13/9 (六) 狗牙嶺全走

13/9 (六) 狗牙嶺全走 E-mail 此主題給朋友

上西狗牙嶺..落東狗牙嶺..(有中途退出點)..上中狗牙嶺..上鳳凰山頂..落北嶂峰

毒日下長程登山, 痛苦行程, 量力參加, 難度2星... 備頭燈, 2升水或以上(建議3升)

8:00東涌大家樂早餐/8:25東涌巴士站等(8:30開車)

難度參考:
1星: 崎崎山路, 淺易澗道 (eg. 青山腹地, 燕岩溪)
2星: 路線要求簡單攀爬 (eg. 吊手岩, 獅尾脊)
3星: 需求較難攀爬, 不畏高 (eg. 日落脊, 九徑西坑)
4星: 屬險線, 爬崖渡壁 (eg. 北天門, 左龍石澗)
5星: 要有閱讀崖壁能力, 完全自顧自保 (eg. 東馬肚, 鳳壁石澗)

我只不過係本地山界堣@顆小沙粒

你傻左, 操山都不用咁操~~~

時也 . 命也 . 運也

星月陽, 唔知我有無能力行呢 ?? 約行幾多少時 ?? 問o下先 jar.
如果我唔掂, 您唔好侵我玩丫. 唔要緊ga. 自知行得慢. 我唔要拖慢您地行程.

無野啦, 當我無講過野 !!  
回來 POST d 相比我地睇丫

唔止儍, 直頭係癲

http://blueisthecolor.mysinablog.com

引用:
原帖由 starsmoonsun 於 2008-9-12 02:32 PM 發表
上西狗牙嶺..落東狗牙嶺..上中狗牙嶺..上鳳凰山頂..落北嶂峰

毒日下長程登山, 痛苦行程, 量力參加, 難度2星... 備頭燈, 2升水或以上(建議3升)

8:00東涌大家樂早餐/8:25東涌巴士站等(8:30開車)

難度參考:
1星: 崎崎山路, 淺易澗道 (eg. 青山腹地, 燕岩溪)

3星: 需求較難攀爬, 不畏高 (eg. 日落脊, 九徑西坑)
5星: 要有閱讀崖壁能力, 完全自顧自保 (eg. 東馬肚, 鳳壁石澗)
實戰 sharing, DIY 參考表, 等睇相啦

the course of true love never did run smooth

嘩 !!  咁o既 回音, 即係好

好奇一問.... 落北嶂峰 , 即係邊樹呀? 我覺得 北嶂峰 呢個名稱好似幾好聽咁... thank you!

像一片雲  隨風飄遠飄近  南北西東  留低腳印 ....

5星下面仲有行反白左呀 6星: 無限腳力 (eg. 全走狗牙)
仲要咁難頂既天氣行,怕怕

引用:
原帖由 diddid 於 2008-9-12 03:19 PM 發表
唔係喎, 你應該得嘅, 星月陽話易行過日落脊.

引用:
原帖由 Nam2006805 於 2008-9-12 03:27 PM 發表
好奇一問.... 落北嶂峰 , 即係邊樹呀? 我覺得 北嶂峰 呢個名稱好似幾好聽咁... thank you!
覺得好似係一d有巫術嘅神秘地方.

引用:
原帖由 diddid 於 2008-9-12 03:16 PM 發表
星月陽, 唔知我有無能力行呢 ?? 約行幾多少時 ?? 問o下先 jar.
如果我唔掂, 您唔好侵我玩丫. 唔要緊ga. 自知行得慢. 我唔要拖慢您地行程.

無野啦, 當我無講過野 !!  
回來 P ...
如冬天兼慢慢行就得

人生若只如初見,何事西風悲畫扇?
------納蘭性德

引用:
原帖由 stedf 於 2008-9-12 03:51 PM 發表
咪玩啦 ~~ 拖慢人地 D 行程 ga
引用:
原帖由 ●Shing● 於 2008-9-12 04:17 PM 發表
如冬天兼慢慢行就得
xx,咁等您冬天攪 lu wor o下,一於咁話啦o下 等您等您.我重有假,洗唔晒丫

引用:
原帖由 starsmoonsun 於 2008-9-12 02:32 PM 發表
上西狗牙嶺..落東狗牙嶺..上中狗牙嶺..上鳳凰山頂..落北嶂峰

難度參考:
引用:
原帖由 diddid 於 2008-9-12 03:19 PM 發表
引用:
原帖由 stedf 於 2008-9-12 03:51 PM 發表

星月陽話此線2星難度,而日落脊給予3星。

diddid 行過日落脊,如單以此論斷,確無問題。

但 .............

當日上日落脊,係慢慢 .......... 慢慢上,路程短,時間唔趕,優優悠悠咁行。

今次全走3狗牙,難度不在於條路難行,而係路程長,烈日下上完落,落完再上,反覆上落,兼跨越埋鳳頂,係一個毅力 + 耐力考驗。

聚氣乘風雲霄上,腳下黃河是小溪。

沒有壯闊胸襟,爬上高峰,眼前還是咫尺。

引用:
原帖由 diddid 於 2008-9-12 04:34 PM 發表
咪玩啦 ~~ 拖慢人地 D 行程 ga
你去行半程係絕對冇問題, 因為中途落完東狗牙嶺有退出點, 兼且聽日咁既天氣我亦冇能力快行..

引用:
原帖由 Nam2006805 於 2008-9-12 03:27 PM 發表
北嶂峰, 聽行友講係鳳凰山東北一個400米既高程點.. 一直都好想去下果到~

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。