註冊 登錄

[其他] 學俄文可以同咩國家既人溝通??

學俄文可以同咩國家既人溝通?? E-mail 此主題給朋友

我好有興趣學俄文呀, 不過唔知學俄文作用大唔大?
學俄文可以同咩國家既人溝通??(除俄羅斯外)

THX!!!

熱門搜尋: 腋下脫毛 植髮 防脫髮洗頭水 shampoo

回覆 引用 TOP

可以同前蘇聯國家如歐洲的立陶苑, 愛沙尼亞, 拉脫維亞, 烏克蘭, 中亞國家如哈薩克,吉爾吉斯,烏茲別克

作用大唔大depends on你學黎係為咩

回覆 引用 TOP

學俄文好有用, 對我黎講
因為我自己好鍾意呢門語言
俄文帶比我好多樂趣同挑戰

正如樓上人兄所講, 用俄文可以同所有前蘇聯國家o既人交談

回覆 引用 TOP

俄國和前蘇聯國衛星國

但前蘇聯國衛星國既人好像唔喜歡俄語
蘇聯解體後,越黎越少人學

!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 w2e3 於 2008-10-30 10:34 PM 發表

俄國和前蘇聯國衛星國

但前蘇聯國衛星國既人好像唔喜歡俄語
蘇聯解體後,越黎越少人學
梗係唔係啦...
之前O係奧運, 亞塞拜然馬術隊o既隊長同我講話,
而家俄文仍然係一種較prestigious o既語言..
佢地o係自己國家開重要會議, 都係用俄文
要國家本土語言取代俄文, 始終幾難
因為俄文係聯合國官方語, 同埋係一種同前蘇聯國溝通o既必要工具
而且隨住俄國同其他前盟國經濟崛起
俄文應該係越黎越多人學先o岩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reus 於 2008-10-30 11:16 PM 發表

梗係唔係啦...
之前O係奧運, 亞塞拜然馬術隊o既隊長同我講話,
而家俄文仍然係一種較prestigious o既語言..
佢地o係自己國家開重要會議, 都係用俄文
要國家本土語言取代俄文, 始終幾難
因為俄文係聯合國官方 ...
我都唔係亂講ga

以前係唔只一處(書)得到咁既外國人評論~

剛在網上找找
http://www.voafanti.com/gate/big5/www.voanews.com/chinese/archive/2006-08/w2006-08-17-voa55.cfm

!!!

回覆 引用 TOP

copy自wiki
有晒樓主想要既答案
===============
地理分佈
世界上使用俄語的地區
國際機場內的告示牌,上有英語、希伯來語、俄語及阿拉伯語

俄語是聯合國和俄羅斯的官方語言之一。是中華人民共和國承認的少數民族正式語言之一。直至1917年,俄語是俄羅斯帝國的唯一官方語言,但在蘇聯時期,每個成員共和國都有自己的官方語言, 俄語就成為蘇聯一體角色的語言。在1991年以後, 獨立國家鼓勵了他們本國的母語, 因而扭轉了俄語獨大的狀況, 雖則她作為全國溝通的角色不變。

在拉脫維亞, 有超過三分之一的俄語人口,主要來自兩次大戰前的俄國和前蘇聯移民。而俄語在課堂的使用依然在辯論中。而在愛沙尼亞, 蘇維埃時代的移民和他們的後裔構成國家的當前人口的大約四分之一左右。

在立陶宛,俄語人口代表少於十分之一國家的整體人口。然而, 大約80% 波羅的海地區的人口能用基本俄語交談。而在芬蘭, 曾經是俄國的一部分, 仍然有幾個俄語社區。

在20 世紀,俄語廣泛被華沙條約的成員學校使用, 這些國家包括波蘭, 保加利亞, 捷克, 斯洛伐克, 匈牙利, 羅馬尼亞和阿爾巴尼亞。但是, 年輕的一代通常都不流利, 因為俄語不再在學校使用。此外,由於受到蘇聯影響, 一些亞洲國家譬如老撾、越南、柬埔寨和蒙古,依然會教俄語。而在阿富汗的幾個部落, 俄語仍然被使用作為混合語。

在以色列, 至少750,000前蘇聯的猶太移民使用(1999 年人口調查)。以色列的新聞、網站及出版物亦經常使用俄語。

在北美洲, 有相當大的俄語社區, 特別是在美國和加拿大的市區如紐約、洛杉磯、三藩市、多倫多、邁阿密、芝加哥和克利夫蘭郊區的里士滿高地。單在紐約、洛杉磯俄語人口估計達50 萬人。他們發布他們自己的報紙, 和居住在自足的區域(特別是在六十年代開始的移民)。

根據美國2000 年人口調查, 美國有1.50% 人口說俄語, 即大約四百二十萬人, 在美國語言的第十位。

從20 世紀的初期, 西歐亦有不少講俄語的移民。德國、英國、西班牙、法國、意大利、比利時、希臘、巴西和土耳其講俄語的社區共有三百萬人。

[編輯] 官方語言

俄語是俄羅斯、白俄羅斯、哈薩克、吉爾吉斯斯坦、未得國際承認的德涅斯特河沿岸共和國、南奧塞梯、阿布哈茲的官方語言。它也是聯合國六個官方語言之一。在俄羅斯及前蘇聯境內,對於以俄語為母語或第二語言的人士來說,用俄語上課是熱門的選擇。

