[狗狗] <轉貼> 牛蜱的認知

<轉貼> 牛蜱的認知 E-mail 此主題給朋友

牛蜱又稱壁蝨;是侵害狗狗的害蟲之一:
屬於蜘蛛綱的一種節肢動物。由六腳幼蟲從卵孵出後吸食血液,然後變成八腳蛹,蛹也吸食血液,然後變成八腳成蟲。每一成蟲於適當環境下可產卵三、四千個,卵孵化成幼蟲爬上犬身上吸血,經脫皮成蛹,再變成蟲;因生命力強故即使不吸血,也可存活多時,不易根除。如大量蟲體同吸血,則會造成急性貧血。此蟲亦為一些疾病的病媒,嚴重威脅犬隻健康。

危害:
1.刺咬受傷,除造成痛癢不安外,並可以引起各類蠅類幼蟲症的感染。
2.吸血,導致貧血,營養不良。
3.媒介傳染病毒,立克次體,細菌和原蟲病。
4.壁蝨麻痺症:壁蝨咬宿主時注入毒素,使宿主產生麻痺症狀,尤其是後腿,然後漸漸上升終至全身麻痺。

治療:
藥浴,除去身上壁蝨。
環境消毒。

外寄生蟲驅蟲原則:
1.雙管齊下,犬與環境同時進行驅蟲。
2.驅蟲藥劑均有毒性,請遵照獸醫師指示使用,以免中毒或無效。

寄生於狗狗身上的蜱主要有血紅扇頭蜱、二棘血蜱、長角血蜱、草原革蜱和微小牛蜱等。
血紅扇頭蜱
雄蟲體長約2.7∼3.3 mm ( 包括假頭 ),寬約1.6∼1.9 mm。雌蟲末吸血時體長約 2.8×1.6 mm ( 包括假頭 )。為三宿主蜱,其形態特征是:有肛後溝,盾板無花斑,有眼,假頭基呈三角形,氣門板呈逗點狀。雄蟲腹面有肛側板。
二棘血蜱
雄蟲體長約1.96 mm ( 包括假頭 ),寬約1.26 mm﹔雌蟲末吸血時體長約2.38 mm ( 包括假頭 ),寬約1.40 mm。
長角血蜱
雄蟲體長約2.10∼2.38 mm ( 包括假頭 ),寬約1.29∼1.57 mm﹔雌蟲末吸血時體長 2.52∼300 mm ( 包括假頭 ),寬約1.57∼1.75 mm。
二棘血蜱和長角血蜱屬於血蛔屬三宿主鮮。其形態特征是有肛後溝,盾板無花斑,無眼,須很短,第二節外展,超出假頭基之外。假頭呈矩形。
草原革蜱
雄蟲體長約 6.2 mm ( 包括假頭 ),寬約 4.4 mm﹔雌蟲飽食後體長約 17 mm ( 包括假頭 ),寬約 11 mm。為三宿主姆。其形態特征是有肛後溝,盾板上有銀灰色花斑,有眼,須肢粗短,假頭基呈方形,氣門板呈卵圓形或逗點形。
微小牛蜱
蟲體長約 1.9∼2.4 mm ( 包括假頭 ),寬約 1.1∼1.4 mm,體中部最寬﹔雌蟲末吸血時體長約 2.1∼~2.7 mm ( 包括假頭 ),寬約 1.1∼1.5 mm,飽食後蟲體達 12.5 ×7.8 mm。此蟲無肛溝,盾板無花斑,有眼,假頭基呈六角形,氣門板卵圓形。
如果您的愛犬有搔癢、甩頭或咬尾巴動作,您就應該經常幫牠檢查它的腳趾縫、耳朵、肛門四周,以確定牠的身上是否遭受蜱類夾帶攀爬或寄生。如發現蜱類時,切勿用手擠破牠,因為牠的體內有各種病原體。
消滅犬隻身體上的牛蜱,可以用手捕捉,或用煤油、凡士林油類塗於寄生部位,使其窒息後拔除。切勿用手擠破牠,因為牠的體內有各種病原體。拔出牛蜱時,應使牛蜱身體與狗狗的皮膚成垂直地往上拔,以免牛蜱蟲口斷落在犬體內,引起局部炎癥。捉到的牛蜱,應立即殺滅。另外,可用 0.1% 辛硫磷、0.05% 蠅毒磷、1% 敵百蟲、0.5% 毒殺芬、0.5% 馬拉硫磷或 0.05% 地亞農等葯液進行噴灑、葯浴或洗刷,均能殺死狗狗身上的牛蜱。

吸血前的牛蜱,身體仍是扁平

我隻狗狗有丫 點算丫??
我捉左幾隻 好大隻

引用:
原帖由 卍金剛卍 於 18/4/07 21:07 發表
我隻狗狗有丫 點算丫??
我捉左幾隻 好大隻
有無用frontline plus/ revolution 呀?
如果用左 d牛b一吸血就會死.

