註冊 登入

公司由始至終冇同我遞到mpf張Form

公司由始至終冇同我遞到mpf張Form E-mail 此主題給朋友

話說三個月前大家係到講mpf賺錢 然後我同同事就覺得奇怪點解好似從來冇收倒有關mpf的信 然後打上HR問 同事前前後後打左4次都得唔倒答案 問有冇供又話唔知 供邊間又話唔知 又話冇record 到最後我自己直接打上去mpf到問 HR竟然同我講 話我自己冇交文件去報 (不過我好肯定簽contract時係有填過資料 加上報強積金應該唔係獨立員工的責任) 所以由始至終冇同我地供到
但係明明每個月有扣錢 然後我就再搵倒mpf公司户口 自己打上去問先發現原來冇交到身分證副本所以冇得生效 不過公司又有乜可能冇我地id copy 最後我地total4個人一齊自己交翻所有資料再自己同中銀直接對話 不過所有一直供款係冇得根據自己所選擇的基金而有升覆 只係比翻原本的一值有扣開的錢在account
最sad係HR從來冇再跟進過until now 。。。。。
然後琴日打電話上去想睇下自己mpf有升翻未 因為11月開始已經齊文件 點知個investment scheme係default 我dklm 我好記得自己當日係揀咗高風險 就係咁 呢一年我得果10% 既錢。。。。。。。。。
我依家準備轉工喇
想問下有乜可以做?
又唔係冇供又唔係遲供 我好似冇得入公司

大家有乜高見?

就夠60日HR就會係咁吹要交MPF form比佢搞~ 有出糧紀錄可以去積金局/勞工處???

熱門搜尋: 扁平足 孕婦 失眠
搵積金局幫手

唔想比你過試用?

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-2-12 10:55 AM 發表

就夠60日HR就會係咁吹要交MPF form比佢搞~僙野X糧紀錄可以去積金局/勞工處???
我衰女 半年後先發現 打左上去mpf公司問,佢地話有出過信同打過電話比我公司追 不過冇聲氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2018-2-12 10:59 AM 發表

搵積金局幫手
積金局搵左,但係話佢唔係冇供唔係遲交冇犯法

引用:
原帖由 堅守:]我夢 於 2018-2-12 11:15 AM 發表

唔想比你過試用?
我做左一年 信已遞 翻埋今個月 就係唔撈先唔怕搞佢

熱門搜尋: 結婚對戒 ring 西裝訂造 婚紗晚裝 粉底 耳環 婚宴
引用:
原帖由 葡萄美酒月經杯 於 2018-2-12 10:35 AM 發表

話說三個月前大家係到講mpf賺錢 然後我同同事就覺得奇怪點解好似從來冇收倒有關mpf的信 然後打上HR問 同事前前後後打左4次都得唔倒答案 問有冇供又話唔知 供邊間又話唔知 又話冇record 到最後我自己直接打上去mpf到問 ...
用銀行mpf就有呢d麻煩.,  咩都要去櫃台攪.  老實講, 返工時間邊有可能.
打去熱線.  又轉黎轉去.  無固定人手去跟自己個file.
所以我公司最後轉左去其他非銀行系mpf, 有專人同你跟.  有咩事打比agent就ok.

去MPFA 積金局告佢,

引用:
原帖由 清太崇皇太極 於 2018-2-12 01:04 PM 發表

去MPFA 積金局告佢,
積金局搵左,但係話佢唔係冇供唔係遲交冇犯法

熱門搜尋: 整容 eye liposuction 化妝品 concealer
勞工處又話唔關佢事
積金局又話佢唔算犯法 只可以呻唔好彩

熱門搜尋: 辦公室傢俬 service apartments 洗碗 裝修設計 兒童傢俬 地產公司 保溫袋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 domybest_04 於 2018-2-12 12:30 PM 發表

用銀行mpf就有呢d麻煩.,  咩都要去櫃台攪.  老實講, 返工時間邊有可能.
打去熱線.  又轉黎轉去.  無固定人手去跟自己個file.
所以我公司最後轉左去其他非銀行系mpf, 有專人同你跟.  有咩事打比agent就ok.
重點係我打上HR條女仲好串話你又知你自己有損失?你都仲未拎翻得出黎 一日未拎出黎 一日唔知賺定蝕。 如果你好聲好氣道歉我都冇咁嬲 依家我就想搞佢地

引用:
原帖由 葡萄美酒月經杯 於 2018-2-12 01:11 PM 發表

重點係我打上HR條女仲好串話你又知你自己有損失?你都仲未拎翻得出黎 一日未拎出黎 一日唔知賺定蝕。 如果你好聲好氣道歉我都冇咁嬲 依家我就想搞佢地
咁又係.....自己錯仲要寸寸貢......

引用:
原帖由 domybest_04 於 2018-2-12 01:37 PM 發表

咁又係.....自己錯仲要寸寸貢......
所以就係想睇下有乜野方法可以搞佢地
Sorry都冇say

熱門搜尋: 日韓時裝 crystal 不織布袋 鑽石 帆布袋
引用:
原帖由 葡萄美酒月經杯 於 2018-2-12 10:35 AM 發表

話說三個月前大家係到講mpf賺錢 然後我同同事就覺得奇怪點解好似從來冇收倒有關mpf的信 然後打上HR問 同事前前後後打左4次都得唔倒答案 問有冇供又話唔知 供邊間又話唔知 又話冇record 到最後我自己直接打上去mpf到問 ...
好簡單啫,打去積金局,叫佢地來查,包即刻搞掂。順便打去勞工處話呢間公司無同員工買勞保,等 hr 班人以後仲敢唔敢。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。