打印

分享惠東海濱溫泉

分享惠東海濱溫泉 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
上星期去左惠東海濱溫泉hea 左兩日


依個溫泉幾好唔錯, 好既地方分別係個價錢, 交通, 環境, 同新 , 有充夠時間你hea。

價錢方面- 你可以分別係永東 同中旅book 自由行套票 平時星期日 - 四 , 兩個人價值係hk 7百幾 , 星期五-六 係 中旅 hk 916, 永東 hk 936, 包香港至  惠東海濱溫泉來回車票, 高級溫泉雙人房一晚, 兩位早餐, 溫泉任浸 。以依個價錢對比其他溫泉, 有少少超值 。

交通方面 - 由香港經沙頭角關,原車直接去到海濱溫泉,都係2個幾 - 3個鐘。 好方便, 係香港, 分別可以係 西灣河嘉亨灣, 灣仔中旅, 旺角金雞廣場, 沙田, 同粉嶺上車, 回程差不多一樣, 係 唔停旺角, 改係九龍塘落。感覺有少少唔係好似返左大陸玩甘 !!

環境幾好同設施幾新 - 空氣幾清新, 遠離繁囂鬧市,個溫泉有少少在深山曠野之間個個feel!! 岩岩 9月份至正式開業, 要去就快。大陸d 保養, 大家都知去到邊 。 另一方面遠離繁囂鬧市亦都有個唔好處, 就係離開溫泉想出去自己行下, 有少少難度, 都唔係唔得, 要酒店幫你call 車攞。

有充夠時間你hea - 因為我係粉嶺上車個時間都係9:45分, 連過關, 係關口等上落車, 去到溫泉都係12點幾, 第二日架車係溫泉開2:30pm, 返到粉嶺5:00pm 都未夠。如果你真係去純浸溫泉, 名副其實浸到皮都甩 !!

唔好處主要有兩個 - 1 是食物水準不是太好, 只可以講合格, 無咩驚喜, 2 會有好多團去, 需要係合適時間去浸, 避開d 人多時間。

酒店另外設施有 - 按摩中心, 保健沐足 , KTV, 歌舞大廳, 荼藝館.............唔知重有無等等( 其他)

參考網址
http://www.hbwq.com.cn/file/about.asp



因為自由行去, 有d 野會重覆, 主要分開左唔同篇章
首先分享下 一d 基本圖片先, 好睇相 ......................................



未睇相先睇下張地圖, 對個溫泉渡假村有個初部了解先



酒店算係正門掛 !!




有個假山, 比你地d 遊客影下相


我地就係坐依架屬於香港既巴士往返




別墅房, 裹面分別有 兩房一廳 同三房一廳比你選擇






酒店房reception




酒店房既環境, 記住房入面係無雪櫃架 !!!


有個露台


可能新, d 冷氣好強 !










溫泉介紹




夜晚食宵夜既地方, 可以係度 BBQ




依樹都有幾多庭園設計裝飾




除左浸溫泉, 重有d活動同表演睇既


KTV, 歌舞大廳


美容都有, 大家有無興趣試下 !!


商店營業到凌晨12.00, 如果唔記得帶泳褲, 可以係樹買 !! 都係20蚊人仔已經有交易, 不過你敢唔敢著又你另一件事 !!


依張地圖好似清楚少少


待續.................................................

[ 本帖最後由 小飛飛01 於 2007-12-9 04:54 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: 美容 Spa 酒店 設計 食物 香港 交易 按摩

TOP

thx....bbq 是幾多錢?show 幾多錢? toilet 是企缸還是浴缸?


實用相關搜尋: Spa

TOP

回覆 #2 sayurili 的帖子

包爐$100一個包醬料、叉及炭(可坐8-10人),食物大概$35/位,個show是免費的但只是週末先有,廁所有d係企缸有d係浴缸





TOP

引用:
原帖由 廣東省酒店套票 於 2007-12-4 04:22 PM 發表
包爐$100一個包醬料、叉及炭(可坐8-10人),食物大概$35/位,個show是免費的但只是週末先有,廁所有d係企缸有d係浴缸
廣東省酒店套票,

