註冊 登入

公屋男的優勢

本主題由 nc99999 於 2018-5-14 04:56 PM 移動

公屋男的優勢 E-mail 此主題給朋友

原則上 大多數囡睇公屋男 以10-20k收入 唔會揀 但其實係有爆發力既潛質股

以專業人士 30-40k 黎講

如果係租樓住既話 咁佢已經有50%收入攞黎交租了 剩返10-20k 其實同搵10-20k 既公屋男冇任何優勢可言

但公屋男只需要10% 收入係交租

已經相等租樓果個30-40k 現金流

5年後 大家一樣條件儲蓄

30-40k 連白表居屋都未必合資格 因為入息上限超左

公屋男 已經草到居屋首期 仲可以用綠表抽居屋 抽唔到 都可以用綠表買二手居屋

而30-40k 租樓果個 仲依然幫人供緊樓

即係話 公屋男一早就贏在起跑線上

30-40k 專業人士 由於入息高 只能寄望私樓 但私樓唔一定有9成按揭 要草首期 難上加難 公屋果個綠置居可以做到9成半按揭

即係幾年時間已經可以係業主

租樓既30-40k 依然繼續幫人供樓

我諗唔到公屋邊度有得輸?

除非30-40k果個已上車 否則 一定輸比公屋仔 

之但係班港女只睇眼前 睇唔到長遠

見人住公屋 得10-20k 人工就睇唔上眼

但30-40k 如非業主 租緊樓果d 係一d優勢都冇 仲要輸添

收入不代表一切 收入高支出大 已經冇用

收入低 但差唔多冇支出 你仍然可以係低收入累積資產

30-40k果個 要草首期 就要訓劏房

10-20k果個 住公屋輕輕鬆鬆就草夠首期

公屋男就係潛在爆發力既升值潛力股

租樓男 就算專業人士30-40k收入 都係泡沫股 因為佢地支出高 又冇政府政策支援

白表都未必夠資格申請居屋

私樓壓則門欖又高 400萬樓唔一定有9按

仲有 30-40k入息 應該年紀有返咁上下

還款期 由30年 25年 20年 年紀越大 還款期就批唔到咁長 需要草首期就更加多

公屋男 係有閒錢先考慮置業

租私樓男 唔置業就幫人供樓

我就諗唔到而家環境 公屋男仲有得輸?

點解個話題明明係情情愛愛,但成日講有樓無樓講條件?窮人思想加自卑心態嘅分析

引用:
原帖由 喵喵S 於 2018-5-14 04:26 AM 發表

點解個話題明明係情情愛愛,但成日講有樓無樓講條件?窮人思想加自卑心態嘅分析
原則上 香港地 愛情同麵包係掛勾的

最少 主流價值觀一定係!

而你擁有既財富多少 同你係

公屋.居屋.私樓 仲大關係過你月入幾多

除非你收入over 60-70k 否則 10-40k 其實好睇你有冇公屋

你唔係以為一個專業人士月入得果30-40k下話?!
公屋男打飞支又一傑作

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2018-5-14 04:00 AM 發表

原則上 大多數囡睇公屋男 以10-20k收入 唔會揀 但其實係有爆發力既潛質股

如果係租樓住既話 咁佢已經有50%收入攞黎交租了 剩返10-20k 其實同搵10-20k 既公屋男冇任何優勢可言

30-40k 連白表居屋都未必合資格 因 ...
你忽略左收入同個人能力掛鉤 低收入 俾你中六合彩 依然係低收入 港女正正相反睇埋將來 高收入有能力之人上位大機會快人一步 樓主不如話小學畢業唔再讀書出黎打工 慳學費早十年做野 儲一大筆錢win在起跑線上

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2018-5-14 04:00 AM 發表

你諗女已經諗到瘋了,留番D低質女比你個公屋男慢慢溝,揾一兩萬交幾千蚊租不是問題,問題係你比起嗰啲搵三四既人無前途,成世都做草根,條女跟住你會餓死

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2018-5-14 04:40 AM 發表

除非你收入over 60-70k 否則 10-40k 其實好睇你有冇公屋 ...
唔否認有關連但有樓就一定有女咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天際靜 於 2018-5-14 04:52 AM 發表

公屋男打飞支又一傑作
笑咗

引用:

我淨係知以你咁嘅數口同眼界,連低質港女都識計數過你。

錯處甚多唔逐一列舉。先講一樣嘢:

兩個都係三十零歲仔,三十零歲仔何來有公屋?即係黐屋企人住。

既然可以黐屋企人住,咁點解處於同一個比較下嘅「專業人士」一定要出去租個兩萬嘅單位?

揾四萬,租兩萬,係,現金流變到同揾得兩萬嘅公屋仔一樣,但已經多咗間四正兩房高層市區樓。而且獨居。

公屋仔黐屋企人住,間房(假如有)係木材間出嚟,完全冇隔音。左鄰右里個個街坊裝,阿伯阿婆南亞人。

你用黐屋企人公屋仔嚟同獨居私樓專業人士比,然後恥笑人「現金流變到同公屋仔」一樣?

只能講人確係有層次之分。連腦部構造都大有分別。

引用:
原帖由 一夜白頭 於 2018-5-14 04:54 AM 發表

你諗女已經諗到瘋了,留番D低質女比你個公屋男慢慢溝,揾一兩萬交幾千蚊租不是問題,問題係你比起嗰啲搵三四既人無前途,成世都做草根,條女跟住你會餓死 ...
而家銀紙貶值成咁,揾四萬都唔好意思講出嚟啦。某啲揾一兩萬嘅社會低層公屋仔,居然敢攬住老豆老母間公屋出嚟吠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大陸不沽 於 2018-5-14 04:54 AM 發表

你忽略左收入同個人能力掛鉤 低收入 俾你中六合彩 依然係低收入 港女正正相反睇埋將來 高收入有能力之人上位大機會快人一步 樓主不如話小學畢業唔再讀書出黎打工 慳學費早十年做野 儲一大筆錢win在起跑線上 ...
錢夠洗就得。眼界同品味更重要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天際靜 於 2018-5-14 04:52 AM 發表

公屋男打飞支又一傑作
等睇佢俾人插足廿版。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2018-5-14 04:40 AM 發表

除非你收入over 60-70k 否則 10-40k 其實好睇你有冇公屋 ...
贊成。向下流吧。住公屋做贏家吧。買樓同收租呢啲輸蝕嘢等其他人做得架喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 喵喵S 於 2018-5-14 04:26 AM 發表

樓市正在懲罰緊幾班人。

第一班係貪心睇錯市錯誤沽空自住嘅人,抵撚死。

第二班係猶豫不決或懶醒錯過入市時機嘅人,抵撚死。

第三班係自己無用、淨係識怨天怨地怨政府、成日望公屋望六合彩望有層樓喺天跌落嚟嘅人,完全係抵撚死。

引用:
原帖由 阿華留言 於 2018-5-14 06:52 AM 發表

等睇佢俾人插足廿版。
你都差唔多佔左一版

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。