馬莎一問

引用:
原帖由 hette 於 2008-10-11 12:58 AM 發表

1曰返幾多個鐘???
一個月最多168個鐘...
即係42個鐘一個week~
一個月8日假...

熱門搜尋: 漏水 辦公室傢俬 裝修設計

引用:
原帖由 wing_bubi 於 2008-10-12 01:16 AM 發表

一個月最多168個鐘...
即係42個鐘一個week~
一個月8日假...
thanks~

明月幾時有?把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年?
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓?
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟..........

引用:
原帖由 qianwen 於 2008-10-11 01:16 AM 發表

原來你講ft
大概八九個鐘左右啦
一日九個鍾係咪巳計埋食飯時間 or 未計

引用:
原帖由 hette 於 2008-10-12 01:57 AM 發表

一日九個鍾係咪巳計埋食飯時間 or 未計
總知一week(5 days)42個hours(實質工作時間)...
唔計食飯同每日有15分鐘break...

唉~~簡單D講﹐每一間公司請每一個員工係有成本的﹐員工未正式上班前已經要用一畢錢。所以﹐請人時﹐HR就要在用最少資源下揀一個合適既人係好重要的。看見前面有網友講話自己夠資格都連first in都唔俾﹐覺得有無搞錯。我就話絕對無搞錯﹐人地無話夠資格就一定要俾你in﹐係招聘會開始之前人地一定定立左某些額外既篩選條件﹐例如

1)你同收表既人對答態度如何﹖
2)你俾人個first impression 係點﹖
3)你有否在兩三年內多次轉工﹖
4)你每份工做得幾長﹖
5)最重要既係﹐人地會諗﹐如果請你﹐你會唔會做得長﹖

好似之前都有馬莎員工講﹐你返工前﹐人地會俾training你﹐你又有其它福利好似員工折扣卷等﹐全部都係錢。請個人返黎做得唔長﹐成本就會好貴﹐又要費時失事再請人填補。

我唔係在這裡批評任何人﹐我只係想鼓勵下大家係見工前先預備一下﹐諗下你係HR時你會用咩去挑選合資格既人去in。要記住﹐人地係個廣告都寫清楚基本條件係乜﹐所以原則上上得去見既大部份都應該達到最低要求﹐當同時間好多合資格既人去見既時間就會揀岩既去in。記住﹐你係同其他排緊隊既人爭﹐人地有得in 你無即係你輸左。自己就要返醒下原因。

希望幫到大家﹐祝大家好運。

引用:
原帖由 dtb 於 2008-10-12 12:55 PM 發表
唉~~簡單D講﹐每一間公司請每一個員工係有成本的﹐員工未正式上班前已經要用一畢錢。所以﹐請人時﹐HR就要在用最少資源下揀一個合適既人係好重要的。看見前面有網友講話自己夠資格都連first in都唔俾﹐覺得有無搞錯。 ...
thanks~~

push ,,,,,,~~

熱門搜尋: 情緒管理 割包皮 催眠 白內障 癌症

有冇朋友最近己經second in左呀...?
可唔可以分享一下呢...?

引用:
原帖由 meijimuji 於 2008-10-13 09:11 PM 發表
有冇朋友最近己經second in左呀...?
可唔可以分享一下呢...?
我都想知

有冇人可以分享下呀?

熱門搜尋: 婚宴 wedding 懷孕

我想問大家有無諗過sales黎講咁好offer都不斷請人~~會唔會好做呢??

熱門搜尋: 醫療保險 股票入門 按揭 財務公司

push~~~~~~

熱門搜尋: 兒童傢俬 妊娠紋 陪月員 母乳

anyone is ok pass ar ???

請問大家係邊睇到有招聘ar ??

我今日都去左second in...pt多過ft
in完叫我地返去通知...一至兩個礼拜
有冇人pass左呀...?
我都想可以second in成功呀
pass既分享下丫...thx

熱門搜尋: concealer plastic surgery 眼睛 粉底 豐胸療程 吊線雙眼皮

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。