註冊 登入

文職有飛蚊症想轉行同拎長期服務金!

文職有飛蚊症想轉行同拎長期服務金! E-mail 此主題給朋友

本人未夠30歲,但在同一間公司做了超過5年,大約在2年多前眼睛出現飛蚊,曾到過專科醫生檢查。醫生說你都係少接觸電腦同手機較好,但我每天工作都要接觸電腦,面事實上眼睛經常對住電腦又令我很不舒服。

想請問各位巴絲,我可否叫醫生寫一封證明信證明我永久不適合目前的工作,從而領取長期服務金及立即離職。

另外,亦想問如果做左呢一步,將來是否即使好番都不能再從事文職工作呢,謝謝

你可以問下既, 不過唔知醫生肯唔肯幫你寫, 同埋唔接觸電腦都無咩文職做到, 一係轉售貨員, 但cashier就做唔到, 或者再睇下, 加油呀, 身體緊要, 今個月都有招聘日, 有機會睇下
https://www.recruit.com.hk/activ ... re.aspx?adid=FMI001

回覆 引用 TOP

deleted..

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。

回覆 引用 TOP

未夠30歲你就諗呢D野啦. 重有30年你捱呀.

有冇巴絲可以幫下手呀?

熱門搜尋: 韓國女裝 免費試用 手錶品牌 耳環 結婚對戒 ring
賭波神人

回覆 引用 TOP

有醫生証明的話,你可以即時離職唔使賠錢,長期服務金你做夠5年可以全數拎走。不過都係係MPF,公司供個PART度扣返,其實無多到錢,只不過係有筆錢可以唔駛等到65歲就用得。

引用:
原帖由 賭波神人 於 2018-6-12 01:50 PM 發表

本人未夠30歲,但在同一間公司做了超過5年,大約在2年多前眼睛出現飛蚊,曾到過專科醫生檢查。醫生說你都係少接觸電腦同手機較好,但我每天工作都要接觸電腦,面事實上眼睛經常對住電腦又令我很不舒服。

想請問各位巴絲,我可否叫醫生寫一封證明信證明我永久不適合目前的工作,從而領取長期服務金及立即離職。

另外,亦想問如果做左呢一步,將來是否即使好番都不能再從事文職工作呢,謝謝 ...
你眼睛出現大量飛蚊

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。
引用:
原帖由 fwho 於 2018-6-12 04:04 PM 發表

有醫生証明的話,你可以即時離職唔使賠錢,長期服務金你做夠5年可以全數拎走。不過都係係MPF,公司供個PART度扣返,其實無多到錢,只不過係有筆錢可以唔駛等到65歲就用得。 ...
有冇做文職既巴絲打試過?

賭波神人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rabbit13 於 2018-6-12 04:12 PM 發表

你眼睛出現大量飛蚊
有時會影響工作

賭波神人
引用:
原帖由 rabbit13 於 2018-6-12 04:12 PM 發表

你眼睛出現大量飛蚊
有時會影響工作

賭波神人

回覆 引用 TOP

同自己份強積金對沖,我唔明佢點解係都咁想攞長期服務金,柒頭一個!

熱門搜尋: 加拿大升學 情緒病 普通話課程 韓文課程 mba bba diploma
轉行做地盤啦 一般不用接觸電腦及手機

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
關咩事, 我廿幾開始有飛蚊, 現在36, 日日對住電腦20個鐘, 
你唔注意望, 係唔覺的

引用:
原帖由 賭波神人 於 2018-6-12 01:50 PM 發表

另外,亦想問如果做左呢一步,將來是否即使好番都不能再從事文職工作呢,謝謝 ...
我中學既時候有,但依家返而少有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 okamandy 於 2018-6-12 18:46 發表

同自己份強積金對沖,我唔明佢點解係都咁想攞長期服務金,柒頭一個!
exactly
攪一大餐得個桔

回覆 引用 TOP

51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。