註冊 登入

我是一個手腳冰冷的人

我是一個手腳冰冷的人 E-mail 此主題給朋友

當我每次全身效鬆時
雙手就會好快暖起來
但雙腳一點暖意都沒有
依然很凍即使穿上襪子也無用
昨晚睡在床上全身放鬆
冚一張棉胎一張毯雙腳仍然很凍
有無方法令身體的熱量流到雙腳去

積極的方法: 買張電毡, 問題即刻解決
消極的方法: 繼續博命咁嗌救命, 嗌到全身發熱先好停

雙腳凍算正常(雖然不理想), 很多人都係咁;
上身「唔正常」, 咁易「暖起來」,

上x下y, 奇怪體質, 要問中醫了.

引用:
原帖由 嗌救命 於 2018-1-30 02:28 PM 發表

當我每次全身效鬆時
雙手就會好快暖起來
但雙腳一點暖意都沒有
昨晚睡在床上全身放鬆
係氣血不夠暢通,練太極拳可以得到改善。

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2018-1-30 07:21 PM 發表

積極的方法: 買張電毡, 問題即刻解決
消極的方法: 繼續博命咁嗌救命, 嗌到全身發熱先好停

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2018-1-30 07:55 PM 發表

雙腳凍算正常(雖然不理想), 很多人都係咁;
上身「唔正常」, 咁易「暖起來」,

上x下y, 奇怪體質, 要問中醫了.
上身凍我一定會立即著衫
個人經驗,我平時多在圖書館,去完洗手間洗完手後雙手感覺很凍。
立即坐下來全身放鬆,雙手很快暖起來。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山中高人 於 2018-1-30 09:48 PM 發表

係氣血不夠暢通,練太極拳可以得到改善。
係先天血氣不夠
我要請教我的靜坐老師
是否適合學太極

回覆 引用 TOP

多謝師兄介紹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 嗌救命 於 2018-1-30 02:28 PM 發表

當我每次全身效鬆時
雙手就會好快暖起來
但雙腳一點暖意都沒有
昨晚睡在床上全身放鬆
早上用涼水洗頭,風筒吹乾,睡覺前用熱水浸腳,之後穿上『毛毛鞋』(冬天),這個是禪密功人練習正功法之前的輔助方法,叫【冷敷熱灌】長期堅持,很有利於身體健康的。

真理越辯越明,理性討論既是一種尋求真理的方法也是一種樂趣。
練太極可否改善?
天氣凍啲, 公園啲太極友就全部消失晒咁滯,
好多重係練左幾廿年

既然你有打坐老師, 點解唔打坐呢?
打坐反而可以, 只要每日可以坐到3個小時或以上
唔坐咁耐, 係冇辦法取得突破, 呢個係唔係秘訣的秘訣
你放鬆打坐只能暖手, 因為你坐得未夠耐
寒冷的冬天, 亦可坐到全身標大汗
呢啲係早期現象, 身體會越來越熱, 熱到爆炸, 呼吸越來越急促, 好似人跑緊步咁急促
再過一段時間, 呢種現象就會消失, 等關鍵火位打通後, 就唔會再發熱標汗, 取而代之係全身暖洋洋, 舒服到唔想起身

唔好 意思,漏咗一樣野,你必須搵個有足夠力量保護你的師傅,先好學打坐,否則出問題就求救無門,唔係搵我,揾有德行的法師

引用:
原帖由 lwh168 於 2018-2-1 04:39 PM 發表

早上用涼水洗頭,風筒吹乾,睡覺前用熱水浸腳,之後穿上『毛毛鞋』(冬天),這個是禪密功人練習正功法之前的輔助方法,叫【冷敷熱灌】長期堅持,很有利於身體健康的。
暫時我未敢試住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2018-2-1 05:05 PM 發表

練太極可否改善?
天氣凍啲, 公園啲太極友就全部消失晒咁滯,
好多重係練左幾廿年

既然你有打坐老師, 點解唔打坐呢?
打坐反而可以, 只要每日可以坐到3個小時或以上
唔坐咁耐, 係冇辦法取得突破, 呢 ...
熱到爆炸
有高血壓咪死得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maozeidong1949 於 2018-2-1 05:29 PM 發表

唔好 意思,漏咗一樣野,你必須搵個有足夠力量保護你的師傅,先好學打坐,否則出問題就求救無門,唔係搵我,揾有德行的法師
靈魂出竅
定係撞鬼

回覆 引用 TOP

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。