雖然俄羅斯人人口在俄羅斯佔了78%,在白俄羅斯佔10%,在哈薩克佔26%,在烏克蘭佔17%,在吉爾吉斯斯坦佔9%,在摩爾多瓦佔6%,在阿塞拜疆佔2%,在格魯吉亞佔1.5%,在亞美尼亞及塔吉克佔了不足1%,但是以俄語授課的學生在俄羅斯佔了97%,在白俄羅斯佔75%,在哈薩克佔41%,在烏克蘭佔25%,在吉爾吉斯斯坦佔21%,在摩爾多瓦佔7%,在阿塞拜疆佔7%,在格魯吉亞佔5%,在亞美尼亞及塔吉克佔2%。

除非政府嘗試減少以俄語教授的科目,拉脫維亞、愛沙尼亞、立陶宛仍然有以俄語教學。

!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 w2e3 於 2008-10-30 11:35 PM 發表

我都唔係亂講ga

以前係唔只一處(書)得到咁既外國人評論~

剛在網上找找
http://www.voafanti.com/gate/big5/www.voanews.com/chinese/archive/2006-08/w2006-08-17-voa55.cfm
呢篇報導係兩年前o既, 我都睇過...
但係美國之音對關於俄羅斯o既報導可信性偏低
篇報導話2025年講俄文o既人會下降到1億5千多萬人
但俄羅斯人口到2008年為止都係1億4千多萬人
唔通姐係意味住俄國人口會o係十幾年間毫無增長?
或者係而家講俄文o既人會10幾年之內半數死曬?
呢個數字真係太誇張啦
今時今日獨聯體接受普通教育o既小朋友, 都要學俄文
就好似我地細細個就要學英文咁,
當然佢地d俄文水平勁過我地英文水平好多,
因為佢地差唔多日日都要講俄文
好多獨聯體學生都有傾向去俄國留學o既心態,
因為傳統上俄國o既大學較比本土大學頂尖一d
要赴俄留學,自然俄文就會講得好好
怎至因為咁, 有好多獨聯體o既人唔識得講自己本土話
如果你冇經常接觸俄國或獨聯體o既人..
都唔怪你會比d報導誤導..

不但俄國文化協會近年收取o既學生有上升趨勢,
而且台灣、中國近年都出現一股學俄語o既熱朝,
證明唔少人都意識到俄文係有用

隨住美國大勢已去, 就會更多人選擇學有前途國家o既語言,
為自己開拓更多機會...就好似中文咁
可惜中文同俄文都要比英文難得多
所以要外國人學呢兩種語言係真係舉步艱難..

回覆 引用 TOP

俄文有部分字係同塞爾維亞語一樣(因為大家都係斯拉夫語系),仲有保加利亞語, 如果想去東歐做生意, 學識俄文然後再學塞爾維亞語個D會易上手好多...
同埋唔少名著都係俄國作家編寫, 讀原文點都好過讀翻譯後既版本...

回覆 引用 TOP

咁請問俄語真係好難學嗎?

回覆 引用 TOP

少D恆心都唔得...
因為大部分學俄文O既人中途放棄..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reus 於 2008-11-1 04:05 PM 發表

少D恆心都唔得...
因為大部分學俄文O既人中途放棄..
咁自學有可能嗎??

熱門搜尋: bb 人奶 初生嬰兒 臍帶血 親子活動 陪月員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwankate 於 2008-11-1 08:37 PM 發表

咁自學有可能嗎??
個人認為你自學既話首先要學左佢D字母先, 之後先學VOCAB...因為我初初學個時,成日將俄文в,с,н,р,х,у當做英文字母咁讀但其實係錯咯...讀音應該係v,s,n,r,kh,u

回覆 引用 TOP

回覆 9# 的帖子

錯啦, 我有個俄羅斯朋友, 佢話雖然前南斯拉夫語系 ( 波斯尼亞文, serbian) 都係用Cyrillic (斯拉夫語系既字母) 但係語言差別極大, 基本上係完全不同, 反而近俄羅斯一點既國家, 好似烏克蘭, 白俄, 波蘭 (波蘭文是用拉丁字母), 接近俄文很多,  而中歐既好似斯洛伐克同捷克, 雖然唔係用cyrillic而係用拉丁字母, 但其實都係斯拉夫語系, 呢兩國既語言對俄羅斯人而言, 是比較容易的.

大概既區別 :
(1) 俄羅斯, 白俄, 烏克蘭
(2) 捷克, 斯洛伐克
(3) 前南斯拉夫成員國

同一個category既語言很接近, 基本上是互通, (1) , (2) 比較接近 ( 但當然, 沒有學過既俄羅斯人係完全聽唔明(2)的語言) 

(3) 同 (1),(2) 有好大既距離, 基本上係完全唔同. 

波蘭文大概係身在(1),(2)既中間, 近(1)多少少啦.

對bulgarian 不清楚.

仲有, 學俄羅斯文既朋友真係要好有興趣同耐力, 似終香港冇咩機會講.  我住過係英國三年, london有好多俄羅斯人, 我曾經試過學俄文, 同佢地間唔中講少少, 但真係太難, 終於放棄了, 現在已忘記晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hl363 於 2008-11-2 12:49 PM 發表

錯啦, 我有個俄羅斯朋友, 佢話雖然前南斯拉夫語系 ( 波斯尼亞文, serbian) 都係用Cyrillic (斯拉夫語系既字母) 但係語言差別極大, 基本上係完全不同, 反而近俄羅斯一點既國家, 好似烏克蘭, 白俄, 波蘭 (波蘭文是用拉 ...
我所說的是塞爾維亞語, 而不是波斯尼亞語~ANYWAY...他們之間可能在ACCENT和文法上有好大分別吧, 但詞語方面確實有不少相同之處

熱門搜尋: 身體檢查 結婚對戒 情侶戒指 婚宴 結婚 鑽石

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。