胃部問題討論專區

本主題由 藍衣 於 2014-9-2 11:30 PM 提升
引用:
原帖由 sea0200 於 2011-7-31 10:34 PM 發表
有次食野食得太飽之後
最近食完野成日有胃氣
搞到成日想嘔咁 ,唔敢食太多,但係有時食少少又黎過,好煩
食"胃XU"都無用
最近買左隻叫"enzyplex " 既消化酶藥
食完係可以舒緩胃氣問題,但可以長期服用嗎 ...
係咪你食野太急速,將空氣食埋落肚??
基本上你隻藥係酶,唔係其他化合物.所以呢類蛋白質食落肚係無事既,長時間食正常就無影響的.

引用:
原帖由 ☆晞晞★ 於 2011-8-1 12:39 PM 發表
係咪你食野太急速,將空氣食埋落肚??
基本上你隻藥係酶,唔係其他化合物.所以呢類蛋白質食落肚係無事既,長時間食正常就無影響的.
THX~
我係一個好易有胃氣既人,所以而家食野都唔敢食太飽
而且我唔得可樂,每次飲完必有胃氣
好似D胃氣永遠都排唔完咁,飲少少都唔掂

有慢性胃炎的人可吾可以分享下自己既歷程同埋點樣斷尾呀??因為小弟都有咁既問題

回覆 632# 的帖子

可能身體酵素唔夠, 試下飲下酵素, 睇下會唔會好啲

我個胃唔舒服左好耐,成日都有胃氣、作嘔、嘔胃氣…
有時辛苦到連街都落唔到,呢2日仲有d發燒…食野同飲水都想嘔又無胃口食野!
想問下睇急症可唔可以快d照到胃鏡?
同埋係咪一定要照胃鏡先知咩事?
仲有,有無照過胃鏡ge人可以講下個過程(因為我聽人講,個過程好痛苦)
同埋幾錢照一次?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:
原帖由 小紫薰 於 2011-8-8 11:40 PM 發表
版主,我有喺呢度留言,但我又心急想問、但冇人覆先自己開post問啫!你又del我個post,又叫返我黎呢度留言有乜用?真係好過份lo!!

版規係咁,樓主都係做返自己既責任.我記得你話過大陸醫生話你寄生蟲感染,有無認真檢查過??

見你比人DEL左我答多你一次啦~你既情況我兩個月前試過,連嘔左一星期瘦左10磅,本身都以為自己死得嫁啦~急症,私家,專科,中醫都睇過~
1.睇急症可吾可以快D照胃鏡?
除非你有黑便/摸到有硬塊,吾係吾會幫你照~抽血就會既,如果你好擔心想快D知咩事就去私家照吧
2.係咪照胃鏡先知咩事?
照落個胃到係準確D知道咩事,但有時照完胃鏡都吾知自己有D咩事既~不過我個人建議照左穩陣D
3.照胃鏡過程
我去浸會照既,咁你入到去做胃鏡個室你好快就訓左,自己都吾知~醒左個姑娘講先知做完~好舒服,不過就比較貴囉~公立醫院呢...我媽照過,我個人覺得就真係超辛苦= =噴D痳痺野落喉嚨,比粒上痛藥你食就插枝野落你個口到...過程就10分鐘左右啦~之後你坐陣休息下就走得(會作嘔個D既)
4.照一次幾錢?
私家既2000以上吧~公立既,免費吧
胃病吾係兩三日可以好快嫁,我病左2個月都仲未好返~我E家就中西合璧黎醫,效果都OK既,我自細就幾相信中醫~如果你想試下可以PM我...我廢事係到好似賣廣告咁

引用:
原帖由 ☆晞晞★ 於 2011-8-9 20:10 發表

版規係咁,樓主都係做返自己既責任.我記得你話過大陸醫生話你寄生蟲感染,有無認真檢查過??
無呀!因為當時我係食得多魚生果d先有蟲…依家我都已經無食魚生果d野,諗住隔左咁耐唔會再有呱!

