台灣簽證 Q&A - 7July2008 新增代領需知

台灣簽證
只要是在香港或澳門出生的港澳居民,持有BNO或特區護照,第一次去台灣,即在台灣桃園中正機場或高雄小港機場申請入境三十天的落地簽證
1983年後曾去過台灣的港澳地區居民也可以辦理落地簽證。
1983年前曾去過台灣的港澳地區居民需要申請入出境證明書或持有入境記錄之舊證,才可以辦理落地簽證。
如何申辦落地簽證
申辦單位: 台灣桃園中正機場或高雄小港機場入出境管理局服務台
所需證件: 填寫申請表格、身分証正本(僅供檢驗)、有效期六個月以上護照正本、曾經去過台灣人仕須持有舊台灣簽證正本
所需時間: 10分鐘
所需費用: 200台幣
注意:
落地簽證不適用於曾被拒絕申請入台證人士。
小童必須持有獨立護照才可申請落地簽證。
或網上辦入台証
登上台灣「 內 政 部 警 政 署 入 出 境 管 理 局 」網頁中文版點選網絡申辦服務,
網址:https://nas.immigration.gov.tw
填上個人資料,大約8-10秒後電腦會即時發出電子收件編號
申請人憑有效護照、身份證正本及電子收件編號,到中華旅行社
或中華旅行社香港機場辦事處繳交港幣55元,就可領取簽證。

中華旅行社國際機場辦事處:
地址: 香港國際機場離境大廳K段中華旅行社櫃檯
電話: (002-852)22610238
上班時間: 每日 08:00 ∼ 20:00
所需費用:港幣55元
非港澳出生且從未去過台灣,需到中華旅行社辦理簽證
中 華 旅 行 社
香 港 金 鐘 道 89 號 力 寶 中 心 第 一 座 力 寶 大 廈 4 字 樓
查 詢 熱 線 : (852) 2525 8316
申 請 入 台 證 時 間 :
週一∼四 08:30 ∼ 17:30,週五09:00 ∼ 17:00
費用 :
單次 : 有效期6個月,可進出境一次;HKD122.00,入境台灣後可停留3個月,
多次 : 一年HKD232.00;3年HKD265.00
簽證需帶備
1)身份證正本及正反面影印本
2)白色底證件相1張
3)空郵回郵信封1個(中華有得買,每個0.5毫)
需時21個工作天

查簽證有沒有批出
可到以下網址

http://www.immigration.gov.tw/aspcode/menu23.asp

你申請完佢俾番個張收據,入面有個收件人編號,你要輸入編號,身份證號碼( )不用填加上出生日期

西元xxxx-1911=民國xx年
你出生年份-1911=民國

嫁左來台北既panda-yy^^

引用:
原帖由 DAXTER 於 2008-10-31 02:43 PM 發表
我99年去過台灣,而家想去多次
但張舊入臺証唔見咗,可唔可以辨落地簽証?
做網上簽證比較安全囉
去到台灣做吾到落地要你返香港就吾好啦^^

引用:
原帖由 機車 於 2008-11-1 01:22 AM 發表
想知~如果是內地出生 在香港居住未夠7年 沒條件拿特區護照 而從來也沒有去過台灣 那麼想去台灣旅遊可以如果整台證????
最少要住夠4年先可以申請^^

引用:
原帖由 lung40 於 2008-11-1 03:58 PM 發表
如果2009年2月中往台北, 現在網上申請台証是否太早?
吾洗咁早申請
申請成功可以即時去拎架啦
咁早申請定都冇用^^

引用:
原帖由 ruthless 於 2008-11-2 02:49 AM 發表
請問我媽媽本身沒有出世紙,但其實是香港出生,而特區護照上的place of birth一欄又是hong kong,那麼她可以做網上簽證或落地簽證嗎?
你可以先試網上簽證
吾得先去中華申請呀^^

引用:
原帖由 mlz 於 2008-11-3 09:46 PM 發表
請問點解我剛剛申請完想睇下係咪批核成功,但係佢話我無資料???點解既?
請問收年編號係咪(加埋英文字母)總共18個位架? 好驚唔得同抄錯呀!!
你係咪申請網上簽證呀
網上簽證申請完佢即時有個no比你架
你就可以去中華或香港機場拎簽證
吾洗上網睇批核有冇成功架^^

引用:
原帖由 imDorothy 於 2008-11-3 06:10 PM 發表
唔係born in hk,第一次去左金鐘整簽證, 咁以後去台灣係咪就可以落地簽證
係呀
網上簽證或落地簽證都可以架啦^^

引用:
原帖由 ↑。朱古Nic。↓ 於 2008-11-4 04:51 PM 發表
我o既朋友o係10月28日去整傳統台証,
即係要俾相同埋等佢寄黎果隻
但佢呢兩日收到封野叫佢上去面見果度一個人
即係好似去美國拎visa咁
我想問呢個程序正唔正常?
佢係選唔知幾年內多次入境果隻
麻煩各位解答,如果 ...
要去補文件係正常架
我都試過
但18號前寄吾寄到比佢
就有d危險啦
十個工作天
未必得啦^^

引用:
原帖由 ↑。朱古Nic。↓ 於 2008-11-5 12:47 AM 發表

你都試過呀?
你果次補完文件之後幾耐先收到?
但佢去申請果陣話15個工作天內寄到
咁而家要上去~咁係咪由佢補交後再開始計15日?
我果時要兩個星期先收到
係由你補交件之後果日開始計^^

引用:
原帖由 ↑。朱古Nic。↓ 於 2008-11-5 12:56 AM 發表

你果陣係幾時?
而家會唔會好進步?好擔心呀>
半年前囉
我5月申請既
台灣既野講進步~都幾難
希望你地好運啦

引用:
原帖由 ↑。朱古Nic。↓ 於 2008-11-5 01:02 AM 發表
thx
聽日陪佢去補文件~
睇下有冇得俾$$搞掂同埋問唔得o既話幾多號可以收到-口-
你可以順便問下佢可吾可以比你地做快證囉^^

引用:
原帖由 小ko兒 於 2008-11-5 11:43 AM 發表
我朋友唔係香港出世..但係今年4月去過台灣..
果時個入台證係金鐘整既...
我地打算今個月19號再去台灣..
咁佢係咪只需要帶舊證過去就可以做落地簽證架喇?
[[雖然你上面講得好清楚..但我都係想問清楚好D...費事到 ...
係呀,冇錯呀
做網上簽證都可以架^^

引用:
原帖由 noprmoise 於 2008-11-6 10:23 AM 發表
第一次去台灣o係金鐘做過台証
想請問 ..如果第二次想再做台証 ..但非香港出生 ..
可唔可以去機場先搞 ?
如果係大陸出生又去過台灣
以後再去都可以做網上簽證或落地簽證^^

引用:
原帖由 ↑。朱古Nic。↓ 於 2008-11-6 06:54 PM 發表
我朋友琴日(5/11)o係金鐘度面談完,
果個人話星期四五內會寄到去台灣
下星期一至五內決定批唔批
之後就會寄返俾我個FD
所以我有幾個問題-_-""
1)請問佢會唔會台灣果邊會唔會放O係度等星期五先批,星期一至四都唔理 ...
其實你朋友申請到既機會好大架
通常批出左四個工作天就會收到啦^^

引用:
原帖由 ↑。朱古Nic。↓ 於 2008-11-6 10:49 PM 發表

即係佢批出∼仲要等4個工作天?
係呀
佢要係台灣寄來架^^

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。