註冊 登入

[私樓/唐樓] 樓下投訴我廁所漏水

樓下投訴我廁所漏水 E-mail 此主題給朋友

樓下廁所天花有滲水, 起初管理處話我廁所咸水喉有滲漏,因為樓下牆身有鹽佢用試紙測試顯示係咸水。之後食環署做過色水去水渠測試無事,再交屋宇署做地台測試後話我廁所企缸防水出事,2月頭已發出28日修葺令。
我問過d cf , 話重做防水最好成個廁所拆晒重做,而唔係只做企缸部分。 貴之外仲要工程約一個月, 我地一家要搬出去暫住。 
因過新年加我家有個初生嬰兒(3m) 既關係,真係唔太方便搬出去暫住,所以cf 提議磚隙補英泥加塗層防水,都可以頂到一年,到時亞b 大d 先再大搞個廁所。所以係過年前已經補左英泥同塗防水。
又因為樓下牆身有鹽, 我都唔敢肯定係咪單一問題只係企缸地台防水出事,我都叫左cf 磅咸水喉,磅過話無漏。
今日食環打黎話樓下漏水情況完全無改善,仲係咁濕(都整左快一個月). 叫我再揾人處理維修。
想問如果塗左防水,止唔晒都應該幫到少少掛, 但現在完全無改善,會唔會唔止地台防水層出事?
唔想揾公正行,點先可以揾源頭?
其實我屋企全屋大裝修搬入黎只有4 年,我唔想拆晒個廁所重做完防水都根治唔到問題。謝謝教

樓下有無明水滴出,對上係你邊個位置,有咸水又點解係企缸滲,可否影你咸水來水及大喉走向的相,及企缸維修後的相

熱門搜尋: degree 升學 教育 會計 學英文 tutor

回覆 引用 TOP

廁所重造房水唔使成個月,你問多幾間裝修公司啦。
另外,屋宇署都驗到你地台企缸有漏,咁一定要炒底全做,怕咸水有關咁換埋咸水喉囉。
PS: 你用緊個裝修佬流流地.....建議你唔好再搵佢。

引用:
原帖由 Jabbarc 於 2018-3-13 12:57 AM 發表

樓下廁所天花有滲水, 起初管理處話我廁所咸水喉有滲漏,因為樓下牆身有鹽佢用試紙測試顯示係咸水。之後食環署做過色水去水渠測試無事,再交屋宇署做地台測試後話我廁所企缸防水出事,2月頭已發出28日修葺令。
我問 ...
如試色水都無事,那水一定不是表面渗入的!而且渗了長時間,下層才會滴水!
首先要試看暗藏喉有無事!未必要鑿地台瓦的!

家居大夫  黃師傅

不如停用咸水, 關大制, 睇下是否真係關你事. 

引用:
原帖由 Jabbarc 於 2018-3-13 12:57 AM 發表

我問 ...
師兄,
師傅點樣磅咸水喉?

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:

我問 ...
真自私+不負責任

引用:
原帖由 plaza28g 於 2018-3-13 09:10 AM 發表

如試色水都無事,那水一定不是表面渗入的!而且渗了長時間,下層才會滴水!
首先要試看暗藏喉有無事!未必要鑿地台瓦的!

家居大夫  黃師傅
試色水話去水喉無事,但企缸地台有事。樓下天花D 水唔係滴出黎,係滲出黎,令至天花發霉,假天花生銹。
請問點唔拆磚有check 到暗喉有無事?咸水喉揾cf 磅左話無事喎。cf 係閂咸水喉總制咁磅,個錶無郁過。

做企缸。鋪廁所地磚。邊使成個月呀?比足咪一星期攪掂啦。

引用:
原帖由 Jabbarc 於 2018-3-13 01:00 PM 發表

試色水話去水喉無事,但企缸地台有事。樓下天花D 水唔係滴出黎,係滲出黎,令至天花發霉,假天花生銹。
請問點唔拆磚有check 到暗喉有無事?咸水喉揾cf 磅左話無事喎。cf 係閂咸水喉總制咁磅,個錶無郁過 ...
有ching 問你咩叫磅咸水喉?係咪谷磅呀?你可能係喉漏水,有ching 提意試下在咸水入樓之前閘制關咗佢,過一星期之後樓下會否乾咗好多?如果係就換喉啦!

引用:
原帖由 ck360913 於 2018-3-13 10:16 AM 發表

不如停用咸水, 關大制, 睇下是否真係關你事.?smile_13:
最值得一試

熱門搜尋: 脫髮 保濕面霜 保濕精華 去斑 黑頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ck360913 於 2018-3-13 10:16 AM 發表

不如停用咸水, 關大制, 睇下是否真係關你事.?smile_13:
無錯!如果可以,試下關咸水制先,唔得試埋來水制,最後試下放清屎塔既水,睇下關唔關糞渠事

熱門搜尋: 乳癌 懷孕 口罩 營養師 植牙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigbigbc 於 2018-3-13 12:39 PM 發表

真自私+不負責任
俾著係你點做?有理無理拆晒自己厠所先?

引用:
原帖由 pa123 於 2018-3-13 03:28 PM 發表

有ching 問你咩叫磅咸水喉?係咪谷磅呀?你可能係喉漏水,有ching 提意試下在咸水入樓之前閘制關咗佢,過一星期之後樓下會否乾咗好多?如果係就換喉啦!
試過閂咸水總制一星期, 樓下話無改善喎

熱門搜尋: 髮型 頭髮造型 shampoo 護髮 增髮 甩頭髮
引用:
原帖由 Jabbarc 於 2018-3-13 05:18 PM 發表

試過閂咸水總制一星期, 樓下話無改善喎
呢個POST係2018年3月13日出,你又話已經試左一星期!?

熱門搜尋: 婚紗晚裝 韓國時裝 免費試用
 61 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。