註冊 登入

[討論] 澳門懸掛風球標準一討

引用:
原帖由 商界消失的腳毛 於 2018-5-16 01:46 AM 發表

咁之前貝姬得STS都九號點解釋?
講得無錯,我都唔知氣象局有冇將佢評為颱風,但後來在天鴿報告裏面將貝姬降為「強烈熱帶風暴」,咁講法宜家嘅氣象局不承認要掛九號風球?

回覆 引用 TOP

宜家新標準話,澳門各站錄得十分鐘平均風速嘅風力指標,就可以掛。

何謂「澳門各站」?
a)澳門每一個站都需要達到此指標
b)澳門其中一站錄得便可
c)另有指標,「講一套,做一套」好似前局長馮瑞權,屢次遲掛甚至拒掛

熱門搜尋: 銀行估價 借貸 汽車保險

回覆 引用 TOP

澳門必须改善排水

毒果打手漢奸走狗pk死,死全家,绝子绝孫
一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!

回覆 引用 TOP

天鸽應早一小時掛九号波

一眾反中亂港者如此吹捧雙學三子,無所不用其極地炮製糖衣毒藥,支持上訴庭重判東北13子及雙學3子!!
引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-19 12:22 AM 發表

天鸽應早一小時掛九号波
我都同意,我諗果陣時候馮局長只睇到實測風速來懸掛風球(或許在家中遙控掛波),對於結構緊密嘅颱風並不適合。

同埋從雷達圖上可見,09:30眼壁開始接近澳門路氹,到10:30眼壁橫過路環氹仔,到11:00眼壁亦都橫過澳門半島。最終去到11:30馮瑞權肯掛十號風球時,路環氹仔均進入風眼區。

熱門搜尋: 美容 去斑 黑頭

附件

2018-5-20 12:39 AM

補充,我無記錯11:30澳門都好似進入風眼區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-5-20 12:39 AM 發表

我都同意,我諗果陣時候馮局長只睇到實測風速來懸掛風球(或許在家中遙控掛波),對於結構緊密嘅颱風並不適合。

同埋從雷達圖上可見,09:30眼壁開始接近澳門路氹,到10:30眼壁橫過路環氹仔,到11:00眼壁亦都橫過澳門半島。最終去到11:30馮瑞權肯掛十號風球時,路環氹仔均進入風眼區。 ...
呢條友用錄得既風速先決定掛風球,咁同用部電腦掛風球有乜分別?

引用:
原帖由 DemonGod 於 2018-5-20 12:04 PM 發表

呢條友用錄得既風速先決定掛風球,咁同用部電腦掛風球有乜分別?
查實喺12:35九澳(海拔約27米)平均風速為 125.6km/h(陣風亦有168.8km/h),馮局長還要等10分鐘先掛九號風球。

去到11:25友誼大橋南站(海拔約40米)平均風速為 157km/h(陣風都有189km/h),最終於11點30分懸掛十號風球。

(假設以海拔40米為指標)
原先06:00都只有6級風力,但去到08:20左右開始有8級風力,隨著佢逼近09:50開始有10級風力,到受眼壁吹襲10:25開始有12級風力,之後更於11:20開始有14級風力。

香港前台長林超英先生話馮局長在天鴿襲澳當日已盡力喎,但襲澳時短短一個半鐘就已經由10級風力急速增強至14級風力,證明只用實測並唔work。

引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-5-20 12:41 PM 發表

查實喺12:35九澳(海拔約27米)平均風速為 125.6km/h(陣風亦有168.8km/h),馮局長還要等10分鐘先掛九號風球。

去到11:25友誼大橋南站(海拔約40米)平均風速為 157km/h(陣風都有189km/h),最終於11點30分懸掛十號風球。

(假設以海拔40米為指標)
原先06:00都只有6級風力,但去到08:20左右開始有8級風力,隨著佢逼近09:50 ...
呢個前林台長當然明白馮台長,因為大家都係實測多過預測去掛風球

引用:
原帖由 DemonGod 於 2018-5-20 12:45 PM 發表

呢個前林台長當然明白馮台長,因為大家都係實測多過預測去掛風球
我覺得林台長好過佢,起碼無人傷亡

熱門搜尋: 鑽石 結婚 化妝學校 結婚對戒
引用:
原帖由 mountain1745 於 2018-5-20 12:49 PM 發表

我覺得林台長好過佢,起碼無人傷亡
香港好彩啫,佢任內冇天鴿般既颱風直吹香港

回覆 引用 TOP

林台長整左「世紀強三」出黎,黑格比又遲上八,所以同風水權一樣咁衰

引用:
原帖由 商界消失的腳毛 於 2018-5-21 03:58 PM 發表

林台長整左「世紀強三」出黎,黑格比又遲上八,所以同風水權一樣咁衰
十分同意,不然早就下台,最衰是八九十年代的岺柏

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 04:07 PM 發表

貝姬事件?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nklj1 於 2018-5-21 04:07 PM 發表

我唔係好明,你所指係咪貝姬事件?我先唔囉80~90年代台長作對比,因為科技水平並不如現今。

再睇前台長林超英嘅語氣、態度等的確覺得佢喺2006年派比安事件上無晦意,但起碼肯迎合民意,改成為「8中4」嘅標準。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。