註冊 登入



打印

[頒獎禮] 【金像獎】秋生「掌摑」成龍「中國電影」論 全場靜默…

本主題由 KaMTsK 於 2018-4-17 04:40 PM 關閉

【金像獎】秋生「掌摑」成龍「中國電影」論 全場靜默… E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
【金像獎】秋生「掌摑」成龍「中國電影」論 全場靜默…



最佳編劇獎的頒獎嘉賓,係黃秋生。

一字不刪:
「各位午安,好多謝金像獎俾呢個機會我企喺度,再同大家見面。

香港嘅步速好快嘅,如果有一個人喺某一個範疇裡面,消失咗兩三年,咁就,好多人都唔知佢係乜水。所以容許我趁呢個機會介紹下我自己先下。

我中文名叫黃秋生,意思即係話,雖然黃咗喇,但係喺秋天嘅時候仲有生命跡象咁解(全場大笑),即係好似香港電影咁,好有生命力。

我嘅職業,係一個waiter。waiter係電影藝術入面一個專有名詞,意思即係等待者咁解,唔係侍應。咁我等咩呢?等埋位啦等工作啦等 運到啦。

咁有陣時,我係一個actor,actor又唔係解作行動者咁解,佢係解作演員咁解。

但係其實我嘅真正身份,係一個編劇。我上個禮拜同一個老友傾開,話寫劇本最重要嘅元素係咩呢?第一個係出人意表,另一個元素係情理之中,意料之外。

咁我話,出人意表同意料之外咪同一樣嘢囉?佢話唔係,有少少唔同嘅。出人意表係你估唔到嘅,情理之中,意料之外就係,好合理,但你又估唔到。

例如呢,出年仲有冇香港電影呢?嗱,呢個就出人意表,你估唔到0架下。但情理之中,意料之外呢,就係,喂,我哋年年都有香港電影喎,好合理吖!係咪呀?」
-------------------------------
大家應該仲記得,早排有個政協,大大聲喺北京話,再冇香港電影,又指香港地道電影市場狹窄,「只有一種電影,叫『中國電影』」此人今晚出席香港電影金像獎。唔知佢代表緊中國電影,定香港電影?

黃秋生一番言論,鏗鏘有聲。台下有咩反應?

一片靜寂。

好勁,秋生哥係香港兒子,响现今嘅香港難得有敢言的人,尤其是偽人圈D所謂大哥,唔係刷大6鞋就係強姦女藝人就最叻,而家香港娛樂圈真係不知所謂



實用相關搜尋: 娛樂 電影 藝人 工作 電影 娛樂 香港
提示: 違規內容已被屏蔽
成蟲個仆街仔教人High草被公安拉,同一時間自己身為中國禁毒協會代言人,都幾能諷刺,不過佢有神工護體,所以已經練到臉皮厚過馬騮屎忽!





黃抽生影弟落寞折墮幾慘情,錯過內地電影市場爆炸黃金時段


實用相關搜尋: 電影 電影
[隱藏]
有啲擔心黃生嘅安危






香港電影早死Q左 成班老野晌度自我安慰


實用相關搜尋: 電影 電影 香港
睇噃成蟲這幾年所拍的中國電影, 毎況愈下, 生於斯長於斯, 是否要為香港電影出多幾分力?


實用相關搜尋: 電影 電影 香港
入唔到中國市場真係死路一條





提示: 違規內容已被屏蔽
我的至愛
991, 3377

[隱藏]
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
香港所有辦學團體必需共同建立教師政治取向資料庫,只供校長和校董查閱
回來反應只有「一片靜寂」
咁當時秋生哥咪柒到⋯⋯ 跟住點呀



熱門搜尋: 西裝訂造 化妝學校 結婚
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
[隱藏]
提示: 違規內容已被屏蔽
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。