註冊 登入

[Q&A] 住膠囊公寓或大房床位

住膠囊公寓或大房床位 E-mail 此主題給朋友

想問假若同一預算,你會揀地點好但要同幾個唔識房友的大房床位,定係地點唔太好但可以住獨立房作住宿?
我本身都算係窮遊,但係情願住遠些少都要住獨立房。

睇年紀,一般越大越想有私人房

回覆 引用 TOP

一定揀有自己私人空間,同陌生人一齊住始終唔方便亦唔慣

引用:
原帖由 幪面超人 於 2018-1-29 05:15 PM 發表

一定揀有自己私人空間,同陌生人一齊住始終唔方便亦唔慣
係呀!唔單只同一個唔識的人,係同幾個唔識的人同房,始終好唔慣。所以情願地點唔太方便,都要有獨立房!

回覆 引用 TOP

如果你冇幽閉恐懼症, 膠囊絕對冇問題又有私人空間

回覆 引用 TOP

同啲唔識H人, 你分分鐘冇覺好瞓

熱門搜尋: 鑽石 wedding 耳環 生bb 化妝學校 婚紗晚裝 新娘化妝

回覆 引用 TOP

一定選獨立房:
最多用多半小時車程,如你有pass搭車又免費,但住獨立房在房休息又relax D, D野攤野出來又得,D財物又安全D,去厠所又方便D。如果你醒睡,住大房/膠囊就更大獲:可能真是成晚無得睡。

引用:
原帖由 tsang000111 於 2018-1-29 05:44 PM 發表

一定選獨立房:
最多用多半小時車程,如你有pass搭車又免費,但住獨立房在房休息又relax D, D野攤野出來又得,D財物又安全D,去厠所又方便D。如果你醒睡,住大房/膠囊就更大獲:可能真是成晚無得睡。
我住過膠囊,上面個位上上落落,郁來郁去,我成晚唔洗訓!

自己嘈 + 鍾意返酒店休息再出發, 所以膠囊唔洗諗

但自己又怕酒店同車站距離太遠… 折衷辦法係住啲細站附近… 一係俾貴啲房錢囉, 無計~
(好似樓上咁, 買Pass, 有時可以cover返啲交通費)

引用:
原帖由 tsubomimitsu 於 2018-1-29 06:28 PM 發表

自己嘈 + 鍾意返酒店休息再出發, 所以膠囊唔洗諗

但自己又怕酒店同車站距離太遠… 折衷辦法係住啲細站附近… 一係俾貴啲房錢囉, 無計~
(好似樓上咁, 買Pass, 有時可以cover返啲交通費)
我上次去北九州都有兩晚貪平住鳥棲站附近,唔住博多,有jr pass無所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cepa 於 2018-1-29 03:49 PM 發表

想問假若同一預算,你會揀地點好但要同幾個唔識房友的大房床位,定係地點唔太好但可以住獨立房作住宿?
我本身都算係窮遊,但係情願住遠些少都要住獨立房。
點解唔住東橫inn,又平,5,6,7千円一晚,又乾淨,又大部分近車站。

熱門搜尋: 保安課程 mba 酒店業 補習介紹 私人補習
引用:
原帖由 徐遇安 於 2018-1-29 07:07 PM 發表

點解唔住東橫inn,又平,5,6,7千円一晚,又乾淨,又大部分近車站。
大城市的東橫已不止呢個僨了
而假日前夕好易爆滿。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsang000111 於 2018-1-29 05:50 PM 發表

我住過膠囊,上面個位上上落落,郁來郁去,我成晚唔洗訓!
我比較好彩,住上層,下層果個又冇乜嘢

回覆 引用 TOP

東橫inn 好多時已俾強國人fully booked

熱門搜尋: 去眼袋 香水 醫學美容 豐胸 fitness 美白

回覆 引用 TOP

床位 要慳就慳盡啲

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。