引用:
原帖由 TMC@ 於 2011-8-9 20:25 發表
見你比人DEL左我答多你一次啦~你既情況我兩個月前試過,連嘔左一星期瘦左10磅,本身都以為自己死得嫁啦~急症,私家,專科,中醫都睇過~
除非你有黑便/摸到有硬塊,吾係吾會幫你照~抽血就會既 ...
我噚日去左A&E睇,個醫生話我又無痾黑屎/血尿…所以唔需要照胃鏡。
佢話我唔係胃炎,只係可以我個胃比正常人消化得慢加上食無定時先胃氣脹…叫我試下少食多餐,希望有幫助。

另外,醫生話我點解幾日都未退燒…可能係我本身個胃唔舒服再加上有d上呼吸道感染,所以先搞到依家樣樣都好唔哂!
佢開左止痛退消藥、止咳藥水同一樽中和胃酸ge藥水俾我。
噚晚食左一次之後,個胃明顯係好左好多…
但如果都仲係無改善就要去抽血驗…但就真係未去到一定要照胃鏡咁嚴重。

引用:
除非你有黑便/摸到有硬塊,吾係吾會幫你照~抽血就會既 ...
補充,噚晚睇完…食左一次藥之後,感覺上真係無咁辛苦!但都有係好似有d想嘔…

我想問下各位有胃病ge人,有咩食物同飲品需要戒丟呢?!

引用:
多謝你d資料先…我都有聽講過私家照雖然貴,但有麻醉藥訓醒就照完。
但我之前睇新聞,話曾經有個男人就係因為做全身麻醉照胃鏡而死左…搞到我好驚!
但去政府照,過程又好辛苦…聽講話你點辛苦、點想嘔都唔會理你!
我又唔想因為怕過程辛苦而照唔到,但又無咁多錢去私家照…搞到我都唔知點簡好!

1.其實如果有黑屎/血尿個時就真係好嚴重....加上佢同你做左D咩檢查就咁斷症呢???
2.其實小食多餐的確會係對個胃好,可以一試~
3.其實吾係太嚴重既話係吾係一定要照胃鏡既,照左係更加準確知咩事,同埋自己會安心D
4.西醫既藥係治標..多數可以舒緩到你D不適症狀~但我個人覺得真係吾可以長期依賴~自己既進食更重要.
好多野要介嫁,野飲既,凍飲,奶茶咖啡,汽水,有檸檬既野(如果你係胃酸過多的話),濃茶都吾得...食物我淨係介酸辣..豆類..牛肉同煎炸我都會偷食D
5.麻醉藥就真係要靠麻醉師既功力~但其實風險吾大,同埋你要講自己會吾會對麻醉藥敏感..咁其實都OK既..我自己都係全身麻醉~政府就..堅係辛苦...佢又吾會吾理你既...比粒止痛上嘔既藥你食囉= =其實冇話一家要照既,你情況吾係去到太差既話都可以吾洗照住,我個人經驗+感覺呢...初段中西醫一齊食(當然要小心問清楚D藥可吾可以溝埋,同埋記住要隔起碼2-3個鍾先好食第2樣)之後慢慢減小食西藥...等中藥慢慢調理好個身體...我自己個人信中醫姐..純粹個人意見
其實又吾洗多謝~只係我都有胃炎..我明白狂嘔既個種慘痛..個時我都有上網睇資料問人野..都好希望有人可以幫到我解答到我既~你既心情我明白,希望大家可以健健康康啦

引用:
原帖由 TMC@ 於 2011-8-10 20:29 發表
1.其實如果有黑屎/血尿個時就真係好嚴重....加上佢同你做左D咩檢查就咁斷症呢???
2.其實小食多餐的確會係對個胃好,可以一試~
3.其實吾係太嚴重既話係吾係一定要照胃鏡既,照左係更加準確知咩事,同埋自己會安心D
4. ...
個醫生淨係聽我講果d病徵同聽肺、心跳果d咋!
況且我食左d胃藥水加上小食多餐後又真係好好多,我諗真係唔係好嚴重…
雖然仲未可以好肯定一定唔駛照胃鏡,又或者可能話照左會更加安心…但有時心理影響都好重要!唔好成日"仍"住有呢個病或者個病好嚴重,咁樣會好好多…因為你越係"仍"住,就越辛苦。加上我做左第一步去睇醫生,醫生話無事就要放鬆心情…食藥、調整返好個習慣。如果仲有問題先再做其他檢查,深入d去睇咩事!(以上係我個人認為)
另外你話戒口方面…奶、豆類、酸辣、油膩、濃味、生冷野要戒我就知!但點解要戒牛肉呢?!

雖然佢咁CHECK係吾關事...不過其實正常都係個胃損左..你肯睇醫生食藥都會OK既 負面情緒會加重胃酸分泌..令到個胃辛苦嫁~所以真係要放鬆心情!
其實食肉多係好多氣既~~只係牛肉特別燥..所以咪吾好食咁多(我媽同女友講的 )

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。