註冊 登入

說NBA掏歷史 : 有人可以說說80'S黃綠兩軍的副將嗎???

說NBA掏歷史 : 有人可以說說80'S黃綠兩軍的副將嗎??? E-mail 此主題給朋友

說到80年代 , 人人都一定會說黃(湖人)綠(凱爾特人)兩軍
但好多都集中於小鳥同魔術師 ... 兩支一共拿了8界冠軍 ,
不可能只有一名著名戰將吧???!!!

就算中間偷了一冠既76人 , 都有J博士同摩西馬龍 ;
偷了一次西冠的火箭 , 都有森遜同奧拉祖雲的雙塔拉 ...

小弟都有查過下資料 , 綠軍三巨頭如下 :
小鳥(小鋒)  麥克海爾(大前鋒)  酋長(中鋒) ... 可唔可以
講解下兩位???

湖人我就更加好奇 ... 有人會說湖人不是有魔術師同天勾???
但好多年前有人同我講 , 80年代中期開始 ,
其實天勾己經算不上巨星 ... 佢仍然有合格既正選戰力 ,
但不是己經不是明星中鋒 , 這是事實嗎???

如果那樣 , 湖人真正的二三號人又是誰???

小弟岩岩又查左少少資料 ... 麥克海爾係好強下 ,
但佢成長到接近20分 , 就好似要後到第二次奪冠之後 ,
咁綠軍前期既二把手是誰???

以下是麥克海爾(kevin mchale)的MIX :
https://www.youtube.com/watch?v=cVL0djutJJc
https://www.youtube.com/watch?v=ctmUel-Y4pI

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-1-11 08:17 AM 發表

說到80年代 , 人人都一定會說黃(湖人)綠(凱爾特人)兩軍
但好多都集中於小鳥同魔術師 ... 兩支一共拿了8界冠軍 ,
不可能只有一名著名戰將吧???!!!

就算中間偷了一冠既76人 , 都有J博士同摩西馬龍 ;
偷了一次西冠 ...
酋長伸直手咁滯H中投,mchale 背籃出手方法超多。

湖人worthy 超勁,一接就可以馬上攻擊。

我最欣賞係bird,中距離,被人貼晒身都射到,咁H體能,身體質素都得,大開眼界。

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-1-11 01:00 PM 發表

酋長伸直手咁滯H中投,mchale 背籃出手方法超多。

湖人worthy 超勁,一接就可以馬上攻擊。

我最欣賞係bird,中距離,被人貼晒身都射到,咁H體能,身體質素都得,大開眼界。
記得之前講中鋒果個POST,有人話酋長係黃金工兵,
呢個又岩唔岩?

熱門搜尋: 耳環 wedding 結婚對戒
引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-1-11 03:05 PM 發表

呢個又岩唔岩?
我睇過當年佢地比賽 研究唔多。

當年球星係一接波就有威脅,可以一接即射。

其他唔清楚了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-1-11 10:32 AM 發表

小弟岩岩又查左少少資料 ... 麥克海爾係好強下 ,
但佢成長到接近20分 , 就好似要後到第二次奪冠之後 ,
咁綠軍前期既二把手是誰???
早期二把手得分上係 Parish 的
嗰段時間 Bird 主打大前鋒
小前鋒位置係 Cedric Maxwell, 佢 81 年拎過 Finals MVP, 但生涯未入過明星隊
後來 Maxwell 被換走後, McHale 上咗大前鋒位, Bird 改去打小前鋒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-1-11 03:05 PM 發表

呢個又岩唔岩?
同渣巴, Moses Malone, 四大中鋒 或者 Mourning 比較
Parish H打法又確係比較穩打穩紮
佢攻守唔華麗, 唔花巧
但攻守都交到功課, 體型又好, 身體保持得好健康
除咗最後 43 歲嗰季之外, 每一季都打到 70 場以上(當年籃底咁H情況都 keep 到良好健康狀況)

睇屩I定義「黃金工兵」呢個字
佢唔係超級巨星, 但佢肯定係明星級內線

引用:
原帖由 Bobic 於 2018-1-11 04:24 PM 發表

同渣巴, Moses Malone, 四大中鋒 或者 Mourning 比較
Parish H打法又確係比較穩打穩紮
佢攻守唔華麗, 唔花巧
但攻守都交到功課, 體型又好, 身體保持得好健康
除咗最後 43 歲嗰季之外, 每一季都 ...
如果係陣中第二得分手 , 就應該唔可以叫 "工兵" 吧 ...

呢度有D人會話,一個curry 射死你,然後話3分>2分

熱門搜尋: 膠原蛋白 遮瑕膏 cc cream 豐胸療程 eyeliner 眼睛 concealer

回覆 引用 TOP

LA 的副將係 Bryon Scott. 渣巴,MJ,禾菲都係星。

熱門搜尋: 尿片 嬰兒床 母乳 bb用品 孕婦飲食 嬰兒食譜
強烈建議香港政府:
delete from 公屋輪侯表 where 香港身份証號碼 in
(select 香港身份証號碼 from 薪俸稅人士
  where 年收入/12 >= (select 個人申請收入 from 公屋申請資格));
AC Green 其實都幾廢,唔多似將

熱門搜尋: online shopping 情侶戒指 手錶品牌 鑽石
強烈建議香港政府:
delete from 公屋輪侯表 where 香港身份証號碼 in
(select 香港身份証號碼 from 薪俸稅人士
  where 年收入/12 >= (select 個人申請收入 from 公屋申請資格));
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-1-11 06:55 PM 發表

如果係陣中第二得分手 , 就應該唔可以叫 "工兵" 吧 ...
所以話佢係「星級中鋒」合理好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MT4Money 於 2018-1-11 07:33 PM 發表

AC Green 其實都幾廢,唔多似將
但係佢明星賽票數試過高過 Karl Malone
做咗西岸正選

2邊都係3頭馬車
以紅頭換返黎既強勁陣容對戰一代綠軍射手同logo既抽人眼光
天勾80年代中已經到生涯後期,老啦,體力不足了
但有邊一隊敢放鬆對佢既防守?
邊個敢話佢唔係明星中鋒?
但你可以話佢唔再係no.1
因為已經變左馬龍了

熱門搜尋: 婚前檢查 健康食品 更年期 中醫 濕疹 癌症 運動

回覆 引用 TOP

53 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。