣壓同風力折算都冇可能咁誇張呱

加上中心風力得 130 又有咩可能令香港境內吹起持續颶風?約克又行咁慢

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-2 06:36 PM 發表

而且不論氣壓 ...
我覺得係對於急劇增強特別係巳近岸既風,氣象機構反應唔切, 約克風眼結構係有模有樣架,低層風眼又大又圓咁羅,仲可以捱過完珠江口先開始填塞,如果真係弱既,基本眼牆擦過香港時/前會開始崩潰同風眼填塞
亦可以解釋返一點,上面既針對住我關於貝姫既case同樣適用,仲有,我唔係太明白cat2 同颱風上限風速又會差幾多咁羅?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-2 05:21 PM 發表

我真係有啲懷疑你係未真係了解講緊咩.本來之前一直只係討論緊直襲同是否等於受最強風雨區域影響. 點知你亂入,搞到成件事咁複習. 天文台巳作官方定義,我都係分享下我既睇法, 只係用啲過往既例子做支持,完全唔明你只係攻擊啲例子係咩用意. 你連官方都推反我冇野好講啦. 我都係用官方定義延伸討論啫.好似黑格比咁, 我都只係用可能呢啲字眼, 明唔明咩係假設性? 上面都專登唔答你,唔明你又死咬住係咩居心. 仲有, 我都有講過黑格比係用呢種形色增強上高強度係旱見, 你仲有冇其他例子, 有就一定有既, 不過比例上有幾多? 或者我搵個相對比較似既, 14年威馬遜,但後期都變左整合做CDO 開既風眼啦..
講開黑格比 , 其實佢唔只強颱風咁低
喺海面站測到個 184.7km/h 十分鐘平均風速其實唔係佢最強時嘅風力嚟.......

同埋佢最令人混亂嘅係無啦啦加個維港內
家陣大交合會考慮維港風力掛十號風球嘅咩? 就算舊制果陣都唔會咁啦

仲有佢講到個個站都唔可以當係海平面咁睇
唔通真係睇維港掛十號風球咩?

HT8193
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。