南極蝦勾法

南極蝦勾法 E-mail 此主題給朋友

南極蝦勾法
請問一下各位大大們
我在勾南極蝦餌時一下水後
魚一吃餌就被全盜走了
可是就是不中魚
我有想過用小一點的魚鉤
也是遇到相同問題
是勾南極蝦勾的不好容易脫鉤還是魚真的太小呢?
勾南極蝦有技巧嗎?
可否請大大們教導小弟呢?
感謝各位釣界的前輩們

me too

建倉
1211   比亞迪股份 $33 x 500
658    中國高速傳動 $17x2000
1049  時富投資  $0.65x12000
長倉
916   龍源電力 $7.8x 2000

25%$$

me too

建倉
長倉

25%$$

買D南極專用釣餌、
硬身D、好釣D、但貴D、
由尾入、成隻穿、包鈎、
一係連穿幾隻、包到上絲、
如多魚毛化餌、咁都冇計、
最後冇計、用膠南極蝦、
冇辨法中嘅辨法

大家好!

回覆 4# 的帖子

thx^^

建倉
長倉

25%$$

日水 魚毛 化餌 ??

落細 u....   去u~  ( 去頭去尾....蝦長 = u長....唔好有 多餘 鵀 )

二指 老泥 都 釣到 ~ :@

引用:
原帖由 Terence-yee 於 2008-10-6 10:01 PM 發表
買D南極專用釣餌、
硬身D、好釣D、但貴D、
由尾入、成隻穿、包鈎、
一係連穿幾隻、包到上絲、
如多魚毛化餌、咁都冇計、
最後冇計、用膠南極蝦、
冇辨法中嘅辨法
多謝師兄指導

我都學到野
唔該C hing

簽名圖片高度限制為 300像素,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。

釣餌南極蝦賣幾錢架???

手絲1.5號、6磅、10磅

嘗試反轉虌憎茪

知不知許多許多妳的片段,令我愛一生都也愛不完

學學野先...

引用:
原帖由 kimobobo 於 2008-10-6 08:38 PM 發表
南極蝦勾法
請問一下各位大大們
我在勾南極蝦餌時一下水後
魚一吃餌就被全盜走了
可是就是不中魚
我有想過用小一點的魚鉤
也是遇到相同問題
是勾南極蝦勾的不好容易脫鉤還是魚真的太小呢?
勾南極蝦有技巧嗎? ...
好多新手都會遇到同一問題我自己以前亦都一樣
其實勾蝦來來去去都係個幾種勾法
亦唔關勾既大小問題...
其實問題所左係點樣避開魚仔而又保住口餌可以落到釣掤
其中包含幾個問題....拋投既手法...打粉既位置...釣組既運用...控絲既問題...
其中一個冇咁復集既方法....可先打2野粉落腳邊...
跟住拋你口餌出去再打腳邊1野然係先打1野去你既浮波位置
作用係將d魚仔同你口餌分離
最後1野誘餌作用係等誘餌與釣餌同步而行
當然以上既打法只合用1d靜水位
如果有流或有湧既位置打法亦有唔同
真係要睇實際情況而定
但師兄只要練多d問多d人大家研究下問題唔難解決既

引用:
原帖由 regalricky 於 2008-10-10 11:42 AM 發表

好多新手都會遇到同一問題我自己以前亦都一樣
其實勾蝦來來去去都係個幾種勾法
亦唔關勾既大小問題...
其實問題所左係點樣避開魚仔而又保住口餌可以落到釣掤
其中包含幾個問題....拋投既手法...打粉既位置...釣 ...
c兄..講鴾隤k....加將圖 先 ~

.......我釣果d 駁位 ...比d 魚花 大範圍 圍攻...點打都死   (夜水 照化...)
未到冬天  打誘餌儭...我都係 買多 $10 死赤米...算loo~

如果真係成海都係魚花既我會用重波去將口餌盡快送到釣掤

不過有時d魚仔都食到底就

伸延閱讀
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。