註冊 登入

[討論] 九號風球定義一討

引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-2 10:42 PM 發表

講開黑格比 , 其實佢唔只強颱風咁低
喺海面站測到個 184.7km/h 十分鐘平均風速其實唔係佢最強時H風力嚟.......

同埋佢最令人混亂H係無啦啦加個維港內
家陣大交合會考慮維港風力掛十號風球H咩? ...
黑格比係強就肯定,我只係糾結天鴿定黑格比更強, 雖然2者都係強~超颱等級, 但2者構造方法上完全唔係同一件事. 無可否應,黑格比係觀感上有壓倒性優勢
如果要維港颶風, 其實大部分都FAIL 得, 得堆超強10 ,最出名既大風災先做到, 講長洲主站點唔係,但其實附近仲有個長洲泳灘又唔講. 2邊風速數差距大既時候感覺唔多. 最重要連天文台既賽後報告同官方定義都話錯就...... (其實天文台點錯, 報告都會執返正. 好似帕卡咁, 天文台係就係死兜難定位中心模糊等等.....大家都明既野-成個風眼同果3/4眼牆咁明顯,但最後都係有改正) 所以現階段上,我都係會選擇相信天文台公怖既資料同決定

精彩的一年,希望可以好似......
引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-2 11:41 PM 發表

黑格比係強就肯定,我只係糾結天鴿定黑格比更強, 雖然2者都係強~超颱等級, 但2者構造方法上完全唔係同一件事. 無可否應,黑格比係觀感上有壓倒性優勢
如果要維港颶風, 其實大部分都FAIL 得, 得堆超強10 ,最出名既大風災先做到, 講長洲主站點唔係,但其實附近仲有個長洲泳灘又唔講. 不過連天文台既賽後報告同官方定義都話錯就...... (其實天文台點錯, 報告都會執返正. 好似帕卡咁, 天文台係都死兜又難定位中心模糊等等.....大家都明既野,但最後都係有改正) 所以現階段上,我都係會選擇相信天文台公怖既資料同決定
維港颶風H話睇嚟要個超颱甚至係泰培級H吹嚟香港至得
但珠三角咁耐以嚟有幾多個超颱呢?
得丁丑風災 荷貝先係超颱
勉強計H話有個1969維奧娜 天兔都算係

至於黑格比肯定唔只 175 咁少
另外我想講講 1964 露比 , 大交合定到 195 擺明係嚴重高估咗
以氣壓同風力折算都冇可能去到咁高.....

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-2 11:44 PM 發表

維港颶風H話睇嚟要個超颱甚至係泰培級H吹嚟香港至得
但珠三角咁耐以嚟有幾多個超颱呢?
得丁丑風災 荷貝先係超颱
勉強計H話有個1969維奧娜 天兔都算係

至於黑格比肯定唔只 175 咁少
另 ...
應該唔洗頂級高手既, 而家唔搵資料啦記憶中溫黛刷過維港颶風,基本上天鴿北多40公里, 維港都肯定颶風既, 而長洲既颶風同而家錄到既肯定唔係同一種層次.搞唔好長洲高過澳門既163記錄 (用雷達睇, 我比較相信天鴿係香港以南時係最強, 即HKO 用黃芧洲確定升格個位, 其後眼牆開始緊縮及北半圓變薄, 相信登陸珠澳時巳稍為減弱)

維奧娜唔熟,天兔係西太就勁,過左巴士海峽巳經收左檔, 一路減弱咁黎, 偏北左走去吸乾空氣, 仲要提早上岸, 陸地摩擦加劇減弱,搞到雷聲大,雨點小咁
黑格比唔識講, 睇雲圖真係唔覺咁勁, 隻眼真心唔算圓, 但實測真係非常亮麗

引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-3 12:03 AM 發表

應該唔洗頂級高手既, 而家唔搵資料啦記憶中溫黛刷過維港颶風,基本上天鴿北多40公里, 維港都肯定颶風既, 而長洲既颶風同而家錄到既肯定唔係同一種層次.搞唔好長洲高過澳門既163記錄 (用雷達睇, 我比較相信天鴿係香港以南時係最強, 即HKO 用黃芧洲確定升格個位, 其後眼牆開始緊縮及北半圓變薄, 相信登陸珠澳時巳稍為減弱)

維奧娜唔熟,天兔係西太就勁,過左巴士海峽巳經收左檔, 一路減弱咁黎, 偏北左走去吸乾空氣, 仲要提早上岸, 陸地摩擦加劇減弱,搞到雷聲大,雨點小咁
黑格比唔識講, 睇雲圖真係唔覺咁勁, 隻眼真心唔算圓, 但實測真係非常亮麗
天兔用 935hpa 登陸汕尾喎
另外丁丑北角電力廠 269km/h 陣風 , 橫瀾島氣壓 940.05hpa 喎 (中心隨時更低)
唔知你點睇呢?

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-3 12:07 AM 發表

天兔用 935hpa 登陸汕尾喎
另外丁丑北角電力廠 269km/h 陣風 , 橫瀾島氣壓 940.05hpa 喎 (中心隨時更低)
唔知你點睇呢?
係相對西太時冇得比嘛,比台灣中央山斬左北面環流,之後乾空氣+冇季風支援下整合失敗一路减弱,粤東果邊破壞係算嚴重既,但935氣壓配住個好似唔多岩比例既風力(可以講成爛船三斤釘?), 記憶中持續風速只達強颱標準,到珠3角就更加....香港而言,只算係1個中等偏強8

引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-3 12:29 AM 發表

係相對西太時冇得比嘛,比台灣中央山斬左北面環流,之後乾空氣+冇季風支援下整合失敗一路ㄝz,粤東果邊破壞係算嚴重既,但935氣壓配住個好似唔多岩比例既風力(可以講成爛船三斤釘?), 記憶中持續風速只達強颱標準,到珠3角就更加....香港而言,只算係1個中等偏強8
可能啲測風站受到風向 地形屏蔽影響都未定
況且實測可能係中心H 90% 折...

