註冊 登入

在同鄉會的表格要填「種族」?

在同鄉會的表格要填「種族」? E-mail 此主題給朋友

雖然係生活上既事,但小弟認為涉及歷史種族文化因素,故在此版提出,還望各大師賜教

小弟想入閩南既同鄉會,上網睇表格
其中,有一項係要填「種族」(註:不是出生地,是DNA 成份)

我問過我既閩南朋友,他係東南亞華僑後人(漢族),他都能成功入會

小弟家族涉及福建泉州,係回族

不知道會不會不歡迎少數民族呢?
我仲未向同鄉會查詢

請指教

亦歡迎PM

謝謝

回覆 引用 TOP

東南亞人種復雜……

如我太公,太婆,都是混血,
我曾祖,祖父在東南亞都再娶,有眾多子孫
還有些華人不能生育,抱養混有外族血統的子女

或是外嫁女,但外甥極力保持華人傳統的

同鄉會主要是大家認同中華文化,同鄉文化,血統反而次要……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2018-1-3 10:29 AM 發表

東南亞人種復雜……

如我太公,太婆,都是混血,
我曾祖,祖父在東南亞都再娶,有眾多子孫
還有些華人不能生育,抱養混有外族血統的子女

或是外嫁女,但外甥極力保持華人傳統的

同鄉會主要是大家認同中華文化,同 ...
對呀

其實,少數民族同漢族無須細細俱分

例如:福建這個例子
因為海上絲綢之路既問題
有一定數量既回族
我都認識不少福建既回族人士

又有清朝時駐守閩地既八旗兵後裔

但他們都已落地生根,又講閩南話

難道,不可加入閩南既主流圈子?

說到「認同中華文化」
我們都是不反對,但我擔心漢族會員不接受我們福建回族是穆斯林,伊斯蘭文化背景

但是聽講有些老外都入到,可能因為通婚

福建都是種族文化多樣性的省份,而且回族在閩既歷史悠長,不少現今福建大城市既前身是當年穆斯林商人既商埠,例如:泉州

不過,就人與人交往,凡事試試看

至於,個份表格既「種族」一欄,我諗無得瞞,不能就甘填「漢族」,可能是真係填「回族」,費時俾人抽𨥾

咦,大哥你都有東南亞「怨」源?
我也是呀

引用:
原帖由 Golderneagle 於 2018-1-3 06:37 PM 發表

對呀

其實,少數民族同漢族無須細細俱分

例如:福建這個例子
因為海上絲綢之路既問題
有一定數量既回族
我都認識不少福建既回族人士

又有清朝時駐守閩地既八旗兵後裔

但他們都已落地生根,又講閩南話

難道,不 ...
泉州回族不少,但信回教的極少……

熱門搜尋: 家居保險 service apartments 保溫袋 按揭

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KG123456 於 2018-1-3 11:03 PM 發表

泉州回族不少,但信回教的極少……
也可這樣說,南方宗教觀念不強
雖然,泉州還保留不少悠久既伊斯蘭建築

習俗文化方面,要看個人生活圈子,如果周圍都是漢族,家中又沒有教育子女傳統,又沒有接觸其他少數民族,被同化機會高

因為小弟仍保留與中東既聯繫,仍生活在不同少數民族圈子中,例如:有阿拉伯國家親戚,家人都說阿拉伯語,所以家族宗教觀念強

「回族」是一個有特徵的種族嗎?是「回教」信徒的意思嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Golderneagle 於 2018-1-4 11:09 AM 發表

也可這樣說,南方宗教觀念不強
雖然,泉州還保留不少悠久既伊斯蘭建築

習俗文化方面,要看個人生活圈子,如果周圍都是漢族,家中又沒有教育子女傳統,又沒有接觸其他少數民族,被同化機會高

因為小弟仍保留與中東 ...
中國一向是宗法社會,宗族觀念強過宗教……

泉州是保留不少回教物品,特別是聖墓……

不知你是否近代閩南女外嫁,外國外族的後代……

還有回族是指建國前,在中國生活了幾百年的色目人後代……

如你是前者,則非回族,而是外國人

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2018-1-4 09:54 PM 發表

中國一向是宗法社會,宗族觀念強過宗教……

泉州是保留不少回教物品,特別是聖墓……

不知你是否近代閩南女外嫁,外國外族的後代……

還有回族是指建國前,在中國生活了幾百年的色目人後代……

如你是前者,則 ...
你講得岩,當時先知穆罕默德派左4個傳教士出外傳教,其中2個去到泉州,而泉州大清真寺係中國歷史悠久之一既清真寺

祖先係阿拉伯去福建,再娶當地回族及其他少數民族女仔
我家族係娶出面既妹
女既嫁回中東
一直有同國外通婚

福建回族已承認我地家族

引用:
原帖由 Golderneagle 於 2018-1-4 10:39 PM 發表

你講得岩,當時先知穆罕默德派左4個傳教士出外傳教,其中2個去到泉州,而泉州大清真寺係中國歷史悠久之一既清真寺

祖先係阿拉伯去福建,再娶當地回族及其他少數民族女仔
我家族係娶出面既妹
女既嫁回中東
一直有同 ...
你是否先祖到福建,經幾代後,又移居外國多代?

