註冊 登入

[翡翠台] 論近年大台劇塑造的最成功的角色

論近年大台劇塑造的最成功的角色 E-mail 此主題給朋友

小弟覺得第一 , 一定係花曼 !!!

記得當年睇<城寨英雄> , 花曼係出場既第一秒 , 印象己經好深刻
... 其實要講既話 , 花曼係一個誇張化左既人物角色 ,
由外形到情感 , 都係<城寨英雄>最強烈既一個 , 可以話故事主軸
不過如果故事寫得唔好 , 依然有機會崩壞 ,
即如係前事交待上 , 全部係大台一貫既 "用口交待" 既話 ,
花曼咁強烈既情感 , 好可能就會比人覺得係一個瘋子 ...

呢個就係<城寨英雄>抵讚既地方 ... 係前事交待果陣己經見到 ,
花曼係親眼睇到 , 父母比人夾生打死 !!!
雖然係有 "用口交待" 既部份 , 好似花曼同牙佬細個果陣既姻緣
花曼後來悲慘既成長經歷 ... 但人地交待既兩個場口 ,
好歹都好有設計有鋪排丫 , 好似花曼轉身 , 原來滿背傷疤果場 ,
幾咁感動 !!!

比起好似<實習天使>中 , 豹哥同煒哥果下去拜山 ,
無端端話唸住沙示 , 懶係煽情咁喊左一場 ... 又同故事發展無關
就真係垃圾到暈羅

以下是小弟找到 , 最好的花曼MV :
https://www.youtube.com/watch?v=ReoUsS9BA-s

第二個係馬季 ...

其實我覺得呢個唔駛再點講 ... 如果要比<降魔的>另一個名字 ,
其實可以叫<馬季成長史> , <降魔的>出名就係多支線 ,
而且每條支線都好出色 ... 但係如果留心D咁睇 ,
就會發現每條支線 , 都係一步步影響馬季既心態

第三個係渠頭 ...

或者E+好多人覺得 , 人夫王既頭號代表作係盲俠 , 但係我心目中
就依然係渠頭 ... 不諱言呢個同個人喜好有關 ,
始終盲俠其實係被誇張化左 , 明明盲左但某D動作就敏捷過普通人
而且仲咁靚仔 , 靚仔到其實接近偶像劇既地步 ...
唔係話唔比盲人靚仔 , 但問題係你都盲左 , 到底平時係點扮靚???
靚仔  高大  律師  有使命感 , 連個人設都係偶像劇咁

相反渠頭個人設就貼地好多 ... 我其實覺得渠頭同馬季幾似 ,
甚至渠頭係刻意設計得更貼地 , 一身土豪LOOK  圍頭話 ,
仲有一個徹頭徹尾既小人物個性 ... 佢既性格轉變係因為芬幾粒 ,
但正正因為佢有轉變 , 佢個角色先更加有人味 ...
因為人本身就係不斷成長 , 相反盲俠性格就由頭到尾基本一樣 ,
呢個其實係缺點 ...進入香討影片區

可惜 ... 都唸唔明點解E+大台唔捧王君???

因為大台捧緊你偶像蔡思貝碩士

回覆 引用 TOP

Paris

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-1-7 10:36 AM 發表

结左婚

熱門搜尋: 耳環 wedding 結婚對戒
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-1-7 08:08 AM 發表

小弟覺得第一 , 一定係花曼 !!!

記得當年睇 , 花曼係出場既第一秒 , 印象己經好深刻
... 其實要講既話 , 花曼係一個誇張化左既人物角色 ,
由外形到情感 , 都係最強烈既一個 , 可以話故事主軸
不過如果故事寫得 ...
游生 已經贏你個渠頭,花曼

唔同意,展棚tvb演技最差 所以冇人搵佢拍電影

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-1-7 10:36 AM 發表

有咩咁難明? 冇後台law

好fake好腥呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batitgoal1 於 2018-1-7 01:16 PM 發表

游生 已經贏你個渠頭,花曼
邊個游生?

好fake好腥呀
引用:
原帖由 19440606 於 2018-1-7 01:41 PM 發表

邊個游生?

回覆 引用 TOP

恩公

請支持超級靚女張靚穎----fans club No. 1

請支持超級靚女張靚穎----fans club No. 1

回覆 引用 TOP

我覺得
「巨輪 2」既「鷲哥」都好成功 ...

熱門搜尋: 按揭 物業貸款 信用卡迎新禮品 儲蓄計劃

+++ 以上言論, 純屬個人意見,「不喜勿插」!
+++ 對於「吹毛求疵、不友善」之發言, 一律不會作出回應 !
引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-1-7 03:48 PM 發表

我覺得
「巨輪 2」既「鷲哥」都好成功 ...
係喎 , 一時唔記得左佢TIM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1119394 於 2018-1-7 01:17 PM 發表

唔同意,展棚tvb演技最差 所以冇人搵佢拍電影
... 個POST關展棚咩事???

回覆 引用 TOP

天龍八部
喬峰→梁家仁

熱門搜尋: 補習介紹 普通話課程 讀寫障礙

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。