註冊 登入



打印

[東南亞] 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!) E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
又開新版啦^Q^~ 原來50頁後會影響server...
希望可以繼續為將要來沙巴玩既朋友仔服務啦

1. Popular Express Travel - main@popularexpress.com
2. Xinan Tours - inbound@perfectholidaysborneo.com
3. Api Tours - ryan@apitours.com

以上旅行社用既車隊/導遊全部都係有執照, 如果真係有事情發生, 沙巴旅遊局係絕對會受理嫁 所以可以放心使用^Q^~

另外想講, 沙巴近年來有好多導遊或市民, 因為申請旅行社執照需要符合好多政府開出既條件, 故偷偷地自己出家庭用車(MPV)/Van仔, 去偷偷經營遊客生意, 唔好以為人地話自己係旅行社你就相信, E D車係冇遊客保險既, 如果車程出意外, 旅遊局絕對幫你唔到, 旅遊局批准既車隊車身係白色, 下身係綠色的! 車身上仲會寫明BAS PERSIARAN(即係遊客專用車) 如果你地發現有人有辦法俾到你好平既價錢, 服務又好似幾好, 但係車唔係用以上所述, 既係旅遊局唔認同既車輛, 你可以撥電到6-088-212121投訴(此乃沙巴旅遊局電話)並可以拒絕唔上車! 協助沙巴旅遊局, 以免以後將會來沙巴玩既香港人受到傷害或不必要既麻煩, 你地絕對辦得到!!  多謝你地

欲知更多沙巴之前討論過既資料, 請遊覽
http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6902781&extra=page%3D3
http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7243732&extra=page%3D1

[ 本帖最後由 elva775 於 2008-9-29 02:28 AM 編輯 ]



實用相關搜尋: 旅遊 旅行 Server 保險 電話 香港

回覆 引用 TOP

Hello Elva!

我一個女仔會係11月中去沙巴玩4日3夜,

Day 1 – Radius Hotel
Day 2 – Shangri-la Rasa Ria
Day 3 – 未定
Day 4 – Bye Bye

想問下:

Day 1 - Radius附近邊度有美味晚餐食?

Day 2 – 由市區點去Shangri-la Rasa Ria?
              酒店內 or 附近有冇好野食?

Day 3 - 有冇市區modern / hip 既酒店推介?

紅樹林同睇螢火虫係唔係同一個地方? 如果去, 邊日最好?
全程想以休息為主, 有冇好介紹呢?

1000000000000 X thanks!



實用相關搜尋: 酒店

回覆 引用 TOP

11月中想去沙巴honeymoon

1000000000 x tks ~~樓主

啱啱先開始plan honeymoon 不過對沙巴完全唔認識..
想問下自由行訂package 好d定 分開酒店機票咁訂低d?
有冇邊間airline 同埋 酒店 可以介紹一下??






回覆 引用 TOP

恭喜樓主又開新帖
請問 GRAND PORT VIEW 和 PORT VIEW 是不是兩間不同的餐廳 ?那一間好?
另外想買蓆,請問在kk有沒有(音)馬辰蓆買?
在那裡可買到?






實用相關搜尋: 餐廳

回覆 引用 TOP

[隱藏]
Hi elva,
我想問Toscani's 既地址呀?
Thx!!







回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
樓主好..我11月中想到蜜月呀,玩7日 $8000/人可以嗎?

依家只打算住幾晚the magellan sutera hotal (3-4晚)
請問有無3-4星酒店介紹?



實用相關搜尋: 酒店

回覆 引用 TOP

沙巴雪條

你好!我現在沙巴,由於新機場沒有買雪條的地方,請問我還可在那裡買到雪條?我明早11點半機回香港.





回覆 引用 TOP

hi ~

睇左你之前嘅post 啦~~ 你真係好helpful, 又nice , 有問必答~

我諗住11月去沙巴+ 吉隆坡共7日, 仲未諗到細節, 不過應該會沙巴留四日三夜, 吉隆坡三日兩夜~

我諗住續日搵day tour....我想請問如果去到酒店先book 趕唔趕得切第二日出發? (我地應該住Megellen Habour )酒店D day tour 可唔可靠?

沙巴行程應該會有一日去美人魚島(好想見到海龜), 我想問島上有冇海底漫遊活動?

11月沙巴天氣係點? 會唔會成日落雨?

thanks for your reply ~~



實用相關搜尋: 酒店

回覆 引用 TOP

[隱藏]
Hey Elva,

又有野想問你了, 我而家計劃行程中其中有一日(Sunday)未有節目, (其他日子會去玩激流、紅樹林、出島一日遊), 有咩地方好介紹去過呢一日呀~?

Sunday Market - 一場黎到, 係咪應該去行個圈呢?
KKAP - 我的朋友又怕玩那些遊戲…
獵人頭族文化村 - 自己坐車去困難嗎?

Thanks Thanks~~



實用相關搜尋: 遊戲

回覆 引用 TOP

Elva, thanks for your answer before~
you are so helpful.

我問過你一月係咪淡季, local tour & hotel 會唔會平d.....and 你話一月係淡季, local tour可能會有promotion~

我一月中出發到沙巴,
諗住book Shangrilas' Tanjung Aru

1)
但而家local tour未出一月promotion,
我應該而家book hotel and day tour  定遲多少少呀 (wait for promotion)?
定係同local tour bargain 呢?

2)
十一月先book hotel 會唔會遲得滯? (my boyfriend 怕無房)

3)
如果我而家book, 佢係咪都係收high season price?
IF 我而家book (high season price) , 遲d會唔會比返著數我架?

4)
一月係淡季, hotel 會唔會好易有得upgrade?

(因為我地buget 有限, 想慳d)


真係唔該哂你呀.....friendly lady

[ 本帖最後由 wwtwwt 於 2008-9-22 02:15 PM 編輯 ]



熱門搜尋: 持續進修基金 升學 dse 普通話課程 讀寫障礙

回覆 引用 TOP

Elva 775,

你好 Elva,我想10月25/26日出發去沙巴,大約29/30日返,我想問依家要book野未?我仲未apply到大假,所以仲未開始BOOK.
我想問下你意見,我喺深圳過去好,定係香港過去好??因為深圳去好似頭尾冇左兩日,如果香港去,係就係貴D,但係早機去晚機返,邊樣好D呢??
請指教... 不過我BUDGET係想兩個人用一萬左右。
同埋有冇plan可以介紹下我呀,我唔使一定要住靚酒店...有冇唔係咁差又唔係好貴既酒店可以介紹呢..
麻煩你謝謝回答~



實用相關搜尋: 酒店 香港

回覆 引用 TOP

樓主我十月頭會去沙巴6日,從未去過此地
所以請問有咩推介及要注意既地方?
我兩個人去,想浮潛/睇長鼻猴等休閒一下.....
thanks!







回覆 引用 TOP

hello~ elva!
我打算一月會去馬來西亞 sabah>>penang>>kl
sabah,penang都有朋友可以住佢地屋企 打算會係一個saving trip
不過行程唔知點plan呀~ kl會去1,2日主要shopping
但係sabah(kk),penang 有d咩地方好去呢? 幾多日先夠玩呢?  邊到值得stay耐d?
sabah咁大 如果只住kk會唔會錯過左d地方呢?
我既主要行程一定唔少得睇海龜, 食海鮮, 同埋榴槤buffet



實用相關搜尋: shopping 馬來西亞

回覆 引用 TOP

[隱藏]
hello elva
我11月初會到沙巴玩5日,請問有咩好介紹及要注意既地方.

thanks







回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]





重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。