註冊 登入

.請問太極拳是應.该這種博擊打洗嗎?.

.請問太極拳是應.该這種博擊打洗嗎?. E-mail 此主題給朋友

有人說太極拳始終都是拳術,有打擊力。也有說沒有借力打力,只有同門才可以.
有空位就打,有虛位也打,有沒借力的位,有機會就打。
打擊能力都是功法,沒有功,沒有法,是打不出力量。
大家不妨看看自己打擊能力有多大,反思一吓,

有得打唔打,可以打唔打,難道等放榜先打,
請找擂臺比試上,有那個打法,完全合乎閣下心目中太極手法,給大家認識,

附件

2018-3-1 03:30 PM

回覆 引用 TOP

我系新手,有D野都系諗唔明。
成日聽D太極師傅聽話唔用力借力;但系又聽講話“逢丢必打”。丢左即冇力頂,對方冇力頂我又點借力打人?“逢丢必打”好似同 “不用力” 有D矛盾。有冇師傅可以解析一下?

要記住 “你們捉一盤棋, 會不會一隻卒都唔使死就贏對方?”
引用:
原帖由 不上不下 於 2018-3-1 05:02 PM 發表

我系新手,有D野都系諗唔明。
成日聽D太極師傅聽話唔用力借力;但系又聽講話“逢丢必打”。丢左即冇力頂,對方冇力頂我又點借力打人?“逢丢必打”好似同 “不用力” 有D矛盾。有冇師傅可以解析一 ...
呢些都是心法, 自己的拳理, 訓練有素, 出手自然, 便得手機會高.
像小巴巴士有自己經營手法而已, 都可以各自塞車(唔夠人打)、也可以去到目的地(用到)

逢丟必打/用力借力, 是鄰居, 未至矛盾.
情景不同便選來用, 可相輔相成、甚至可以有少少重疊.

逢丟必打:
大家黐住不離手(行家), 對方丟, 你便打.   逢丟必打是訓練有素的習慣.
用力借力:
無論對手是不是黐住來, 但你有眼光捉到路, 接來引開對方失位失勢你便打, 時機是「引進落空合即出」也,  你打人用力是「借力打力」(失位送上門, 你何不送佢一程?(含借)).

少少重疊:
逢丟必打時, 間唔中可以「借力打人」的.   如前述, 大家黐住不離手時, 借個頂字一用...... 大家頂住, 你便是拉恆彈弓,
對方一丟, 彈弓便乘著蓄力而放, 便有「借力」成份.

P.S. 上面不是逢丟必打/用力借力的全部, 卻是適合此題的部分

回覆 引用 TOP

有什麼借力打力嗎,全部都是打擊力,有力又打,無力又打,有位又打,冇位又打,吾理你乜七,見倒就打,咁咪叫做同人博拳姐,同烂仔打交有乜分别.
黏粘連随,引進落空,借力打力,都係假,丢那星,人地企係度任你抽咩,功力比你低既就任你打,你估人地死架,所以我有好大問號?希望各位帮忙.

lai
引用:
原帖由 笑看太極 於 2018-3-1 07:00 PM 發表

有什麼借力打力嗎,全部都是打擊力,有力又打,無力又打,有位又打,冇位又打,吾理你乜七,見倒就打,咁咪叫做同人博拳姐,同烂仔打交有乜分别.
黏粘連随,引進落空,借力打力,都係假,丢那星,人地企 ...
笑看太極兄~
咁講真嗰句又真係力量必勝架喎~

回覆 引用 TOP

如果客氣討論,也會跟你解釋,
算啦,費事益你,唔講

熱門搜尋: maternity kid bb 產前講座 bb用品 親子活動
#5的上下兩段的確是兩個極端
世界難撈也

好比..
股票大升唔敢跟買, 貴, 驚佢跌, 股災之相, 歷歷在目
跌左, 平, 唔願買, 百業蕭條, 咦~ 又係股災(完成)之相, 歷歷在目
股票難買也

仍然股場有長勝、陪輸者, 市場也~

仍然有人學到功夫, 江湖也~

回覆 引用 TOP

上下兩段的確是兩個極端

學功夫, 尤其學太極, 古惑拳、聰明拳
上下中間有世界, 尋與悟而已

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ammd 於 2018-3-1 08:49 PM 發表

如果客氣討論,也會跟你解釋,
算啦,費事益你,唔講
如果真係討論你吾會踩太極没有借力打力,從來只見你口口聲聲認自己叻,你識人地吾識去做擋戰牌,真的博擊來講吾會係又打吾係又打,斗力都打,犯了博拳的大忌,開始試探對方實力而随時調整去製定一套應對方法,有紋有路,吾係口心有個勇字,而要避實就虛,有戰略,有戰術,運用粘連擒拿摔撻後發先至,一味靠強對强肯定你吾係太極弟子,吾怪得你踩小一下都吾得啦.

lai

回覆 引用 TOP

請問樓主,大標題係咪打錯字呀?有啲睇唔明!

熱門搜尋: 西裝訂造 不織布袋 情侶戒指 手錶品牌 韓國時裝
引用:
原帖由 太極發燒友 於 2018-3-2 11:40 AM 發表

請問樓主,大標題係咪打錯字呀?有啲睇唔明!
法字錯左,好少上来吾知點改.

lai
https://m.youtube.com/watch?v=JiemyDIPTDg
請看决赛者心聲那一段話.

lai

回覆 引用 TOP

我諗我要重新認識太極。點解太極推手同平時學果D唔同?平時師傅講既棚,捋,擠,按都冇?唔講以為系摔交添?定系我俾D電影電視同太極師傅呃左?

要記住 “你們捉一盤棋, 會不會一隻卒都唔使死就贏對方?”

回覆 引用 TOP

你真的要重新認識一下,摔撻也是太極拳里面的一部份技法,都是借力打力的功夫,不要只知棚捋挤按,更有採列肘靠的打法,摔蛟中没太極的打法,太極中有摔蛟的技法,不要用好象摔蛟這種名詞抵毁太極,太極拳是非常全面的一種拳術.

lai
 31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。