註冊 登入

[貓貓] 貓貓有腎石

貓貓有腎石 E-mail 此主題給朋友

膀光有石,去到尿道塞住,去唔到厠所,醫生建議做手術,但唔想做手術,其實是否做左好d?

引用:
原帖由 薑米 於 2018-2-11 01:33 PM 發表

膀光有石,去到尿道塞住,去唔到厠所,醫生建議做手術,但唔想做手術,其實是否做左好d?
即刻做_,痾吾倒尿,幾日會中尿毒死,而家牠已好痛,以後要改用E生建議排尿糧比牠食,過幾日過年未必有得做手術,快揾即可做手術E生幫牠即做

回覆 引用 TOP

通常鹼性石可以透過處方飲食消除(但唔可以長食,因結石係水分不足導致,長期處方飲食會導致酸性石,只可以做手術),但只限於體積細少,太大粒都係要靠手術

你應該考慮嘅係之後嘅護理,停乾糧,轉濕食,令貓咪不會因身體脫水而重復生結石,唔好為左每日慳少少而傷害貓貓健康因為喺香港睇醫生重貴過食好嘢

要做手術才可以根治

熱門搜尋: children 超聲波 產前講座 親子活動 初生嬰兒 尿片 bb用品

回覆 引用 TOP

貓貓年紀不輕,怕佢開刀辛苦

回覆 引用 TOP

膀光石唔會自己消失
如果係塞住排唔到尿
要做手術
拖得越耐越危險
最懷有機會腎衰竭、爆膀光、中尿毒

你不如諗下佢做完手術之後嘅護理啦

開刀重有望
唔開刀等死

回覆 引用 TOP

需找多個醫生check下先決定嗎?

回覆 引用 TOP

做手術啦 唔似人咁唔會自己好番

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 薑米 於 2018-2-11 01:33 PM 發表

我貓貓剛剛也是尿道閉塞做了通尿手術。不知道你做了超星或x~ray未。。。不過如果未照可以照清楚先。但一定要看醫生,起碼通左先,如果唔係貓貓會好辛苦咁中尿毒㗎

引用:
原帖由 sandy5_5 於 2018-2-12 01:50 PM 發表

我貓貓剛剛也是尿道閉塞做了通尿手術。不知道你做了超星或x~ray未。。。不過如果未照可以照清楚先。但一定要看醫生,起碼通左先,如果唔係貓貓會好辛苦咁中尿毒㗎
已排期做手術
你隻貓貓情況如何?

引用:
原帖由 薑米 於 2018-2-12 02:20 PM 發表

已排期做手術
你隻貓貓情況如何?
尋日剛剛再入院通尿。
可幸係驗唔到晶體唔係腎有事;不幸係發現病因為自發性發炎,即係搵唔到原因,可能因為情緒影響,會番發。
主診醫生及醫生朋友都提醒必須食處方糧,但我的貓貓一直唔肯食。

引用:
原帖由 sandy5_5 於 2018-2-12 05:23 PM 發表

尋日剛剛再入院通尿。
可幸係驗唔到晶體唔係腎有事;不幸係發現病因為自發性發炎,即係搵唔到原因,可能因為情緒影響,會番發。
主診醫生及醫生朋友都提醒必須食處方糧,但我的貓貓一直唔肯食。
處方糧唔好食?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandy5_5 於 2018-2-12 05:23 PM 發表

尋日剛剛再入院通尿。
其實如貓咪吾肯食E生處方糧咪幫佢試吓轉其它糧loa,因分分鍾係隻舊糧食到佢出事的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2meandhoho 於 2018-2-11 03:52 PM 發表

通常鹼性石可以透過處方飲食消除(但唔可以長食,因結石係水分不足導致,長期處方飲食會導致酸性石,只可以做手術),但只限於體積細少,太大粒都係要靠手術

你應該考慮嘅係之後嘅護理,停乾糧,轉濕食 ...
做手術後,有後遺症嗎?

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。