註冊 登入

請問咁樣炒人有無犯法?

請問咁樣炒人有無犯法? E-mail 此主題給朋友

話說我朋友間公司尋日炒左佢, 但出手段連一個人通知金都唔洗比, 詳細如下:

HR同我朋友入左房, 佢就講話佢做唔到野,又乜又物咁, 之後就話要炒佢

HR: 嗱, 你話自己上個月今日辭職, 我就比封reference letter你好睇d(話下之意係屈我個fd既一個月通知金)

我朋友: 但我無辭職喎...

HR:咁份reference letter就寫炒友架啦

我朋友基於唔想花左份cv, 就接受左賤種HR既仆街手段, 其實佢咁樣做有無犯法? 拎reference letter黎威脅人地份通知金!

引用:
原帖由 小蔥頭 於 2018-4-13 05:07 PM 發表

話說我朋友間公司尋日炒左佢, 但出手段連一個人通知金都唔洗比, 詳細如下:

HR同我朋友入左房, 佢就講話佢做唔到野,又乜又物咁, 之後就話要炒佢

HR: 嗱, 你話自己上個月今日辭職, 我就比封reference lett ...
問勞工處??

你朋友自己簡,自己簽,人地又跟足黎賠...

gg了

叫佢問勞記,叫人老作早一個月辭職

回覆 引用 TOP

你朋友自己簽左................蝕晒

熱門搜尋: 化妝學校 wedding 結婚 情侶戒指

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小蔥頭 於 2018-4-13 05:07 PM 發表

HR: 嗱, 你話自己上個月今日辭職, 我就比封reference lett ...

回覆 引用 TOP

為左份reference letter就跪低,你想點...
引用:
原帖由 小蔥頭 於 2018-4-13 17:07 發表

回覆 引用 TOP

簽左就代表自己妥協,表面無犯法..

OFFICE 工?

同佢講,勞工處見
辭職信辭職email有無?無,即係屈,叫個HR洗定8月15

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
炒咪炒。如果少過半年,有咩所謂⁇

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 堅守:]我夢 於 2018-4-14 08:58 AM 發表

OFFICE 工?
幫佢唔到...OFFICE工, 做左都2年幾, 所以份letter對佢黎講好重要, 但佢都會去勞記問下

引用:
原帖由 堅守:]我夢 於 2018-4-14 08:58 AM 發表

OFFICE 工?
幫佢唔到...OFFICE工, 做左都2年幾, 所以份letter對佢黎講好重要, 但佢都會去勞記問下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mybeloved 於 2018-4-14 12:50 PM 發表

同佢講,勞工處見
辭職信辭職email有無?無,即係屈,叫個HR洗定8月15
佢話個HR引導佢,

HR: 你話自己一個月前今日辭職, 就寫你係自己走

佢: 但我無辭職喎...

引用:
原帖由 baobaobaobaobao 於 2018-4-13 05:51 PM 發表

你朋友自己簡,自己簽,人地又跟足黎賠...

gg了
佢簽左自己一個月前離職, 事實上係HR引導佢咁做, 佢公司亦無賠通知金比佢

皮幾野封ref. 唔俾就罷就…我會話你等我諗下,再入去用電話錄音

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。