如是,那不是同鄉會了……

你只是會講閩南話,會寫中文的外國人……
這在東南亞很多……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

都係既
根本唔只停留係福建,全世界去

唔知點解香港個同鄉會要填「種族」
例如:混血兒可填「漢族」?

世界各地其他同鄉會都唔駛寫,或者最多選擇性填「宗教」

例如:西歐同鄕會,d會員識講閩南話,但係鬼婆鬼佬樣😂

引用:
原帖由 Golderneagle 於 2018-1-4 11:44 PM 發表

都係既

例如:西歐同鄕會,d會員識講閩南話,但係鬼婆 ...
混血兒都可填(漢族),
我太公,太婆都是混血兒,但都填漢族……

西歐不少是荷蘭時代,再移民去歐洲的東南亞華裔,他們後代同當地人通婚很正常……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2018-1-4 11:58 PM 發表

混血兒都可填(漢族),
我太公,太婆都是混血兒,但都填漢族……

西歐不少是荷蘭時代,再移民去歐洲的東南亞華裔,他們後代同當地人通婚很正常……
十分多謝KG兄一直既教誨,小弟就此謝過🙏

係呀,當年,西方殖民地既閩南人移民到宗主國發展

去荷蘭既係來自印尼
去英聯邦既來自馬來西亞
泰國既繼續留返係當地

既然有外族血統都可融入閩南「漢族」
亦可能佢地文化習俗信仰與「漢族」不太差別
可能「漢族」是以文化為依歸

但回跟漢好像風俗迴異
可能一個紅鬚綠眼既閩南人融入閩南漢族比一個亞洲人種既福建回族更易

如果同郷會個書記問我,點界定自己?
我話「我首先係一個閩南人」

如果佢問,認唔認為自己係「漢族」?
我會答我是「漢族」,因為我可講閩南漢語,手寫漢字

(無理由,滿州八旗能入到會,泉州回族唔得?
唉,想當初定會規,設立呢條偽命題
五族共和,誰說「福建人」一定要係「漢族」呢?
我知「漢族」會員佔大比例,但總不能怱略其他民族,同只以漢族文化為主調
不同種族既福建人都有不同既習俗,例如滿族還隱約以「旗」做宗族單位
山區既福建有些保留一些古越人習俗同衣著和特別既語言)
保留不同文化,才能多姿多彩
發牢騷而已😆)

D野睇點present啫

至於信仰唔咩必要,就無謂提

希望呢個閩南同郷會唔會好似我朋友個個西北同鄉會分得甘清,用既都係「西北同鄉會」既招牌,但分有「漢族部」同「回族部」
聽講兩部好唔「和諧」😂

放假去下,都係想聯誼,講家鄉既事啫,唉😔

宗教既野,如果到時要拜媽祖,我會退避三舍,敬而遠之,同唔食個隻還神既燒豬
因為我係穆斯林
聽說現在不少會員有不同宗教,例如,天主教,基督教,或者無神論者,係閩南既敬拜媽祖儀式,不參與

引用:
原帖由 Golderneagle 於 2018-1-4 11:44 PM 發表

都係既

例如:西歐同鄕會,d會員識講閩南話,但係鬼婆 ...
中華人民共和國的身分證上要區分甚麼「族」

引用:
原帖由 Golderneagle 於 2018-1-5 12:58 AM 發表

十分多謝KG兄一直既教誨,小弟就此謝過🙏

係呀,當年,西方殖民地既閩南人移民到宗主國發展

去荷蘭既係來自印尼
去英聯邦既來自馬來西亞
泰國既繼續留返係當地

既然有外族血統都可融入閩南「漢族」
亦可能 ...
同鄉會,是早期華人下南洋,安身立命,相互扶持的組織……

如我祖父講,日軍打到南洋時,我們村在當地近千人,一起走入深山生活,到日本投降……

所以大家都有家鄉,所居地共同的背景,現今後代也以同鄉會做連誼……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
 29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。