註冊 登入

空白期太長點解釋

空白期太長點解釋 E-mail 此主題給朋友

中年轉行
之前兩份都做咗超過十年..
舊年九月轉咗份工,做咗半年..今年二月無做..
其實比人炒..但最後當自己離職..寫咗辭職信但即走
所以唔會有任何工作證明...得份合約...
所以寫CV 時無寫呢份工...當空白期算
家下搵工....因為空白期太長....見工試過話要照顧屋企人老人家..但HR唔多信
有工見但無回音...家下點算好...
份工做得半年...根本唔會有離職證明...過兩日有份工見..
點回答好....求助各位

I am middle age and had 10-month 空白期 and is still able to find a job. 

I told them I got a very serious flu last year and needed a few months to rest. After that , I did some travels. 

Some of my previous jobs also 唔會有任何工作證明...得份合約...
no problem.  

引用:
原帖由 ProCC 於 2018-5-16 01:22 PM 發表

中年轉行
家下搵工....因為空白期太長....見工試過話要照顧屋企人老人家..但HR唔多信
份工做得半年...根本唔會有離職證明. ...
休息下照顧家人,呢個理由好合理,請你的唔會問,不請你問到打破沙盤都唔請。通常問到打破沙盤都係勁長氣又無下文的公司,不用介意。

其實我同情呢位師兄嘅經歷,我八十後也算中年,離職我覺得好正常,只係覺得啲HR心理上唔平衡。香港地每個人家有長者小孩,需要照顧這合理解釋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrhappysayhello 於 2018-5-16 01:28 PM 發表

休息下照顧家人,呢個理由好合理,請你的唔會問,不請你問到打破沙盤都唔請。通常問到打破沙盤都係勁長氣又無下文的公司,不用介意。
well said

回覆 引用 TOP

一係用屋企有事吧!其實ching之前2份工都做了10年,得1份半年又ok嘅

回覆 引用 TOP

1. 返鄉下照顧老母
2. 幫屋企人(兄弟姐妹)睇住盤生意
3. 受傷/重病果D最好唔好亂用, 如果叫你俾醫生證明就煩。再者, 對方HR可能會覺得, 你咁弱, 請左你會唔會成日請病假嫁?

巴西是一個人口超過一億, 而又足球發展利害的國家

在這個討論區裡經常會有些人用繁體字或口語罵香港人, 但當你反問他們是那裡人時, 他們都不敢回答你的。

回覆 引用 TOP

師兄 我同你差唔多 我空白期超過兩年 我都係要照顧家人 我照直講
但係一樣仲搵緊工

94.19Mbps
42ms

回覆 引用 TOP

照講只做了半年冇要求拿ref letter lor. 洗乜兜,越兜越撚衰

熱門搜尋: 補習社 bba 情緒病

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-5-16 01:27 PM 發表

I am middle age and had 10-month 空白期 and is still able to find a job. 

I told them I got a very serious flu last year and needed a few months to rest. After that , I did some travels. 

Some of m ...
10月好閒啫。。。又唔係喪失工作能力。。。

驚就驚有人有料過你。。。

呢啲所謂空白期嘅野根本冇乜特別

引用:
原帖由 wtfbro 於 2018-5-17 10:00 AM 發表

10月好閒啫。。。又唔係喪失工作能力。。。

驚就驚有人有料過你。。。

呢啲所謂空白期嘅野根本冇乜特別
有幾個月真是病到喪失工作能力
是否空白期是問題,不是視乎你怎想,是視手每個 HR 怎想。

引用:
原帖由 christ201430 於 2018-5-17 10:12 AM 發表

有幾個月真是病到喪失工作能力
是否空白期是問題,不是視乎你怎想,是視手每個 HR 怎想。
哦。。。咁所有嘢都係視乎HR/老細怎樣想不是視乎你怎樣想嘅。。。

回覆 引用 TOP

反而想知點解做半年俾人炒..
如果要炒應該未過試用就炒啦

回覆 引用 TOP

如果唔係敏感行業,咪話休息下陪屋企人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ProCC 於 2018-5-16 01:22 PM 發表

中年轉行
份工做得半年...根本唔會有離職證明. ...
其實你cv唔算花,你直接照講半年果份唔啱做仲好喇!

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。