註冊 登入

什麼是氣功

什麼是氣功 E-mail 此主題給朋友

如何配合太極一起練拳

引用:
原帖由 車武赫 於 2017-12-29 06:25 PM 發表

如何配合太極一起練拳
氣功有動功及靜功。
台灣佬的研究話,各臟腑都有不同頻率,邊個個頻錯咗,嗰個臟腑就好易出問題。氣功係可透過人腦調返正個頻率。練得個頻夠力,可以走脈,可清垃圾,令各臟腑保持年青,身體咪好囉。再勁d 功力夠深厚 或可放得出街幫人調節身體醫病。不過有個大問題 不是每個人都能看到或感受到氣牆。就算教氣功你都難以分辨佢是否吹水。無色又無味 你諗你。
仲有種叫氣硬功,道氣谷某d位頂,可抗打,玩雜耍等。
兩者關係不大

簡單複雜化 複雜變神化  何解會神化
皆因得大家幫忙 以訛傳訛 越吹越遠 唔識扮識 隨聲附和
最後好多朋友唔明的理論 就比人封左上神枱 神聖不可侵犯
仲勁過萬人的偶像C 眼朗拿度
係時候返璞歸真 言簡意精 實而不華啦

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-29 08:25 PM 發表

氣功有動功及靜功。
台灣佬的研究話,各臟腑都有不同頻率,邊個個頻錯咗,嗰個臟腑就好易出問題。氣功係可透過人腦調返正個頻率。練得個頻夠力,可以走脈,可清垃圾,令各臟腑保持年青,身體咪好囉。再 ...
太極拳係動功,動功能練到氣走脈,係得,不過比專練氣功的人,更難練得通,練到放得出街醫人,太極界只聽過鄭悟清。靜功相對易練得出氣走脈,但又有個大問題,係好易奶野,比如個腦電波搭上靈界shot咗d線,就為之走火入魔啦恭喜

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-29 08:35 PM 發表

太極拳係動功,動功能練到氣走脈,係得,不過比專練氣功的人,更難練得通,練到放得出街醫人,太極界只聽過鄭悟清。靜功相對易練得出氣走脈,但又有個大問題,係好易奶野,比如個腦電波搭上靈界shot咗d線,就 ...
同埋 氣功係90%以上講天資,天資不足。今生今世你的脈點勤力練都練不通,恭喜。

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-29 08:39 PM 發表

同埋 氣功係90%以上講天資,天資不足。今生今世你的脈點勤力練都練不通,恭喜。
所以,玩太極又想d氣練得醒。咪玩啦。太極拳係拳,拳係發力及攻防技巧,攪錯即係放屁。

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-29 08:42 PM 發表

所以,玩太極又想d氣練得醒。咪玩啦。太極拳係拳,拳係發力及攻防技巧,攪錯即係放屁。
人總是貪心,想學1樣野,有幾百項功能?學野清醒d,一樣樣黎,反而會學得快d

引用:
原帖由 早晨 於 2017-12-29 08:57 PM 發表

人總是貪心,想學1樣野,有幾百項功能?學野清醒d,一樣樣黎,反而會學得快d
今晚陪老豆去飲,悶到發瘟,講多咗,如有得罪 當我吹水 不過我係講真

回覆 引用 TOP

太極練得对,N產生氣感,如早兄所說只不過係副產品,吾N因而打得,但因為有氣感就話係練鱈熄捰P夠鬆。可以開始向成功進發。

引用:
原帖由 太極發燒友 於 2017-12-30 01:19 AM 發表

太極練得对,会產生氣感,如早兄所說只不過係副產品,吾会因而打得,但因為有氣感就話係練啱咗姿勢同夠鬆。可以開始向成功進發。
內練一口氣, 係吐納的一口氣, 能起動個BODY 生出力向 甚至爆炸力
外修筋骨皮, 有筋肉的鬆緊 先可以推動骨骼活動.基本能活動 先有資格做運動 有運動做先有得強化及熟練
鬆係因為每部份的筋肉只係用一剎那 就換第二個部份緊 一緊就換 好似睇波玩人浪咁, 其實換力都係人浪咁傳遞力量去目的地.
耍拳也同血脈的氣無關係 行拳氣感也與鬆緊無關
個人意見 新年發表個人經驗

引用:
原帖由 早晨 於 2018-1-3 11:34 AM 發表

內練一口氣, 係吐納的一口氣, 能起動個BODY 生出力向 甚至爆炸力
外修筋骨皮, 有筋肉的鬆緊 先可以推動骨骼活動.基本能活動 先有資格做運動 有運動做先有得強化及熟練
鬆係因為每部份的筋肉只係用一剎那 就換 ...

附件

2018-1-3 12:00 PM

回覆 引用 TOP

看小孩攀玩單槓,我們或許已經不能,你看他們要氣功幫助嗎,就是連自己的活動認知也沒有,還能談什麼

熱門搜尋: 補習老師 過度活躍症 tutor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2018-1-3 11:34 AM 發表

鬆係因為每部份的筋肉只係用一剎那 就換 ...
以前d祖師爺年代,清朝或以前 生於農業社會 唔係人人有書讀 寫拳經可能要搵d文人幫手。
現代人 個個有書讀 分析能力應該好好多先係 點解讀到博士 講拳講到一pat屎,而呢pat屎又好多人走去聞完話香
講你都唔信

太極與氣功,同太極內堸t合氣功,應該係2件事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨 於 2018-1-4 12:22 PM 發表

以前d祖師爺年代,清朝或以前 生於農業社會 唔係人人有書讀 寫拳經可能要搵d文人幫手。
現代人 個個有書讀 分析能力應該好好多先係 點解讀到博士 講拳講到一pat屎,而呢pat屎又好多人走去聞完話香
講你 ...
有時去聽去睇,並不是想學野,係去睇棟篤笑,
每個人都有師傅,根本不須要接收外來東西,除非你在師傅身體學不到,要假借外求,可悲。
有些人自鳴得意放片,但誰不知自露其醜,醜怪醜怪。

回覆 引用 TOP

有時睇完片,先知點解越練越出事,唔知係盲,定唔識,

65 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。