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-3 12:32 AM 發表

可能啲測風站受到風向 地形屏蔽影響都未定
況且實測可能係中心嘅 90% 折...
果邊地形唔太熟悉,唔太方便講太多,但如果拍埋去對應935氣壓既風,撞埋去台灣或者菲律賓,都感覺唔係同一層次
或者講返我地熟啲既橫瀾,940氣壓都對唔到應有風力

引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-3 12:41 AM 發表

果邊地形唔太熟悉,唔太方便講太多,但如果拍埋去對應935氣壓既風,撞埋去台灣或者菲律賓,都感覺唔係同一層次
或者講返我地熟啲既橫瀾,940氣壓都對唔到應有風力
1. 丁丑風災果陣橫瀾冇風速站
2. 丁丑風災北角電力廠陣風 269km/h (仲勁過溫黛)

斷估北角電力廠唔係高山站呱

HT8193

回覆 引用 TOP

sorry 睇錯左, 以為你仲講緊天兔
丁丑個歷史太遠,資料又唔多,又多甩漏,好難準確咁分晰啦,只知係1個好勁風咁羅

熱門搜尋: 白內障 肝癌 健康食品 高血壓 排毒 扁平足 隱形眼鏡
無意中在大學圖書館發現 hko 在 TYPHOON (1971 版?) 這本書上釋了法, 描述風球準則可能比 80 年代電話簿及 90 年代漁民卡還要詳盡. 尼本野我當然見過, 但就冇乜留意內容, 因為覺得係舊野.

(較強的)STS 直襲, 按以下定義是應發 9 的:

除非你想用 1917 的原意推翻以上內容, 又或者建議 hko 修改 9 號風球定義, 否則類似標題再討論已是多餘.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-3 12:53 AM 發表

sorry 睇錯左, 以為你仲講緊天兔
丁丑個歷史太遠,資料又唔多,又多甩漏,好難準確咁分晰啦,只知係1個好勁風咁羅
其實唔係冇乜數據
甚至可以證明丁丑風災係勁過溫黛

丁丑風災橫瀾940hpa 中心氣壓隨時低於940
如果中心低於940hpa 而北角電力廠陣風仲去到269 咁唔係超颱嚟咩?

一小時平均雨量54mm 大交合總部一小時平均109 陣風更達到241 移速同強雨帶應該幫咗佢唔少

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-3 07:03 PM 發表

其實唔係冇乜數據
甚至可以證明丁丑風災係勁過溫黛

丁丑風災橫瀾940hpa 中心氣壓隨時低於940
如果中心低於940hpa 而北角電力廠陣風仲去到269 咁唔係超颱嚟咩?

一小時平均雨量54mm 大交合總部一小時平均 ...
如果係一手既,氣壓同風速match到既,其實係會瘋狂既1件事,溫黛/天鴿呢啲 950上下lv巳經係重創, 岩岩睇返,丁丑係直接登陸橫欄同赤柱,加埋940lv, 其實跟本就南面版荷貝

紅雨級時雨量唔代表咩既,只係可以話眼牆附近對流非常強烈,間接將風速數據提升去另一個水平

Del

HT8193

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccip310 於 2018-1-4 12:00 PM 發表

如果係一手既,氣壓同風速match到既,其實係會瘋狂既1件事,溫黛/天鴿呢啲 950上下lv巳經係重創, 岩岩睇返,丁丑係直接登陸橫欄同赤柱,加埋940lv, 其實跟本就南面版荷貝

紅雨級時雨量唔代表咩既,只係可 ...
如果果日係初二三打埋嚟嘅話就更瘋狂

其實丁丑同荷貝中心氣壓可能係935 即超颱下限強度
仲有荷貝鶴咀十分鐘平均去到200 話佢係超颱應該冇異議
溫黛橫瀾氣壓944hpa 即中心可能達到940hpa 即強颱上限

我諗應該唔少風迷渴望丁丑風災重臨

Btw 如果他日有個870hpa颱風喺香港西南20km掠過疊加天文大潮嘅話會點?
唔計南海環境因素嘅話

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-1-4 12:25 PM 發表

如果果日係初二三打埋嚟嘅話就更瘋狂

其實丁丑同荷貝中心氣壓可能係935 即超颱下限強度
仲有荷貝鶴咀十分鐘平均去到200 話佢係超颱應該冇異議
溫黛橫瀾氣壓944hpa 即中心可能達到940hpa ...
荷貝肯定係超高強度,而且呢種強度對環境要求極高,咁高緯度西行好難以癲瘋既姿態直撲香港。最強果時低過935唔奇

丁丑中心直接通過橫欄,相信中心氣壓唔會同940差距太遠,除非好似天鴿咁臨上岸果下稍為腳軟 (太高強度難以維持,稍有干擾會易跌watt)

溫黛 大致認同

4.我都係風迷但我唔想天鴿冇食應啦,但都過晒火位,真係要測試香港樓宇250公里風速極限咩

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。