你用把室梳 梳走d牛b先啦. 如果梳唔走, 就用x士林 查上d牛b 等它們無氧氣 屙死它們
如果可以剷毛 你會方便d找它們出來.
沖個涼 再找d 好似frontline的噴劑 噴隻狗...
仲有要洗狗袋, 用1:49漂白水洗地 過水...

我想咁樣可以殺死它掛

我狗狗中過牛b毒
話說有日佢唔精神, 發燒, 帶佢睇vet, vet估佢係中牛b毒, 最驚係怕d毒素令佢貧血, 抽左d血化驗, 好在勉強ok, 食藥就ok了
但就搵唔到真兇, vet話狗狗滴左frontline, 牛b都有可能咬到佢, 不過咬完會死之嘛~
好在有滴藥水咋~ 我同狗狗一齊匭架!

引用:
原帖由 Dr9901 於 18/4/07 23:40 發表
我狗狗中過牛b毒
話說有日佢唔精神, 發燒, 帶佢睇vet, vet估佢係中牛b毒, 最驚係怕d毒素令佢貧血, 抽左d血化驗, 好在勉強ok, 食藥就ok了
但就搵唔到真兇, vet話狗狗滴左frontline, 牛b都有可能咬到佢, 不過咬 ...
最煩係要它"咬"左先死, 果時可能已經生左蛋了

引用:
原帖由 mirage_zz 於 2007-4-19 01:13 AM 發表

最煩係要它"咬"左先死, 果時可能已經生左蛋了
我都好怕丫
傻b佢經常係草地玩 我捉左6隻啦
重好大隻
有傷口
你pm我 教我點做丫
唔識用咩正.....

引用:
原帖由 卍金剛卍 於 19/4/07 01:49 發表

我都好怕丫
傻b佢經常係草地玩 我捉左6隻啦
重好大隻
有傷口
你pm我 教我點做丫
唔識用咩正.....
用d噴的frontline  噴左個身 同手腳先
咁d室 同牛b 唔會爬上去

吓! 用左 frontline 都會被牛蜱咬? 唔好嚇我呀! 我隻狗新年時中過牛蜱熱, 攪到好大鍋, 要輸血至救番條命. 而家出街仲幫佢帶埋牛蜱帶添! 好怕佢會再中招, 但又唔忍心困佢喺屋企唔俾佢出街

牛蜱帶 我隻狗狗有帶加
一樣有囉

引用:
原帖由 aw51 於 19/4/07 17:36 發表
吓! 用左 frontline 都會被牛蜱咬? 唔好嚇我呀! 我隻狗新年時中過牛蜱熱, 攪到好大鍋, 要輸血至救番條命. 而家出街仲幫佢帶埋牛蜱帶添! 好怕佢會再中招, 但又唔忍心困佢喺屋企唔俾佢出街
no 係唔噴 有機會被牛b咬 而中牛b熱
每個月都要用防牛b的 product e.g. frontline plus   咁牛b咬到狗狗 會死
想牛b唔爬上身 要用埋 ”噴” 果隻frontline 噴手腳 同身

我淨係用 frontline plus 滴頸咋!無再噴手腳,因為醫生話唔需要,滴頸已經足夠, 如果太多的話怕佢會中毒.

引用:
原帖由 aw51 於 20/4/07 09:57 發表
我淨係用 frontline plus 滴頸咋!無再噴手腳,因為醫生話唔需要,滴頸已經足夠, 如果太多的話怕佢會中毒.
狗狗唔去草叢緊係唔使噴啦..而且唔去草會好d tim
用 frontline plus 滴頸<--d牛b一樣會爬上身, d牛b會跟住隻狗一齊返屋企架

噴手腳 只要唔可以噴好多 就得啦 

最慘隻衰野淨係鍾意去水塘散步, 而且仲鬼咁鍾意 "捐" 草叢添, 所以都幾擔心

如果怕有牛b 帶左返屋企, 可以用咩清潔呢?

我就係食飯時睇左...
不過帶得狗仔出街就有機會遇到ga..

我隻狗狗星期日去左郊外玩,返來沖洗見到有一隻牛蜱就同佢清除,估唔到一隻就中招
星期日晚仲好好地,點知星期一晚就開始冇胃口,又唔飲水,又唔想行,淨係要睡,身上開始有d皮膚有一片片紅印,
星期二又係咁,見到尿液顏色好黃,仲發覺佢有d慶,知道佢好似發燒,在網上看看都估佢有機會中左牛蜱熱,
星期三見到阿笨巳經行到浮下浮下,立刻帶左佢看獸醫,
驗過血話佢白血球偏低,就知道佢中招,好彩發現得早,因為白血球指數巳經得返30左右,遲多兩日就會開始器官衰竭,
醫生話要留院兩日

伸延閱讀
 44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。