註冊 登入

45歲真係咁難揾工? 香討焦點

45歲真係咁難揾工? E-mail 此主題給朋友

45歲,在本行業有超過二十年經驗,兩年前俾公司裁員後一直揾唔翻同一行。係咪真係要轉行....唉! 唔通真係要做保安

真係咁難搵份工嗎?正考慮唔撈中。

回覆 引用 TOP

睇行業,一般40 以上都較難。

公司會裁員,即代表公司所處的行業不太景氣。行業不賺錢,從業員哪有運?

好多上年紀的看更,背後都有一個輝鍠的往事。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」

回覆 引用 TOP

不如學返個專業技能

回覆 引用 TOP

邊一行呀? 二十年經驗都搵唔到?
引用:
原帖由 hiacebear 於 2018-1-10 03:04 PM 發表

45歲,在本行業有超過二十年經驗,兩年前俾公司裁員後一直揾唔翻同一行。係咪真係要轉行....唉! 唔通真係要做保安

轉公營機構,穩定發展

夜更西裝保安有15860蚊

回覆 引用 TOP

做到咩level?如果仲係中下層可能難d

回覆 引用 TOP

45搵保安易

回覆 引用 TOP

45搵保安好搶手

回覆 引用 TOP

你做開邊行呀? PM我, 睇鴽睎鬼衋馬鴔A?

熱門搜尋: 乳癌 包皮 更年期

回覆 引用 TOP

20年sales 同20年工程經驗都好唔同架喎

引用:
原帖由 hiacebear 於 2018-1-10 03:04 PM 發表

樓主本行係咩先?我年近50,早排搵兼職,做B2B sales,都有人請噃。

做開QA╱QC, 以前跟我d大陸同事,個個而家都係大公司做,反而我係香港比佢地更差

引用:
原帖由 hiacebear 於 2018-1-11 12:17 PM 發表

做開QA╱QC, 以前跟我d大陸同事,個個而家都係大公司做,反而我係香港比佢地更差
咁樓主你H本行,喺香港仲有無發圍先?如果係夕陽行業,莫講話45,fresh grad都入唔到行啦。我啲朋友以前做garment merchandiser,個個都轉晒行喇,無計。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。