你都好熟喎, 你係咪開旅行社假 , pm 我你d 公司聯絡電話, 我重有好多廣東省d 溫泉未去。價錢岩咪幫親下你攞 。



實用相關搜尋: Spa 旅行 酒店 電話 食物 廁所

TOP

[隱藏]
依度有間酒家, 如果唔黎住坐車出去食, 基本上一日三餐都係依樹食, 除左食宵夜同 BBQ 係隔離個所謂大排檔食。
我感得食物水準一般, 唔會比你太大驚喜。記住點菜時講明少油少鹽, 如果唔係好似唔駛錢甘, 變左客家口味 。

間餐廳叫做北海漁村




有D 海鮮比你叫下, 價錢都唔算貴, 可以接受


入面幾大


因為係樹食足3餐, 影左D 可以接受既菜比大家睇下
依碟唔講, 大家都知 !!


自製回鍋肉, 個味度OK, 不過D 肉好肥 !!


新鮮蝦白灼就唔駛介紹好唔好咪 !! 個炒花甲唯一覺得幾好既菜 。


乳鴒都可以接受


依個鐵板大腸亦可以接受


早餐都算OK, 不過全部都係中左。不過原來你如果無早餐飛, 都係比15蚊人民幣一位, 所以要求唔好甘高啦 !!








最後就係介紹下溫泉,

佢話就話有70幾個池, 我數極都數唔到 !!

不過溫泉區都幾大, 有一百幾拾人都唔係好迫。
想影相, 被d員工好有禮貌話唔比影, 甘就係外圍影下當交代比大家。不過我後來見到d 人都係入面影 !! 算啦, 或者我都有接受過少少公民教育既 !!

溫泉分別有 有海龜、珍珠、螃蟹、海豚、海螺、魚療等特色海洋溫泉;有中藥、香茶、香酒、香木、薄荷等養生溫泉;有夏日冰霧溫泉、以色列死海漂浮溫泉、火山深海礦泥浴等四季特色溫泉;還有各類兒童歡樂溫泉谷、衝浪、漂流、高空噴射泉等睇下你地喜歡玩咩 。

以我去完既經驗, 最好去到唔好甘心急去浸, 因為個個時間有好多團係度, 自己係自由行 就唔駛同人迫。最好人走你就去, 所有我就等到4點幾d 團走得7788至浸, 到7,8點至食飯, 休息下 9點幾, 又等黃昏黎d 團走哂至浸, 第二日早上都係早少少浸, 10點鐘度d 團開始黎就走 。甘你自然就唔會覺得有好多人架啦  !! 大家不防試下 依個時間表 !!

浸溫泉既建築物入口




先睇下張地圖, 唔好蕩失路


有部份既溫泉池有上蓋, 唔怕日哂雨淋


唔多作解釋自己去意會 下 !!!



















好全卷完, 多謝各位!!!
又要計劃下下次去邊樹啦 !!



實用相關搜尋: Spa 教育 餐廳 食物 人民幣 影相

TOP

回覆 #1 小飛飛01 的帖子

waiting for u to tell us more about it


實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 guewhat 於 2007-12-5 12:20 AM 發表
waiting for u to tell us more about it
你想知咩 ??



實用相關搜尋: Spa

TOP

Did u been to the 海龜島??
do u know how can I go there from the hotel? Is it easy to go out to eat or visit the town such as the "古城"??
Can I use hk$ inside? Do i need to change some RMB before I go?
hahe So many question.
Thank you so much






TOP

回覆 #4 小飛飛01 的帖子

sorry小弟還未有pm工能


實用相關搜尋: Spa

TOP

[隱藏]
火山深海礦泥浴要另外收費嗎? thx....見到你影的炒花甲賣相都不錯,how much?


實用相關搜尋: Spa

TOP

THANKS FOR SHARING..
我呢個星期六都會去浸溫泉.不過係去南昆山



實用相關搜尋: Spa
2011-9-11~15 911回歸東京之旅...簡單分享
http://www.discuss.com.hk

TOP

我都想去


實用相關搜尋: Spa

TOP

睇睇先~~~支持支持






TOP

Brother, how much had you spent?


實用相關搜尋: Spa
Edbraz

TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 sayurili 於 2007-12-5 12:00 PM 發表
火山深海礦泥浴要另外收費嗎? thx....見到你影的炒花甲賣相都不錯,how much?
火山深海礦泥浴要另外收費的 !!花甲 20蚊人仔 1斤 (10兩)



實用相關搜尋: Spa

TOP

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。

10.0.1.11