註冊 登入

做中學老師是否一定要教育文憑?

做中學老師是否一定要教育文憑? E-mail 此主題給朋友

大學畢業後, 有申請過中大教育文憑
但唔知點解無回音
做了幾年補習
呢排見學校招聘廣告
心思思想申請
但又知道自己未有教育文憑
都好難說服到校長請自己
但我見中大教育文憑是有兼讀制 for 全職老師
是否可以一邊申請兼讀制, 一邊睇下有無學校請呢?

引用:
原帖由 cathykwo 於 2018-3-9 06:53 PM 發表

但唔知點解無回音
做了幾年補習
呢排見學校招聘廣告
心思思想申請
都好難說服到校長請自己
但我見中大教育文憑是有兼讀制 for 全職老師 ...
冇學校比你實習唔會收你讀part time
讀part time accept offer 時要本身有教席(簽左既contract)/ 做TA嗰間學校個校長肯簽嗰份approval
慳番啲報名費啦
搵左教席先,有offer 就有大學收pgde

回覆 引用 TOP

無話一定嫁
有學校肯請你嘅
你乜都無都得嫁
不過機會好微囉,你的對手
閒閒地都可能有碩士同教學經驗
甚至係現職老師
你覺得自己有咩優勝之處?
不過你唔寄信就實無
寄吓睇有無學校壓價合約咁請你囉
不過相信連面試機會都無啊

回覆 引用 TOP

大把老師無PGDE都有人請之後再讀返
寄左先啦

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

暫時未有要求。

回覆 引用 TOP

我係冇教育文憑入行既
同我同年仲有四個都冇教育文憑既
當中三個已經冇教
我同另一個perm 左

多謝各位意見
我會試下

回覆 引用 TOP

近年做補習但無教育文憑好輸蝕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 msmsmsms 於 2018-3-10 11:31 AM 發表

我係冇教育文憑入行既
當中三個已經冇教
我同另一個perm 左
無教既原因係乜?

引用:
原帖由 louishc 於 2018-4-11 07:21 AM 發表

無教既原因係乜?
唔想教書做第樣

熱門搜尋: 日韓時裝 時裝 ring 情侶戒指 耳環 帆布袋 crystal

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cathykwo 於 2018-3-9 06:53 PM 發表

但唔知點解無回音
做了幾年補習
呢排見學校招聘廣告
心思思想申請
都好難說服到校長請自己
但我見中大教育文憑是有兼讀制 for 全職老師 ...
一般要自行安排到實習先會收你讀 pt pgde

回覆 引用 TOP

之前報都無回音,好可能係覺得你無資格。心思思想申請?為熱誠定為錢先?無熱誠唔好夾硬黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 msmsmsms 於 2018-3-10 11:31 AM 發表

我係冇教育文憑入行既
當中三個已經冇教
我同另一個perm 左
要慶祝吓啦

引用:
原帖由 chess8 於 2018-5-24 06:35 PM 發表

要慶祝吓啦
慶祝人地冇得撈?

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。