註冊 登入

刻薄+變態老女人,唔好中招做呢間野

刻薄+變態老女人,唔好中招做呢間野 E-mail 此主題給朋友

唔知係咪擺呢個位,不過開post寫住先驚大家中招!

呢間野係中環做投資既,office hour8:30-19:30,但永遠19:30唔會走到(冇ot補水,d人鬥磨爛蓆唔走)

見工果陣要你十項全能識英文普通話同

未出哂寫埋先

熱門搜尋: 借貸 股票即時報價 私人貨款

回覆 引用 TOP

越識多野越好,見工安排左但唔confirm,星期五問多次係咪星期一見工佢唔覆,星期日突然先話聽日得。咁都算,到出offer果時突然壓價(佢講自己檔野好賺錢),咁我推左個offer,佢就加返比我,不過第13個月糧要下年分兩次出,即係做埋下年先出到上年第13個月糧。

返工先勁,有個恃住做得最耐管數既老女人成日發癲話人阻佢泵奶食飯放工湊仔。佢超難相處,但凡老細叫我做既佢都係位大大聲態度差唱反調。(冇計,呢間野turnover太勁,佢做得3年已經叫全公司最耐,d野要問佢,我唯有好聲好氣)不過佢真係癲癲地,遲到又食飯食兩個鐘日日嗌好忙將d野比哂人做仲話阻佢泵奶湊仔!

明明我唔係under佢,佢指我去pack箱搬野,電話響爆哂我聽緊訂緊機票,門鐘響佢坐門口隔離都唔會理,連管理處看更都睇唔過眼踩入黎叫佢起一起身出黎交帶兩句請洗冷氣既野。

佢自己做唔哂唔想做既野就全部塞比我,我訂野比同事飲同食,佢就話d野訂咁少又唔岩胃口之類但百佳果d野冇貨。我拆完箱搬去丟佢就恥笑我”比我就冇咁得閒我會叫清潔呀嬸幫我丟‘

但明明係佢指我做,做完又笑我。
老細開會冇預佢佢搵我出氣話我唔發email邀請佢,自己衝入老細房篤背脊。

總之極混亂,我入去做文件野,明明話d濕碎野幫下手,結果我入左去之後一星期都係做呀嬸,reception,admin拆箱pack箱,聽電話斟咖啡。自己既事完全唔洗指意有時間做,仲比個女人呼呼喝喝話:以前邊有你呢個位架,咪又我自己做!

不過佢同隔離果個講以前佢都係指個男仔0靚仔做,嚇走左人。而家擺款指新人做。琴日佢放假我忍唔住唔做起身走,呢間野都癡線。

仲有好多難頂野唔講太深入,d員工車輪轉咁走,大家求職小心。

引用:
原帖由 台灣泛黃的工人 於 2018-5-13 01:20 PM 發表

呢間野係中環做投資既,office hour8:30-19:30,但永遠19:30唔會走到(冇ot)

見工果陣要你十項全能識英文普通話同 ...
幾$人工先??

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2018-5-13 01:48 PM 發表

幾$人工先??
寫幾錢都冇用啦
佢最後都會壓價同埋冇hr既。
佢見工果時同我講其他人讀既大學係出左黎做野先讀,又挑挑剔剔人見識唔夠

引用:
原帖由 台灣泛黃的工人 於 2018-5-13 02:19 PM 發表

寫幾錢都冇用啦
佢最後都會壓價同埋冇hr既。
佢見工果時同我講其他人讀既大學係出左黎做野先讀,又挑挑剔剔人見識唔夠
咁,佢仲叫你上去見?反映,無乜人申請呢份工~

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2018-5-13 02:34 PM 發表

咁,佢仲叫你上去見?反映,無乜人申請呢份工~
我係second in果陣佢同我講其他candidates...佢意思都好多人申請既。所以我希望大家唔好中招。實在太恐怖,問到清清楚楚佢要做d乜佢都知我以前做d乜,但入到去完全唔係果回事。我撇s左架喇,都係提提大家。

回覆 引用 TOP

新手覆唔到大家pm....
公司名唔開喇,第一日返工簽左水蛇春咁長守則,費事比人告。
貼士係間野係置地附近咁上下啦。

*講多少少: Pack箱呢d額外野做係人情唔做係道理,我比個上司暗示:你要cheerful d,因為我份appraisal包埋你地唔開心。
真係癲癲地,pack箱斟咖啡行路都要笑咁呀?
間野完全唔make sense! 幫佢格哂價話要慳機票酒店錢,我介紹自己個好好既travel agent比佢地,佢地嫌慳得少,咁你指定搭某間,平極有限啦。當我開航空公司?
我諗我下手會仲慘,因為每次一有人走d野就儲,儲到臨deadline就即刻叫人返工清左佢,猛催新人快d快d。冇頭冇尾冇交帶一開工就自己死掂佢。冇人理你架。

回覆 引用 TOP

辦公室政治

引用:
原帖由 異域強勁的鞋抽 於 2018-5-13 06:53 PM 發表

辦公室政治
一來啦。二來係刻薄

回覆 引用 TOP

唉!女人上司,十個九個都......gg

熱門搜尋: 補習社 bba 情緒病 興趣班
引用:
原帖由 異域強勁的鞋抽 於 2018-5-13 07:12 PM 發表

唉!女人上司,十個九個都......gg
唔係under佢先惡頂。老細指意佢睇數。一到6點就發癲趕住泵奶湊仔喎,變相等佢交帶既野就一日拖一日,第二朝又發脾四話你手腳慢做乜唔做。不過佢唔會走啦,佢霸住哂咁多野。成間野得10個人都攪到咁複雜。

回覆 引用 TOP

超人工來架bo

引用:
原帖由 電梯勇敢的希望 於 2018-5-13 08:02 PM 發表

超人工來架bo
係喎,唔怕蝕底幫手頂下都唔係老馮。仲要人著得靚見得人但叫你去長沙灣送件。有速遞又唔用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣泛黃的工人 於 2018-5-13 01:20 PM 發表

呢間野係中環做投資既,office hour8:30-19:30,但永遠19:30唔會走到(冇ot)

見工果陣要你十項全能識英文普通話同 ...
其實佢請你做咩post? 公司好細㗎咩?有幾多人㗎?

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。