註冊 登入

[討論] 十號風球排名

引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 08:11 PM 發表

天鴿直頭係最強十號啦
如果北眼牆再勁啲分分鐘勁過香港嘅溫黛
1964露比,香港同澳門均強十

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 09:07 PM 發表

市區啲樓咁高
冇咁易沒頂嘅
反而你擔心長洲 鯉魚門 , 仲有杏花邨啲海水會湧入屋吧啦

另外變態啲諗:
其實我想泰培強度+溫黛路徑+2008/06/07雨帶+天鴿式風暴潮直襲香港
不過太黑心.. ...
會好似明曰之後

一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-2 10:14 PM 發表

睇到紅字只可以話珠三角果然係容納唔到泰培級cat5
唔係 係南海根本容納唔到泰培先啱
其實温黛同丁丑打平,氣壓也是940hpa

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 10:24 PM 發表

如果無記錯荷貝在香港200公里內達185km/h,而有紀錄上最強是露比的195km╱h,如果荷貝或露比行最破壞路線,有可能是破紀錄的風王!
1964露比令香港同澳門均強十真少有

戰前的強十也奇怪

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 typhoonalex 於 2018-4-2 10:35 PM 發表

露比中心氣壓得960hpa 但中心風力195咁高?你唔會懷疑有問題嘅咩?
仲有溫黛中心氣壓950hpa 但係有超颱強度?
俾盡佢中心氣壓940hpa 十分鐘平均風力俾180就差唔多

HT8193

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-4-8 10:11 PM 發表

我唔知道你所指東北眼牆「唔掂」嘅意思。但從雷達圖上,我估你想講嘅就係眼壁缺口,而該缺口大約在08:55出現,不過之後到09:25開始有所收復(似乎仍然在增強),所以如果天鴿北移,我只答你可能與溫黛相近。
唔掂係指啲雨帶
你見天鴿襲澳果陣啲雨量就知咩事啦 (同溫黛襲港嘅雨量比差天共地)
所以天鴿就算北移都唔會勁過溫黛

熱門搜尋: 銀行估價 借貸 汽車保險 投資 外匯
HT8193
我認為200年内有強於温黛,荷貝入珠港口的台風也不出奇

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-4-8 11:40 AM 發表

從圖片可見,最強的眼壁集中於天文台以南30公里,今次天鴿在天文台之西南偏南約60公里處掠過,可見其結構相當緊密,假如只接近10~20公里,仍然只有離島、港島南部、大嶼山「食正眼壁」,市區風力未算最勁。
十分同意

回覆 引用 TOP

50年代have strange typhoon

熱門搜尋: 頭髮稀疏 髮尾油 膠原蛋白 生髮 甩頭髮 激光脫毛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-12 08:02 PM 發表

唔掂係指啲雨帶
你見天鴿襲澳果陣啲雨量就知咩事啦 (同溫黛襲港嘅雨量比差天共地)
所以天鴿就算北移都唔會勁過溫黛
温黛944hpa是史上香港第二低

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-4-12 11:58 PM 發表

我認為200年内有強於温黛,荷貝入珠港口的台風也不出奇
我反而想知係咪有cat5正面吹襲過香港

HT8193
引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-13 06:24 PM 發表

300年前可能有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AV493 於 2018-4-13 06:24 PM 發表

應該冇

長揸好股必勝!

回覆 引用 TOP

天兔track same as 1995 Kent
if 西多少少可入50km ,just like1999 maggie

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。