註冊 登入

見工見到灰...又俾人壓價• 經agent介紹係咪易入d? 同薪金高d?

見工見到灰...又俾人壓價• 經agent介紹係咪易入d? 同薪金高d? E-mail 此主題給朋友

我因為生完小朋友冇做野一排、出去見左有6份工、好多都入到第2至第3輪面試せ但最後又得個吉! 都五知係米覺得我脱左節怕我跟唔上工作上d野~ 我有考慮想愠 agent幫手· 但又比agent食水 好唔抵! 大家可以比意見我嘛? 

人]中介幫你搵埋工,又唔係直接收你錢,就算食水都好應該

agent dog 入黎發表下啦

回覆 引用 TOP

其實中介公司係食僱主錢唔係食你錢,幫你計糧做admin work 難度白做?如果工作適合咪試做囉,你無蝕㗎。

引用:
原帖由 blueslady 於 2018-4-13 07:50 AM 發表

其實中介公司係食僱主錢唔係食你錢,幫你計糧做admin work 難度白做?如果工作適合咪試做囉,你無蝕㗎。
講得無錯, 完全正確.

回覆 引用 TOP

你有咩水可以比人食?

熱門搜尋: mba 海外升學 日文

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浪漫女生 於 2018-4-13 12:54 AM 發表

我因為生完小朋友冇做野一排、出去見左有6份工、好多都入到第2至第3輪面試せ但最後又得個吉! 都五知係米覺得我脱左節怕我跟唔上工作上d野~ 我有考慮想愠 agent幫手· 但又比agent食水 好唔抵! 大家可以比 ...
你咪吊7怇

狗會在我腳下
大細掌於手中
哪個再敢多說話?

夷平狗會是誰?
哪個可以稱霸?!
誰人戰績高過孤家?!

高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫!
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇?!

回覆 引用 TOP

其實都係見了6份, 唔多, 搵埋agent多d選擇都好~ 不過自己經驗就唔好的多

引用:
原帖由 浪漫女生 於 2018-4-13 12:54 AM 發表

我因為生完小朋友冇做野一排、出去見左有6份工、好多都入到第2至第3輪面試せ但最後又得個吉! 都五知係米覺得我脱左節怕我跟唔上工作上d野~ 我有考慮想愠 agent幫手· 但又比agent食水 好唔抵! 大家可以比 ...
經agent搵工係間公司比錢, 唔係你比錢,
所以唔洗擔心食水問題

回覆 引用 TOP

樓主你其實想找那種工那種agent? 
如果你當那些外判公司是agent, 佢地接job, 然後由外判公司雇用你,那佢地確會食水。願者上釣,自己看條件合適與否去接受。
但如果你說的是一般人事agent 或headhunter 之類佢地應只會收雇主錢,而且係佢幫雇主請到人後收某一個數,例如一個月兩個月人工作報酬,理論上佢地甚至有誘因幫員工爭取高點人工,因為佣金會多了。

引用:
原帖由 hkhotdog01 於 2018-4-13 01:59 PM 發表

樓主你其實想找那種工那種agent? 
如果你當那些外判公司是agent, 佢地接job, 然後由外判公司雇用你,那佢地確會食水。願者上釣,自己看條件合適與否去接受。
但如果你說的是一般人事agent 或headhunter 之類佢 ...
而家已經好少有一兩個月工資介紹費比job agents....

引用:

我因為生完小朋友冇做野一排、出去見左有6份工、好多都入到第2至第3輪面試丶但最後又得個吉! 都五知係米覺得我脱左節怕我跟唔上工作上d野~ 我有考慮想愠 agent幫手· 但又比agent食水 好唔抵! 大家可以比 ...
你應該都係搵admin工啫。。。好易搵放心

經agent人工一定低,羊毛出在羊身上

回覆 引用 TOP

引用:

我咪又係!

回覆 引用 TOP

引用:

歐美滋公司?

回覆 引用 TOP

我見左超過成年工(大約100份)都冇請.有D公司仲離譜.去見文員叫你做保安.去見廚房叫你做文員.見活動助理又叫你見護理員.咁努力都只被人叫廢青.讀完毅進無啦啦整毅進文憑出嚟.難道真係要攞綜援?

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。