註冊 登入

想搵過份工但係比個臭X HR留難

想搵過份工但係比個臭X HR留難 E-mail 此主題給朋友

因為家貧,係爸爸過身之後我只係單靠中三學歷就去左M記做(之後都有轉過其他工,大多係服務業,收入OK!)
明白學歷可以改善生活,考IELTS成功有7.5
所以前一年前過左25歲就靠6年工作經驗讀返個HD,
宜家仲未畢業,中間有搵D需要中六以上程度GE工作,
都係服務業,因為都未讀完邊得黎証書!所以就咁帶張學生証當學歷証明!但係對方係有請我!

但上星期見個條臭X HR話「學生証唔等同學歷証明!」我問佢「如果我唔係個間學校學生又點會有學生証」
佢反駁「有學生証唔等同你仲係修讀緊!
我再駁佢「我有成績表証明我仲讀緊完成左SEM3,你唔信我可以打去我學校問有無我呢個人,我無必要為你份工而虛報資料用自己前途黎較飛!
其實學生証上面有我個樣,修讀科目,類型(Foundation/HD/TOP UP) 係同開始修讀年份!都未畢業何來証書?
咁用學生証証明自己係HD學生都係一個學歷証明,呢間公司我都有個朋友係入面做緊,佢都係中三再考副學士
佢見工係IN FULL TIME,當時佢只係完成課程第二日就IN呢份工,無考公開試/IELTS同未有畢業証書都肯請
我IN PART TIME都唔肯請,呢個係咩道理?!

學生証的確唔係學歷證明

引用:
原帖由 蕃薯可樂 於 2018-2-11 12:23 PM 發表

因為家貧,係爸爸過身之後我只係單靠中三學歷就去左M記做(之後都有轉過其他工,大多係服務業,收入OK!)
明白學歷可以改善生活,考IELTS成功有7.5
所以前一年前過左25歲就靠6年工作經驗讀返個HD,
宜家仲未畢業,中間有搵 ...
既然都未畢業,又何來學歷?

引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-2-11 02:59 PM 發表

學生証的確唔係學歷證明
如果學生証唔係証明文件咁點解去戲院睇戲有折?25歲以下學生可以申請學生八達通?

引用:
原帖由 buffalo123 於 2018-2-11 03:23 PM 發表

既然都未畢業,又何來學歷?
係修讀中,佢要我証明我係HD學生,但學院係講明畢左業先會比成績單,而每個sem ge 成績只會係網上個人帳戶睇到,我有當面開比佢睇我最近ge成績單比佢睇,佢話網站可以做假,除非我比埋學生帳戶登入名稱同密碼佢...

引用:
原帖由 蕃薯可樂 於 2018-2-11 03:35 PM 發表

如果學生証唔係証明文件咁點解去戲院睇戲有折?25歲以下學生可以申請學生八達通?
學生證係用來證明學生身份,並不是用來證明學歴。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蕃薯可樂 於 2018-2-11 03:39 PM 發表

係修讀中,佢要我証明我係HD學生,但學院係講明畢左業先會比成績單,而每個sem ge 成績只會係網上個人帳戶睇到,我有當面開比佢睇我最近ge成績單比佢睇,佢話網站可以做假,除非我比埋學生帳戶登入名稱同密碼佢...
你可以話個HR唔禮貎,但無得話佢唔考慮你就一定錯。事實你確實未取得HD學歷,只有中三學歷,而你朋友則是確實已經完成課程,只欠証書,並非完全一樣。

呢個hr技巧不足,其實佢唔想請你,同你講呢個位請夠人咪得囉。

引用:
原帖由 蕃薯可樂 於 2018-2-11 15:35 發表

去戲院睇戲有折係戲院嘅推廣策略,並唔代表佢承認你嘅學歷水平

引用:
原帖由 Demetrius 於 2018-2-11 04:38 PM 發表

呢個hr技巧不足,其實佢唔想請你,同你講呢個位請夠人咪得囉。
其實我極度懷疑呢個hr比人呃過,即使比要身分證証佢都覺得我係用假卡,比工作証明(係合約同每個月糧單兼一位舊公司人事部出ge工作証明!佢又要問我點解唔帶埋銀行月結單黎証明...因為我個名改過,有改名契,但係舊公司做仲係舊名,佢話只要係名唔同左,成份工作証明係無效.....另外順帶一提呢份工佢登出黎係學歷及經驗不拘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 buffalo123 於 2018-2-11 04:15 PM 發表

你可以話個HR唔禮貎,但無得話佢唔考慮你就一定錯。事實你確實未取得HD學歷,只有中三學歷,而你朋友則是確實已經完成課程,只欠証書,並非完全一樣。
意思係我呢世只值中三學歷?咁我呢兩年讀HD咪白費?

有D矛盾。

...........但係對方係有請我!..............

而家HR留難你????

熱門搜尋: 課程 升學 韓文課程
引用:
原帖由 蕃薯可樂 於 2018-2-11 04:57 PM 發表

意思係我呢世只值中三學歷?咁我呢兩年讀HD咪白費?
你HD畢業之後咪有HD學歷。你畢唔到業就梗係白讀。咁顯淺嘅嘢你唔明??

引用:
原帖由 老虎都要翻生 於 2018-2-11 05:15 PM 發表

有D矛盾。

...........但係對方係有請我!..............

而家HR留難你????
我指係之前見ge其他工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 buffalo123 於 2018-2-11 05:18 PM 發表

你HD畢業之後咪有HD學歷。你畢唔到業就梗係白讀。咁顯淺嘅嘢你唔明??
問題係我即使未畢到業都好都掛住hd學生呢個名,明明呢份工係學歷經驗不拘都要搞咁多野

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。