[發問] 幫BB申請特區護照/回乡証 一問

幫BB申請特區護照/回乡証 一問 E-mail 此主題給朋友

最近我想幫亞B攪個特區護照, 其中有一項為
(九) 證明兒童在香港特別行政區擁有居留權的文件(例如已註明「已確定」永久性居民身份的出生證明書)。
呢樣係指出世紙嗎?
但係, 出世紙註明「已確定」永久性居民身份喎, 有無媽媽可以答我呢?

同埋我想問, BB身份証係點樣先申請到既?
而家我BB既身份証明文件, 就得一張出世紙. 請問我有無証件係幫亞B申請漏左呢?

另外我仲想問, 用特區護照可以申請到回乡証? 回乡証最快可以幾耐有得拎呢? 用呢2個証件, 可以中港2邊走嗎?

回覆 1# 的帖子

申请ASSPORT时,会顺便整埋身份证架,
仲有整回乡卡大概两三个星期到,有左呢两样证件就可以带BB
四周围去啦,晤需要再申请回港证啦,我阿B都係甘样架..

回覆 2# 的帖子

係咪真呀?
bb唔使回港証可唔可以出入中國及澳門呀?

你吹水咋!
你親身試過未先?
passport只可用作出入外國境

引用:
原帖由 TCBABY 於 2008-10-30 07:48 AM 發表
(九) 證明兒童在香港特別行政區擁有居留權的文件(例如已註明「已確定」永久性居民身份的出生證明書)。
呢樣係指出世紙嗎?
但係, 出世紙無註明「已確定」永久性居民身 ...
hk出世紙 = 永久性居民身份的出生證明書

bb既id card 係跟埋passport 1齊申請
passport係可以用黎申請回鄉証
回鄉証申請時間係14個工作天 (快証5-7個工作天)

有passport同回鄉証 出入世界各地都可以 (除左要簽証既地方)

引用:
原帖由 Annoymous 於 2008-10-30 11:25 AM 發表
係咪真呀?

你吹水咋!
你親身試過未先?
幫佢補充少少...
passport可以出國 , 有回鄉証可以返大陸 , 有身份証可以返香港 (代替左回港証)

Toyota Alphard
Panasonic GX1

引用:
原帖由 Annoymous 於 2008-10-30 11:25 AM 發表
係咪真呀?

你吹水咋!
你親身試過未先?
有passport 就唔需要用回港証
passport已經係身份証明文件

只係過大6關時要用回鄉証 其他全部可以用passport

回覆 5# 的帖子

乜返香港唔駛show身份証咩

大人都要細路仔反而唔駛 ??

引用:
原帖由 kfflee 於 2008-10-30 12:16 PM 發表
乜返香港唔駛show身份証咩

大人都要細路仔反而唔駛 ??
passport 同 id 都要
因小朋友 (11以下) id 冇相
唔可以淨係俾id 要加埋passport

引用:
原帖由 BBsg 於 2008-10-30 12:19 PM 發表

passport 同 id 都要
因小朋友 (11以下) id 冇相
唔可以淨係俾id 要加埋passport
哦... 咁你要更正返 6# 喇 , 唔係D人睇D唔睇D就出事

好呀唔該晒各位!!!!!

呢樣係指出世紙嗎?
但係, 出世紙註明「已確定」永久性居民身份喎, 有無媽媽可以答我呢?

係指出世紙

同埋我想問, BB身份証係點樣先申請到既?

申請護照果時,會同BB整一張冇相既身分證
而家我BB既身份証明文件, 就得一張出世紙. 請問我有無証件係幫亞B申請漏左呢?

另外我仲想問, 用特區護照可以申請到回乡証? 回乡証最快可以幾耐有得拎呢? 用呢2個証件, 可以中港2邊走嗎?

如果你要帶佢返大陸的話,就要申請回鄉証,用護照同回鄉証就可以中港2邊走

不過BB申請護照大約要19個工作天先有得拎,拎左先可以整回鄉証,回鄉証就要大約12-14個工作天先有得拎

好呀明白晒, 我都預早左一個月攪呢d証件了. thx

咁幫BB申請特區護照即係要帶D咩去申請, 同我地大人申請有咩分別

引用:
原帖由 白蓮蓉 於 2008-10-31 04:29 PM 發表
咁幫BB申請特區護照即係要帶D咩去申請, 同我地大人申請有咩分別
要帶出世紙,相(唔記得2張定3張),仲有一張副署人既身分證副本

副署人一定唔可以係父母,其他人都ok

到時會有一張副署人資料比你填

所以最好上網印左出黎填左先

我今日先幫囡囡拎左本護照啦

引用:
原帖由 kfflee 於 2008-10-30 12:14 PM 發表

幫佢補充少少...
passport可以出國 , 有回鄉証可以返大陸 , 有身份証可以返香港 (代替左回港証)
謝謝kfflee的補充

如果我去澳門
係咪只要帶passport及HKID就得呢?

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。