@偉金@無良公司又再來料.........

@偉金@無良公司又再來料......... E-mail 此主題給朋友

真係死性不改呢間公司!!! 原本間公司就分開安裝同維修兩班師傅 ,維修班師傅係以公司制的形式請的!
都行左一年多.但係最近要將兩班師傅合併,不再以公司形式請人,要炒班維修師傅,再以外判形式請返!
甘都唔緊要,轉咪轉LO,

但呢間PK公司,話一個月待通知金無得出!!!
點解? 有人話: 你辭職就一個月通知公司,無待通知金 ( 個人認為好正常 )
                     跟住再話依家當公司向你地班師傅辭職,咪一個月通知你地,都係無待通知金( 個人認為: 你老味,當我地班師傅係白痴,小學生啊 ,唔俾咪講唔俾LO,真係火都黎)

有無人有什麼意見,或法律意見,發表發表

告佢

support 你呀

你可以告佢,無可能咁做!!

逃避寂寞 期待吃喝玩樂 談得多戀愛更覺 不領會何謂快樂
誰是玩伴 誰是愛的幻覺  誰與我 能永遠 留在夢中天國......

引用:
原帖由 tomcoolstan1129 於 2008-9-18 08:49 PM 發表
公司向你地班師傅辭職,咪一個月通知你地,都係無待通知金 ...
好似係得既.

告佢

引用:
原帖由 masajacky 於 2008-9-19 11:38 AM 發表
告佢
有什麼途徑?

集體擺工.再全部人上勞工署投訴.

回覆 1# 的帖子

死性不改
真係無乜同行唔知哩間公司有幾負面

兄 弟 如 手 足

女 人 如 衣 服

誰 動 我 手 足

我 穿 他 衣 服

偉金好on 9  白痴

佢以為自己係"大陸政府"呀

佢仲意點"釋法"就點"釋法"

當勞工法係自己公司規矩

最大原因係無人企出來 ,畀佢自把自為

我話唔理告唔告得入都好,告左先算

上勞工署...上勞工署...上勞工署...上勞工署...上勞工署...上勞工署...上勞工署...

如果公司今日通知你,,要你一個月後走,,,
sory.你個情況,你真係無代通知金

個勢你輸硬,,因為佢今日通知哂你地後,
你地一個月後就無得撈,佢呢個月就會用外判形式請番d人番黎替你地.或一個月後先請番你地,,

要睇,就睇呢個月佢有無人用,,,,
但cf呢行,,,有幾可無人......

引用:
原帖由 BlueA 於 2008-9-21 06:55 PM 發表
如果公司今日通知你,,要你一個月後走,,,
sory.你個情況,你真係無代通知金

個勢你輸硬,,因為佢今日通知哂你地後,
你地一個月後就無得撈,佢呢個月就會用外判形式請番d人番黎替你地.或一個月後先請番你地,,

要睇 ...
你說的這個情形是對的,不過很刺耳;要是師傅們全部都準時上班,也準時下班,不知道會怎樣?

如果上天再給我一次機會,我不會讓我們之間那段注定破碎的感情開始!

引用:
原帖由 iamgoingdown 於 2008-9-21 10:55 PM 發表

你說的這個情形是對的,不過很刺耳;要是師傅們全部都準時上班,也準時下班,不知道會怎樣?
We guessed that a lot of workers to be recruited.
according to your plan A.

引用:
原帖由 YahooGary 於 2008-9-20 12:03 AM 發表
死性不改
真係無乜同行唔知哩間公司有幾負面
It was an old story,
They would paid a high payment for that moment,
then we did not know later. C Hing  any comment?

伸延閱讀
 40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。