註冊 登入

返工 vs 考車牌

返工 vs 考車牌 E-mail 此主題給朋友

我老豆上年叫我學車,於是報左 HKSM,9月 pass 左筆試,定左今年 5月 考路試

今年3月頭揾到工(小弟第一份工),其中一個目的係儲 300 小時以畢業

第一次同第二次學車在星期日,冇影响,
但5月有2次係星期六早上, 考試星期一早上,昨天同老細講上午请假,下午補返,佢话点解唔可以下午學,跟住唔理我

我老豆同我講,叫我学車/考試日就唔返

我應該
1) 推遲考試 (1 - 2年後),繼續返工
2) 如期學車+考試,唔理老細

請問我應怎樣做?

thx

P.S 其實我自己傾向(1),
   但老豆同我講趁而家得閒去學車,遲d同佢一齊駕車返鄉下
   學車應該讓返工,返工行先?

Thnaks

回覆 引用 TOP

梗係返工緊要d啦
學車對你黎講根本無迫切性,改上堂時間或者遲d學有咩所謂

引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-4-15 10:44 AM 發表

梗係返工緊要d啦
學車對你黎講根本無迫切性,改上堂時間或者遲d學有咩所謂
其实我都認同你的看法

我仲有8次学車(包1模擬考試+1獨立訓練),其他5次(星期六/日下午,可以去)应照原定計劃上埋?定同運輸處改期後再调? HKSM d 堂好似要今年內完成

謝謝

引用:
原帖由 TomTomac 於 2018-4-15 10:59 發表

其实我都認同你的看法

我仲有8次学車(包1模擬考試+1獨立訓練),其他5次(星期六/日下午,可以去)应照原定計劃上埋?定同運輸處改期後再调? HKSM d 堂好似要今年內完成

謝謝
改左考試先,然後再調幾時上堂

回覆 引用 TOP

推遲考試

回覆 引用 TOP

但係我應該點同老豆講? 佢成日話細公司唔洗理@@

我問左,一改期就 12月尾考,會唔會到時又請假?

引用:
原帖由 TomTomac 於 2018-4-15 01:51 PM 發表

please help

回覆 引用 TOP

大個仔啦,唔駛事事問老豆。

你自己權衡輕重後再作決定吧。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」

回覆 引用 TOP

係囉,點解學車唔可以改星期六下晝或星期日?

熱門搜尋: 護髮 頭髮 頭髮護理
引用:
原帖由 TomTomac 於 2018-4-15 13:51 發表

唔講或者直接話你已經將考車改期,你係大人,唔需要每樣野都要問準阿爸阿媽先做

到你份工遲d做定左,要請假就唔係咩特別事

引用:
原帖由 1324354657 於 2018-4-15 07:55 PM 發表

係囉,點解學車唔可以改星期六下晝或星期日?
其实有8次學車
1次 星期一晚上
5次 星期六下午/星期日
2次星期六上午(我下午會返公司繼續工作)

引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-4-15 08:23 PM 發表

唔講或者直接話你已經將考車改期,你係大人,唔需要每樣野都要問準阿爸阿媽先做

到你份工遲d做定左,要請假就唔係咩特別事
反而做定请假易d?

引用:
原帖由 TomTomac 於 2018-4-15 08:25 PM 發表

其实有8次學車
1次 星期一晚上
5次 星期六下午/星期日
2次星期六上午(我下午會返公司繼續工作)
不過我都唔明,果d星期一至五學車嘅人唔使返工?

引用:
原帖由 TomTomac 於 2018-4-15 20:26 發表

反而做定请假易d?
當然

熱門搜尋: bb children bb奶粉 DHA bb用品 maternity 陪月員
引用:
原帖由 Erikson338 於 2018-4-15 08:30 PM 發表

當然
唔會反而愈多野做?

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。